SUKKER I VIN: Den siste tiden har det vært et hett tema at vinflasker ikke er bedre merket. For eksempel får du ikke vite noe om sukkerinnholdet, men du kan få vite mye av om den er "dry", "medium dry", "medium sweet" eller "sweet". Foto: NTB Scanpix
SUKKER I VIN: Den siste tiden har det vært et hett tema at vinflasker ikke er bedre merket. For eksempel får du ikke vite noe om sukkerinnholdet, men du kan få vite mye av om den er "dry", "medium dry", "medium sweet" eller "sweet".
Foto:NTB Scanpix
Sukker i vin:

Så mye sukker er det i vinen

Én flaske søt hvitvin kan inneholde mellom 8 og 17 sukkerbiter.

Tenker du noen gang over hvor mye sukker det er i vinen du drikker? Selv om det foreløpig ikke står oppgitt på flasken, kan du ved hjelp av noen andre triks indikere hvor mye sukker det er i flasken.

LES OGSÅ: Dette kan ødelegge for jernopptaket

Kan inneholde 25 sukkerbiter

- Rødvin og hvitvin som merkes med sødmegrad - det vil si «dry», «medium dry» og lignende, må følge EUs krav om sukkerinnhold til hver av de ulike sødmegradene, forteller Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet.

- Det vil si at en vin merket med «dry», kan ha opp til 4 gram sukker per liter, og en vin merket med «medium dry» kan ha mellom 4 og 12 gram sukker per liter.

Videre kan vin som er merket som «medium sweet» inneholde opp til 45 gram per liter, og vin som er merket som «sweet» inneholde mer enn 45 gram, skriver Europa.eu - en nettside som oppsumerer reglementer i EU.

SUKKER: Selv om de fleste raskt tenker på godteri når det er snakk om sukker, finnes det i stor grad også i andre varer - deriblant vin.
SUKKER: Selv om de fleste raskt tenker på godteri når det er snakk om sukker, finnes det i stor grad også i andre varer - deriblant vin. HandmadePictures - Fotolia

Inneholder de 100 gram eller mer, er vinen i Norge klassifisert som en dessertvin.

Siden en sukkerbit veier omtrent 4 gram, kan det altså velge en vin med bare én sukkerbit, en «medium sweet» med 11,25 sukkerbiter, eller en dessertvin med 25 sukkerbiter (merk at dette er per liter og ikke 750 ml, slik som de fleste flasker inneholder).

- Dersom vinen inneholder mye syre, kan det hende at mengden tillatt sukker i de forskjellige sødmegradene er litt høyere, sier Roås Stueland.

Det er imidlertid kun et fåtall av rødviner som er merket med sødmegrad, men Stueland kan fortelle at de fleste rødviner på Vinmonopolet inneholder mindre enn fire gram sukker per liter. Det finnes likevel unntak, og blant dem er flere populære viner- som ripassovin.

Ripasso er ikke en drue, men en produksjonsmetode (les mer om prosessen på Vinbar.no).

LES OGSÅ: Er du sugen på noe spesielt?

Ikke samme regler for sprudlende

Men i tillegg til rødvin, hvitvin og dessertvin, hender det også at det passer seg med et glass sprudlende. Disse har imidlertid andre regler, kan Stueland avsløre.

  • «Brut Nature» har 0 til 3gram sukker per liter.
  • «Extra Brut» har 0 til 6 gram sukker per liter.
  • «Brut» har 0 til 12 gram sukker per liter.
  • «Extra dry» har 12 til 17 gram sukker per liter.
  • «Dry» har 17-32 gram sukker per liter.

- Legg merke til at musserende vin merket som «dry» kan ha mye mer sukker enn hvitvin eller rødvin merket som «dry», forteller rådgiveren.

Så hvordan skal du da klare å velge den med minst sukker?

- Foran på hyllene i våre butikker er hvitvin merket med et klokkediagram for sødme. Dette diagrammet angir hvor mye søtsmak vinen har og ikke hvor mye sukker det er i den, men den kan likevel gi en god pekepinn. Tørre viner vil ligge mellom klokken ett eller to.

Men det finnes også hvitvin som ikke er merket med sødmegrad. Stueland forklarer at dette blant annet gjelder viner som er knyttet til lover der det ikke er tillatt noe særlig restsukker - som vil si sukker i den ferdige vinen.

- For eksempel Sancerre og Chablis fra Frankrike.

Hvis vinen er produsert med restsukker, pleier det imidlertid å være oppgitt. Blant annet er mange tyske viner merket med «trocken», som etter tyske bestemmelser indikerer at vinen inneholder opp til 4 gram sukker - maksimum 9 gram hvis syerinnholdet er svært høyt.

LES OGSÅ: Er honning sunnere enn sukker?

Lite sukker betyr ikke lite kalorier

Når det gjelder kaloriene i vin, er det imidlertid ikke sukkeret som er den største syndebukken, men alkoholprosenten. Det er derfor ikke en selvfølge at du sparer kalorier selv om du velger den vinen med minst sukker.

Til forsiden