LUFT I MAGEN: Sliter du med mye luft i magen kan det bli svært plagsomt, og kan ha en rekke forskjellige årsaker.  Foto: Shutterstock / RossHelen
LUFT I MAGEN: Sliter du med mye luft i magen kan det bli svært plagsomt, og kan ha en rekke forskjellige årsaker.
Foto:Shutterstock / RossHelen

Mye luft i magen? Da bør du slippe det ut!

Luftplager kan ha flere årsaker, og kan bli svært plagsomt for noen.

KK.NO: Sliter du med at du får mye luft i magen? De fleste opplever å bli plagsomt oppblåst en gang i blant, og det smarteste du kan gjøre er å bare slippe det ut igjen. 

– Det er normalt å ha gass i magetarmsystemet. Det er vanligvis cirka 200 ml gass i magetarmsystemet og den utgjøres av nitrogen, hydrogen, oksigen, karbondioksid og hos noen metangass, har ernæringsprofessor ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon tidligere fortalt. 

LES OGSÅ: Sliter du med treg mage? 

Stress kan gi mageplager
vondt i magen
STRESS: Stress er ikke bra for magen, og kan gjøre deg oppblåst og gi andre mageplager. Scanpix

Ifølge ham kommer mye av denne maten med luft vi svelger når vi spiser og drikker, og spesielt når du spiser fort kan du få med en del luft. 

– Det dannes dessuten en god del gass under fordøyelse og transport av mat og tarmsafter i magetarmkanalen. 

Ifølge Inge Lindseth, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken, kan mye luft som følge av at du har spist fort også være et tegn på stress. 

- Det er en tett forbindelse mellom magens nervesystem og hjernen. Det at du er stresset, og dermed spiser fort og så blir oppblåst, kan ha like mye med det at du er stresset å gjøre som det at du har spist fort, mener han. 

- Stress er noe vi vet at ikke er bra for magen. Blant annet vet vi at noen mikrober kan reagere på menneskeprodusert adrenalin og endre oppførselen sin deretter. 

Men det er ikke stress som er den viktigste grunnen til at vi kan få mye luft i magen. Ifølge Lindseth er det maten vi spiser, og mikrobesammensetningen i tarmen. 

Gassen som produseres i kroppen vår dannes nemlig av mikrober i tarmene. Jo mer mat disse får, jo mer gass dannes. Maten som ikke fordøyes så godt og dermed blir liggende lenger i tarmene våre, gir mer mat til mikrobene. Ifølge Lindseth finnes det imidlertid ikke nok kunnskap om hvorfor noen reagerer med symptomer og andre ikke. 

LES OGSÅ: Få fart på fordøyelsen, helt naturlig

Har du hørt om fodmap?

- Fodmap er bestemte stoffer i matvarer som enten ikke fordøyes i kroppen vår eller fordøyes dårlig, forklarer Lindseth. 

- Laktose er fodmap og mange har ikke enzymene som fordøyer laktose. Da blir det værende i tarmen og det blir mer mat til mikrobene, samt at dette trekker væske ut i tarmene, forklarer han.  

Low fodmap-dietten har vist seg å kunne hjelpe mange med irritabel tarmsyndrom (IBS). For de med tilstanden er mye luft i magen som regel er det største symptomet, og rundt én av ti antas å ha IBS. 

Lindseth anbefaler imidlertid ingen å begynne på en fodmap-diett på egen hånd. Å finne ut av hvilke fodmapdmatvarer du bør kutte ned på er dessuten en tungvin prosess. 

- Jeg ville ikke satt i gang det på egen hånd før jeg hadde vært og sjekket hva som er galt. Det kan være at det er noe annet som gjøres av tiltak. Men det kan være greit å følge med litt på hva slags matvarer du kan reagere på, og orientere deg litt, så du har litt info å gi når du snakker med en ernæringsfysiolog. 

LES OGSÅ: Kreften få av oss snakker om

oppblåst, luft i magen, vondt i magen, luft, magen
OPPBLÅST: Det er vanlig å føle seg oppblåst en gang i blant, men blir det plagsomt bør du dra til legen og sjekke hva det er. gstockstudio - Fotolia

Kan være allergier

Sliter du med luftplager kan det også være snakk om en allergi eller intoleranse, og som skrevet tidligere er det mange som ikke kan fordøye laktose. 

- En ting som blir altfor lite sjekket er cøliaki, forteller Lindseth. 

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, som i en rekke kornsorter. Når en med cøliaki spiser gluten skades tarmen, hvilken kan gi store plager, samt øker risikoen for kreft i mage og tarm. 

Det antas at 1-2 prosent av befolkningen har cøliaki, men at kun 20 prosent av de som har det er udiagnostiserte. Dermed kan nærmere 80 000 stå uten en diagnose. 

Til forsiden