ANMELDTE VOLDTEKT: Å vinne saken i retten har tatt «Mari» over to år. Hun oppfordrer alle som bli utsatt for et seksuelt overgrep å anmelde forholdet, selv om prosessen kan være krevende. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix
ANMELDTE VOLDTEKT: Å vinne saken i retten har tatt «Mari» over to år. Hun oppfordrer alle som bli utsatt for et seksuelt overgrep å anmelde forholdet, selv om prosessen kan være krevende. Bildet er et illustrasjonsfoto.
Foto:NTB Scanpix
Voldtekt:

- En voldtekt kan ikke sammenlignes med et mislykket one night stand

«Mari» våkner i egen leilighet, av at en bekjent fingrer henne. To år senere blir han dømt til tre års fengsel for voldtekt. - Jeg synes ikke straffen er for streng, sier hun til KK.no.

Det er fest i en leilighet i en storby i Norge, en desembernatt i 2014. Det er jul i luften. Stjerneklart. De fleste gjestene har gått hjem. Det som skjer denne natten skal endre livet totalt for to personer. Selvsagt for langt flere, slik det alltid er når en hendelse som dette finner sted. 

Den ene kommer til å anmelde den andre for voldtekt. Den andre ser ikke slik på det. De kommer til å møtes i retten to ganger. Først i tingretten. Senere i lagmannsretten. Der vil den andre bli dømt til tre års fengsel, under Straffelovens § 192 første ledd bokstav b: «For å ha hatt seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen.»

Å føre fingre opp i skjeden på en kvinne som hadde gått og lagt seg alene i sin egen seng, og som retten fastslår både var beruset og i dyp søvn, var ikke noe som kom til å gå i glemmeboka som et mislykket fylleframstøt. 

- En voldtekt kan ikke sammenlignes med et mislykket one night stand. Jeg deltok jo ikke, jeg sov, sier kvinnen i begynnelsen av tredveårene til KK.no, som ønsker å være anonym. Vi kan kalle henne «Mari»

Det som skjer den desembernatten i 2014 på et soverom i en leilighet i en storby i Norge, går også inn i statistikken som et av 1223 registrerte voldtektsanmeldelsene dette året. Og voldtektsstatistikken diskuteres stadig. Av politikere, advokater, journalister, forskere og folk flest. 

I domsavsigelsen står det at Mari var opptatt med vertinneplikter hele kvelden og at kjæresten hennes forlot festen en stund etter midnatt. Et par timer senere gikk hun og la seg på rommet sitt, sovnet momentant under dynen med alle klærne på.

Så våkner Mari av at to fingre beveget seg i skjeden hennes.

«Fornærmede ble forskrekket og sjokkert og ba tiltalte gå. Han gikk da ut i stuen til de få gjestene som fortsatt var til stede. Kort tid etter sto fornærmede opp, hun var fortvilet og forbannet og åpnet døra til stuen og ropte ut at hun var blitt seksuelt antastet i sin egen seng». Tiltalte forlater leiligheten.

Mange lar være å anmelde

9 av 10 anmelder ikke forholdet, estimerer Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i sin rapport fra 2014. Det skrives om at det er altfor mange som ikke orker å anmelde, og for mange saker som henlegges av politiet. Aftenposten skrev i en artikkelserie om voldtekt fra 2015, at det kun er én prosent av voldtektene som ender med med fellende dom, da basert på betydelige mørketall. VG framholder at 1 av 3 voldtektssaker ender med frifinnelse i retten, etter å ha sett på tall fra Riksadvokaten.

Så er det det andre aspektet. Minstestraffen for voldtekt i Norge er tre år. Det finnes stemmer i det juridiske miljøet som tar til orde for at minstestraff er problematisk. Kan det til og med hende at straffen i noen tilfeller er for streng?

- Minstestraff er forsvarlig i de alvorligste tilfellene, men rommet for nyanser blir for lite i mange av de andre sakene, sier Gunhild Lærum, profilert forsvarsadvokat, til KK.no. Hun gjestet nylig Trygdekontoret på NRK og diskuterte nettopp voldtekt og straffenivå.

ADVOKAT GUNHILD LÆRUM: Gjestet nylig Trygdekontoret på NRK da temaet var voldtekt. Hun er kritisk til minstestraff.
ADVOKAT GUNHILD LÆRUM: Gjestet nylig Trygdekontoret på NRK da temaet var voldtekt. Hun er kritisk til minstestraff.Skjermbilde NRK

- Dette er ofte krevende saker, de færreste sakene er såkalte overfallsvoldtekter. Det er vanskelig å finne ut nøyaktig hva som har skjedd, det er ofte mye alkohol involvert og ord mot ord. 

Hjemme i sin egen seng

Mari tilhører et statistisk mindretall på mange vis. Hun anmeldte, hun ble trodd, og tiltalte ble dømt.

- Hva tenker hun nå? Kjenner hun på en følelse av å ha vunnet?

- Jeg er selvsagt glad for at det over. Eller glad er ikke ordet, jeg er vel mer lettet. Men jeg hadde kanskje trodd at jeg skulle føle mer, på et vis. Jeg jobber med å legge det bak meg. Det har tatt lang tid og det har vært tøft for meg, men også for kjæresten min og en påkjenning for forholdet oss i mellom, sier Mari.

Til forsiden