KRYSTALLSYKE: Er du mye svimmel? Da kan det være du har krystallsyke.  Foto: Shutterstock / fizkes
KRYSTALLSYKE: Er du mye svimmel? Da kan det være du har krystallsyke.
Foto:Shutterstock / fizkes
Krystallsyke:

Er du mye svimmel? Da kan det hende du har krystallsyke

Det er ikke farlig, men svært ubehagelig. - Kan gi en konstant opplevelse av ustøhet, sier ekspert.

Sliter du med kraftige svimmelhetsanfall kan det være du har krystallsyke, som faktisk er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Dette er ikke farlig, men svært ubehagelig, og mange får sykdommen igjen og igjen. 

Men hva er egentlig disse krystallene?

- Krystallene er egentlig otolitter («øresteiner»), det vil si små kalsiumkarbonatkrystaller som befinner seg i det indre øret og som på mange måter fungerer som små lodd, som gjør at hjernen kan oppfatte hodets stilling og bevegelser, forteller Frederik Goplen, ved Nasjonal kompetansetjeneste for vestibulære sykdommer, Haukeland sykehus i Bergen. 

LES OGSÅ: Mange kvinner sliter med migrene

Kjennes ut som du beveger deg lenge etter at du har stoppet

Det indre øret, er delen av øret som blant annet kontrollerer balanse. Buegangene i det indre øret har som jobb å sende signaler til hjernen om at hodet ditt er i bevegelse, slik at vi klarer å se skarpt samtidig som vi beveger på hodet. Det som skjer ved krystallsyke er at øresteinene løsner og ramler inn i en buegang, slik at den ikke fungerer slik den skal. Dette kan igjen føre til kortvarige svimmelhetsanfall når du beveger på hodet. 

- I indreøret på hver side finnes det et lite væskefyllt organ som heter utriculus. Inne i dette organet ligger en krystall som stadig slipper små krystaller av materialet kalsiumkarbonat. Disse bitene skal normalt løses opp av seg selv, men i noen tilfeller rekker de ikke å løses opp raskt nok og kan da forflyttes in i en av de tre buegangene som finnes på hver side, forklarer øre-nese-hals-spesialist Karl Nordfalk. 

Han forklarer at svimmelheten kommer av at krystallene gjør at buegangen registrerer bevegelse uten at du beveger på hodet ditt.

- I buegangene skal det normalt sett ikke finnes noe annet enn væske. Hvis det kommer inn krystaller i buegangene kommer de til å forflytte seg mot det laveste punktet til enhver tid. Når væsken inne i buegangene forflytter seg opplever personen at hodet forflytter seg, forklarer han. 

Om du beveger på hodet, slik at krystallene kommer i bevegelse, vil du da kunne oppleve at det kjennes som om hodet er i bevegelse i 15 til 40 sekunder etter at bevegelsen egentlig har stoppet.

- Krystaller inne i buegangene kan også gi en konstant opplevelse av ustøhet. 

LES OGSÅ: Derfor sjangler du når du er full 

Vanligere med alderen

Til forsiden