SELVTILLIT: Den vonde tiden er forbi. Frida fikk nye venner og tro på seg selv, men tiden med mobbing har satt dype spor. Foto: Geir Dokken
SELVTILLIT: Den vonde tiden er forbi. Frida fikk nye venner og tro på seg selv, men tiden med mobbing har satt dype spor.
Foto:Geir Dokken

Frida (21) ble offer for taus mobbing: - Jeg hadde ikke lyst til å leve

- Funksjonen er at personen det snakkes om, får svekket status og respekt hos andre, sier forsker og universitetslektor Tove Flack.

- Jeg husker godt at ingen ville stå ved siden av meg da vi skulle ta klassebilde. «Må jeg stå sammen med henne», ble det sagt. Noen av guttene sendte meg trøstende blikk, men ingen torde si noe. Jeg hadde grudd meg til fotograferingen. Jeg skjønte hva som ville skje, forteller Frida Ødegaard Aas (21). For første gang forteller hun offentlig om mobbingen hun ble utsatt for på barneskolen.

– Jeg var riktignok vant til at jenter på skolen latterliggjorde meg, lo av ting jeg sa og flyttet jakkene sine bort fra min. Sluttet å snakke når jeg nærmet meg. De satte ut stygge rykter om meg. Ting det var helt umulig å forsvare seg mot. Ba andre om ikke å være venn med meg. Alt var like vondt, og jeg forsto ikke hva jeg hadde gjort galt, minnes Frida.

LES OGSÅ: Når det er ditt barn som mobber - hva gjør du? 

Fridas mamma Tove Ødegaard Aas har en teori om hva som skjedde.

– De første årene på barneskolen hadde Frida venninner som lyste opp og kastet seg rundt halsen hennes da de møttes. Frida var en snill og trygg jente som var lett å like. Hun forsvarte dem som hadde det vanskelig. Men så snudde alt, forteller Tove.

LES OGSÅ: Lina ble født som gutt, men skjulte det i 45 år

- Frida skulle være utenfor

Nå som det vonde er tilbakelagt, har mor og datter bestemt seg for å jobbe mot mobbing. De har startet selskapet Blooming U, og sammen holder de kurs og foredrag på skoler i hele landet for å forebygge mobbing. Men hvordan snudde alt fra godt til vondt for Frida?

– Det ble dannet en klikk. De bestemte hvem som skulle være innenfor og hvem som skulle være utenfor. Frida skulle være utenfor, forteller Fridas mamma. Det er vanskelig for henne å fortelle om datterens år på barneskolen uten å få tårer i øynene. 

– Frida mistet vennene sine, de ble borte fra henne én etter én. Sannsynligvis var de redd for å bli ekskludert selv. Frida hadde det forferdelig. Jeg lovte henne at hun skulle slippe å ha det sånn. Men uansett hva vi gjorde og hvem vi snakket med, hjalp det ikke. De snudde ryggen til og gikk når hun kom. Lot som hun var luft. Uansett hvor mange møter vi hadde med skoleledelsen, var det ingenting som hjalp.

LES OGSÅ: Kari Traa: - Kaller meg stygg og feit

Ikke slag eller spark, men usynliggjøring

Taus mobbing. Du slipper slag og spark, du slipper å bli skjelt ut. Til gjengjeld blir du usynliggjort. Det var slik Frida opplevde det.

Tove Flack, universitetslektor ved Universitetet i Stavanger har forsket på skjult mobbing i flere år og veileder barnehager, skoler og kommuner om temaet. Hun sier skjult mobbing er et gruppefenomen der mange deltar, men noen få er pådrivere. 

– Funksjonen til skjult mobbing er at personen det snakkes om, får svekket status og respekt hos andre. Etter hvert merker hun eller han at stadig flere tar avstand, sier Flack, som mener jenter ofte er mer utspekulert enn gutter og at de har et større register når det gjelder teknikker. 

Et av de sterkeste motivene for å mobbe andre er ifølge Flack et ønske om status og makt i vennegruppa. Flack peker på to typer «ledere» i gjengen: de som er inkluderende og sosialt hyggelige mot andre, og de ekskluderende, som andre ikke helt vet hvor de har. De kan være hyggelige i ett øyeblikk og spydige i det neste. Hun mener at mange deltar i ulike former for skjult mobbing når lederne i gruppa er av det ekskluderende slaget, fordi det kan sikre dem en «innenfor»-status. 

– Det var hjerteskjærende. Jeg har aldri følt meg mer maktesløs 

- Etter skoletid lå Frida ofte på rommet sitt og gråt. Om morgenen dro hun dyna over hodet og ville ikke stå opp. Hun hadde mye vondt i hodet, ble fort syk og var ofte borte fra skolen. Immunforsvaret ble brutt ned.

– Hver dag lurte jeg på hvorfor jeg skulle gå på skolen. Ingen ville jo at jeg skulle være der uansett. Jeg hadde ikke lyst til å leve, sier Frida stille. Hun sto likevel opp og gikk på skolen for foreldrenes skyld, hun visste de var redd for henne.  

Mamma Tove begraver ansiktet i hendene. 

– Det var hjerteskjærende. Jeg har aldri følt meg mer maktesløs i hele mitt liv. Hun var bare unge jenta, i en sårbar alder der man er usikker og jobber med å finne sin plass. Så skjer dette. LES OGSÅ: - Jeg skilte meg ut, og det fikk konsekvenser

frida ble mobbet
UTESTENGT OG MOBBET: Mamma Tove bebreider skolen for at den ikke gjorde nok da Frida ble utestengt og mobbet.Geir Dokken

De voksne sitt ansvar

Ett lyspunkt var det likevel for Frida på skolen. Hun fikk være sammen med renholderne i friminuttene. 

– Vi syntes veldig, veldig synd på Frida. Vi så hvordan jenter på skolen snudde ryggen til henne og hvisket og tisket. Hun ble helt tydelig tilsidesatt, forteller en i dag pensjonert renholder ved skolen. Hun forteller at Frida gikk fra å være en glad jente til å være trist hele tiden.

– Det var så overraskende, for Frida var både utadvendt, søt og flink. Men både mannen min, som også jobbet på skolen, og jeg så hvordan hun ble ekskludert. Det var tydelig at det var lettere å være del av en flokk, for ingen torde bryte ut og hjelpe Frida. Hun hadde ingen å være sammen med, så derfor kom hun mye til oss og pratet. Det var hyggelig, men også veldig vondt. Situasjonen hennes gikk inn på oss, sier den kvinnelige renholderen, som ønsker å være anonym.

Til forsiden