RAW FOOD: De siste årene har raw food blitt en skikkelig stor trend, og i november i fjor fikk vi Oslo vårt eget raw food bakeri, OSLO RAW.  Foto: Malin Gaden
RAW FOOD: De siste årene har raw food blitt en skikkelig stor trend, og i november i fjor fikk vi Oslo vårt eget raw food bakeri, OSLO RAW. Foto: Malin Gaden
Raw Food

- Det finnes nok av dietter og kostholdstips, vi vil heller tilby kaker som først og fremst er rågode

Vi har besøkt OSLO RAW.

Det oppstår stadig nye trender innenfor kosthold og helse, og en av trendene som de siste årene har vokst seg stadig større er raw food, eller «levede mat» som det heter på norsk. Dietten går ut på å spise ubehandlet vegansk mat under 42 grader (gjerne økologisk), i form av grønnsaker, frukt, nøtter, frø, spirer, oljer og tang. (Pssst, sjekk hvorfor du bør spise mindre rødt kjøtt). 

Konseptet gjorde sitt inntog i 2010, og har siden den gang fått en rekke trofaste tilhenger - også her i lille Norge. Dette har resultert i at vi i november i fjor fikk vårt første fysiske raw food-bakeri i Oslo (det har imidlertid vært mulig å bestille raw kaker hos Made With Love Raw Kaker, som åpnet i 2014). 

OSLO RAW tilbyr raw frokost, lunsj, weekend brunch, sunne treats og kaker, samt kaffe, smoothies, juice og mye mer.

Etter å ha tatt en kjapp titt på nettsiden deres (hvor det var x antall fristende bilder av kaker og andre fargerike godsaker), bestemte vi oss for å ta turen ned til bakeriet på Adamstuen Torg for å slå av en prat med Tiril Lunde Refsum og Lina Landsnes, som er damene bak OSLO RAW. 

LES OGSÅ: Dette blir de store mattrendene i 2017

Startet som en hobby hjemme på kjøkkenet  

- Hvordan startet det hele? 

- Både jeg og Lina har bakt rå kaker på fritiden i mange år og trodde det kun var en litt sær hobby som ingen andre helt forstod. For tre år siden, da jeg var ferdig utdannet Raw Food Chef, startet jeg å holde kurs om raw food. Da trillet det plutselig inn bestillinger på disse rå kakene som smakte kjempegodt, men som ingen helt visste hva var, forteller Lunde Refsum. 

Da hun møtte Lina våren 2016 slo de seg sammen, og det var da det hele gikk fra å være en hobby til å bli en skikkelig bra business.

- Vi begynte å holde kurs og bakte raw kaker og andre godsaker til flere kafeer, bedrifter og eventer. Høsten samme året så vi at Oslo var klar for noe nytt, og åpnet OSLO RAW Bakery. I dag føles det som om vi har holdt på i mange år!

- Det er en hyggelig arbeidsplass som aldri føles som en jobb. Det er nesten som å ha jentekveld med baking - hver dag, sier hun. 

Vil du ha oppskrifter på noen RAW-kaker? Sjekk ut denne saken! 

alt
RAW SNICKERSKAKE: Vi falt pladask for snickerskaken vi fikk servert. NAM! Foto: Malin Gaden Vis mer

LES OGSÅ: Mattrenden som tar internett med storm

Fokuserer på at det er lov å kose seg med mat 

I dag er de ni ansatte, og alle trengs for at det lille bakeriet skal gå rundt - for det har ikke akkurat vært lite å gjøre siden de åpnet i november. 

- Vi jobber mye, men det er fantastisk gøy og spennende! I dag leverer vi kaker til The Well, LETT, The Juicery, SoHo UrbanBarista, Liebling, No5, HiYoga og en rekke andre store bedrifter og eventer. I tillegg har vi egen servering hos oss på OSLO RAW, så det er fult opp hver dag, sier Lunde Refsum. 

- Hvordan lager dere kakene? 

- Vi har ingen ovner, da raw food ikke skal varmebehandles på over 42 grader. Vi «baker» kakene i en dehydrator eller blender som trekker ut fuktigheten- på denne måten sikrer vi temperaturen, samtidig som alt bli vegansk og rått. 

Videre forteller Lunde Refsum at hun tror de har blitt såpass populære fordi produktene deres kan spises med god samvittighet. 

- Vi har et fokus på gleden rundt maten, mer enn å rense opp og være sunn. En sunn kropp er en kropp som tør å nyte og kose seg med mat. Det fins nok av dietter og kostholdstips, vi vil helle tilby kaker som først og fremst er rågode. 

- Og helt ærlig tror jeg folk er litt «fed up» av dette sunnhetshysteriet. Nå vil vi kose oss og nyte god mat uten dårlig samvittighet. 

- Hva er det beste med raw food? 

