SØSKENKJÆRLIGHET: – Jeg er så stolt av søsteren min, sier Selene om Angelika.  Foto: Jon Olav Nesvold/NTB-Scanpix
SØSKENKJÆRLIGHET: – Jeg er så stolt av søsteren min, sier Selene om Angelika.
Foto:Jon Olav Nesvold/NTB-Scanpix

- Jeg vil vise at det å ha en søster med Downs syndrom ikke er noe rart

Over 100.000 følger Selenes (17) videoblogg om lillesøster Angelika (9).

ALLERS.NO: - Jeg vil vise at annerledesheten ikke behøver å være så annerledes, sier Selene Fjellvang Lie (17). Hun og søsteren Angelika (9) sitter side om side i sofaen hjemme på Eidsvoll.

- Skal vi «Vine»? spør hun lillesøsteren. Hun svarer kontant ja. Det vil hun gjerne.

- Kom igjen, gjenta etter meg, sier Selene. Også er de i gang. Angelika gjentar og Selene filmer med iPhonen. Denne hobbyen har gjort jentene til noen av landets mest populære videobloggere. (Se bloggen her)

LES OGSÅ: Lille Ludvik er vår store glede

FERIETUR: Hele familien ferierte på Kypros sommeren 2013. Angelika foran, Aurora i midten, Selene bakerst. Denne turen ble starten på bloggingen.
FERIETUR: Hele familien ferierte på Kypros sommeren 2013. Angelika foran, Aurora i midten, Selene bakerst. Denne turen ble starten på bloggingen.Privat

Det begynte sommeren 2013. Familien skal på ferie til Kypros. Dagen før de skal dra, kjeder søstrene seg. Selene foreslår å filme Angelika mens hun gjør eller sier noe morsomt. Resultatet legger hun ut, med godkjennelse fra mamma Tove (47), på videodelingstjenesten Vine. Det har vært viktig for Tove at det som blir lagt ut er verdig. Nå stoler Tove på at datteren kan gjøre denne vurderingen selv.

- Til å begynne med leste jeg alt av kommentarer som kom. Var det noe jeg ikke likte, ba jeg Selene slette det. Nå kommer det så mange kommentarer at jeg ikke har oversikt lenger. Stort sett er det hyggelige ting folk skriver, sier Tove.

Men ikke alle er like positive. Noen mener at Selene «bruker» søsteren sin for å få oppmerksomhet selv. Det stemmer overhodet ikke – Selene sier bestemt at hun aldri ville ha gjort dette for å få oppmerksomhet selv. Det har bare vært en naturlig konsekvens av det å få flere og flere følgere.

- Jeg hadde aldri trodd at dette skulle ta sånn av og bli så stort. Det har vært over all
forventning.

LES OGSÅ: Et helt spesielt søskenforhold

NYFØDT: Angelika ett døgn gammel, dagen etter fødselen 19. november 2005.
NYFØDT: Angelika ett døgn gammel, dagen etter fødselen 19. november 2005. Privat

108 500 følgere

Den første videoen hun la ut, var av søsteren da hun mistet en is i gulvet. I løpet av et døgn hadde de fått 1000 følgere. Etter ti dager på Kypros med daglige oppdateringer, var tallet oppi 55 000. Nå er det over 108 500 som følger jentene – og det øker stadig. Å få over 20 000 «likes» er helt vanlig på et innlegg. Videoene finner du på nettsiden vine!

- Jeg ser at folk, spesielt på sosiale medier, spør og lurer på når det neste videoinnlegget kommer, hvis ikke Selene har lagt ut noe på en stund. Det Selene gjør, gjør hun med kjærlighet. Jeg er stolt av jentene mine, sier Tove.

Selene tror at det som gjør hennes videoblogging så populært, er at hun viser noe som er annerledes. Og hun viser det med kjærlighet for lillesøster Angelika.

- Jeg vil vise at det å ha en søster med Downs syndrom ikke er noe rart eller spesielt. Vår familie er ikke mer spesiell enn andres. Jeg vil drepe noen fordommer og myter som handler om mennesker med downs i samfunnet.

Livet med lillesøsteren har lært Selene ikke å dømme så lett.

- Hun har gjort meg mer åpen.

Før Selene begynte å videoblogge, var det ingen som gjorde noe tilsvarende. I ettertid har det kommet et par lignende bloggere, men Selene synes de blogger på en måte hun ikke identifiserer seg med.

LES OGSÅ: Når man møter mennesker som tror på en, da tror man på seg selv

SØSKENKJÆRLIGHET: Angelika og Selene på en av deres mange turer i skogen i nærområdet, sommeren 2009.
SØSKENKJÆRLIGHET: Angelika og Selene på en av deres mange turer i skogen i nærområdet, sommeren 2009. Privat

- Jeg føler mer at disse bloggene gjør narr av dem med downs. Jeg er opptatt av at mine videoinnlegg skal bli morsomme, men på en verdig måte. Jeg er stolt av søsteren min. Hun har lært meg mye om livet og mennesker.

Angelika begynner å bli utålmodig i sofaen. Nå må det skje noe snart. Rastløs er hun av natur, det er resten av familien også, får vi vite.

- Vi er litt «hypre», så det er ikke rart Angelika er blitt det, sier Tove.

Til forsiden