Det aller beste er følelsen av å spise levende og lett mat. Ta for eksempel rå kakao, det gir en lykkeboost samtidig som det tilfører kroppen store mengder antioksidanter og mineraler. Blandingen av den rene og rå smaken i naturlig mat og mengden enzymer, mineraler, vitaminer, proteiner og sunt fett gjør det så enkelt å nyte seg sunn. 

Det er imidlertid ikke slik at du må spise 100 prosent raw food - langt ifra. Landsnes er veganer, mens Lunde Refsum spiser både kjøtt og meieriprodukter ved siden av raw fooden.

- Det fine er at du kan ha det som en del av kostholdet ditt, du trenger ikke kun spise raw food - det holder å bytte ut et par ting. Det er tross alt viktig å ha et sunt forhold til mat, og det er ikke nødvendigvis slik at en diett passer til alle. 

LES OGSÅ: - Å ikke spise kjøtt er i ferd med å bli den neste store mattrenden

Ønsker å åpne flere kafeer

- Hva drømmer dere om i fremtiden?

- Vår drøm er å skape en rå nytelseskultur hvor det er lett å kose seg uten dårlig samvittighet. Samtidig handler OSLO RAW om å følge sin passion og tørre å skape det man drømmer om. Det krever masse å starte opp noe selv, men det er ingenting som gir mer glede! Vi ønsker å fortsette å utvide og utvikle vårt konsept, og gjerne åpne flere kafeer.

- Nå gleder vi oss til våren. Da skal vi benytte uteplassen hvor solen står inn
hele dagen! Vi lager også stadig ny meny og den blir så frisk og god til
våren. Vi har mange overraskelser på lager!

alt
RAW FOOD: Ikke bare ser raw food utrolig godt ut, det smaker også helt fantastisk! Foto: Malin Gaden Vis mer

LES OGSÅ: - Halvparten av maten bør være raw food​

- Raw food-konseptet er i og for seg helt greit

Karoline Steenbuch Lied, som er kursleder og fagansvarlig for kosthold og ernæring hos Grete Roede AS, mener at deler av raw food-konseptet er i og for seg helt greit. 

- Fordelen med det er at man sannsynligvis spiser mer ubearbeidet mat og dermed mest sannsynlig mer frukt og grønnsaker, som igjen gjør at du får i deg flere viktige næringsstoffer. I tillegg består raw food vanligvis av mat som generelt har lavt kaloriinnhold og lite fett.

Men et slik kosthold kan også bli for ensidig, og man kan få mangel på for eksempel jern, kalsium, vitamin D og vitamin B12.

alt
EKSPERTEN: Karoline Steenbuch Lied. Vis mer

- Jeg vil kalle dietten nokså ekstrem, og hvis man utelukker mange matvarer er det viktig å sette seg godt inn i hvilke næringsstoffer kroppen trenger og hvilke man eventuelt trenger ekstra tilførsel av, slik at det ikke vil oppstå mangelsykdommer. Det krever dermed at man setter seg godt inn i både kosthold, ernæring og hygiene.

- I tillegg blir det vanskelig i sosiale sammenhenger, og ikke minst når man skal lage og spise middag sammen med hele familien. I Grete Roede er vi opptatt av matglede og at maten skal passe inn i en familiesituasjon og i sosiale sammenhenger. Spørsmålet er om det alltid vil gjøre det for en raw food-entusiast?

- Så du vil ikke anbefale folk å kun spise raw food? 

- Å være ekstrem er aldri sunt, og dessuten er det vanskelig å leve slik på lang sikt. Å spise litt av alt, men ikke for mye av det meste, er mye sunnere og mye lettere å få til.

- I tillegg er det viktig å huske at noen næringsstoffer tas bedre opp når de har blitt varmebehandlet, som gulrot og tomat. Og husk, vi varmer opp maten for å drepe bakterier og bli kvitt farlige stoffer, som for eksempel listeriabakterien, sier hun og tilføyer til slutt: 

- Men det er selvsagt sunt å spise masse grønnsaker og frukt, og mindre kjøtt, så lenge det ikke blir ekstremt. 

LES OGSÅ: Visste du dette om raw food?

Stabil interesse for raw food de siste årene 

Men hvor mange er det egentlig som har kastet seg på raw food-bølgen? Annechen Bahr Bugge, som er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), forteller til KK.no at en undersøkelse utført av SIFO viser at interessen for raw food har holdt seg relativt stabil de siste årene. 

- I undersøkelsen var det 15 prosent som svarte at dette var matretter de var interesserte i å lage (på landsbasis). Folk bosatt i Oslo var mer interesserte enn folk ellers i landet - 20 prosent av Oslo-folk uttrykte interesse. Undersøkelsen viser også at ungdom og unge voksne er mer interesserte i raw food enn eldre, sier hun og legger til: 

- Det viser seg imidlertid at det er få som spiser slike matretter regelmessig. Kun 3 prosent svarte at dette var noe de spiste 1 gang eller oftere i måneden. 

Til forsiden