HJEMMEVÆRENDE MOR: Stine Arneberg har valgt å være hjemme med barna sine. Selma på fire går litt i barnehage, Jakob er skolegutt, mens minstemann Oscar er hjemme på fulltid. Foto: Anne Elisabeth Næss
HJEMMEVÆRENDE MOR: Stine Arneberg har valgt å være hjemme med barna sine. Selma på fire går litt i barnehage, Jakob er skolegutt, mens minstemann Oscar er hjemme på fulltid.
Foto:Anne Elisabeth Næss

Hva er en god mor?

Stine valgte å være hjemme mens barna er små, Angelica valgte å jobbe. Hva er det som skaper lykkelige og trygge barn?

Stine Arneberg (34) kaller seg aktivist for hjemmeværende mammaer. Hun har ikke vært yrkesaktiv etter at hun fikk sitt første av tre barn for sju år siden.

Når hun åpner døren til sitt hvitmalte hus på Nordstrand i Oslo, dufter det herlig av nystekte boller. Rundt beina hennes spretter tre aktive barn: Jakob (7), Selma (4) og den blide, lille rødtoppen Oskar (18 måneder). 

Stine er hjemmeværende, og bare Selma går i barnehage, tre til fire dager per uke. Hun er også medlem av organisasjonen Tid for barn, før arbeidet hun med markedsføring og grafisk design. Hun startet å jobbe 14 år gammel. 

– Da permisjonstiden var over, hadde jeg fått jobb og barnehageplass, men det tok én time å kjøre til jobb, hver vei. Det kjentes helt galt å bruke mer tid på jobb enn på å være sammen med ungen min. Så jeg bestemte meg for å velge å være sammen med ham. 
Økonomisk gikk det rundt, med lønnen til bare mannen Kristoffer Persson, som er revisor. 

– Hvorfor skulle jeg gå mot mammainstinktet for å tjene penger vi ikke trengte? Disse årene kommer aldri tilbake. Den ekstra bilen eller det store huset kunne vi vente med. Men hvorfor ble hun, og ikke han, hjemme? 

– Mannen min og jeg er likestilte i foreldreskapet, og vi er enige om denne beslutningen. At det ble meg og ikke ham, er mer tilfeldig og skyldtes jobbsituasjonen. I tillegg er det jo jeg som ammer, og det har jeg gjort lenge. Vi kvinner er også annerledes enn menn. Vi er mer sensitive. 

Dagene i det hvite huset er fylt med oppgaver, leker og logistikk. 

– Vi står opp og bringer på skole, og Selma til barnehage noen dager per uke. Deretter leker eller leser jeg for minstemann. Så går vi kanskje en tur. Utenfor her har det vært noen fantastiske gravemaskiner, eller vi går tur opp til en kolle eller ned til en elv hvor vi kaster litt stein. Så går vi hjem, og mens han sover, dusjer jeg og gjør ting i huset. Så er det henting. Vi spiser middag sent og legger barna. 

Andre dager er Selma hjemme fra barnehagen. 

– Da leker barna sammen. De er blitt gode venner, og det er fint at de får dyrket det. Jeg, som mamma, kan lære dem helt andre ting enn en pedagog. Pedagogikk betyr læring, mens vi mammaer er mammaer. Her kan de bli sett uansett, fordi jeg er til stede. De kan også se at jeg blir sliten og lei. Det er ikke sånn at vi sitter og duller hele tiden. Det er ting som skal gjøres.

LES OGSÅ: André (32) sa opp jobben for å være hjemmepappa

Hva er en god mor?
ROM FOR ALT: Jakob (t.v.) vil lese, mens Selma og Oscar vil leke. Og det er det rom for hjemme hos Stine Arneberg og Kristoffer Persson. Anne Elisabeth Næss

Mister sosial status

Stine har i løpet av årene som har gått, lest mye av forskningen rundt barn og deres behov. Hun leser kritisk, nøkternt og stiller spørsmål.

– Den amerikanske studien inkluderer alle mødre som har jobbet i løpet av barnets første 14 år. Den sier ingenting om hvor mye mødrene har jobbet, innvender hun. 

Hun viser til studier som sier at barn drar nytte av at mor er hjemme det første året. 

– Vi vet at barn ofte har separasjonsangst, og den gir seg mot slutten av det andre leveåret. Det er flott at vi har barnehager. Men det er også forskjell på folk. 

– Hva tenker du om læring i barnehage?

– Mine barn lider ikke, og de fleste norske mødre er glupe nok til å stimulere barna sine. Du trenger ikke mastergrad for å ta deg av en ettåring. 

Hun er glad for at hun har lyttet til sin egen magefølelse. Det største aberet er å måtte forsvare valget utad. Du mister sosial status, blir liksom ingen.

Jeg sa: «Jeg er bare hjemme med barna, jeg». Men jeg tenkte etterpå at jeg må slutte å si «bare».

– Å ha en jobb og en aktiv fritid, er så viktig i vårt samfunn. For litt siden møtte jeg en mann på en fest. Han fortalte meg hele sin historie, og spurte hva jeg drev med. Jeg sa: «Jeg er bare hjemme med barna, jeg». Men jeg tenkte etterpå at jeg må slutte å si «bare». Det å være med barna mine, er den viktigste jobben jeg kan ha. 

LES OGSÅ: Våre mødre, bestemødre og vi - hvorfor oppdrar vi våre barn så forskjellig?

Hva er en god mor?
YRKESAKTIV: Angelica Montéz de Oca (54) er kommersiell direktør på Grand Hotel i Oslo. Datteren Samantha Skogrand (26) har gjort lykke både som sportsanker og reporter i TV 2. Anne Elisabeth Næss

– Jeg hadde planlagt å være hjemme ... Men jeg ble rastløs

Direktør Angelica Montéz de Oca (54) har alltid dårlig samvittighet overfor barna. Helt unødvendig. Ny forskning viser at barn av yrkesaktive mødre klarer seg veldig bra.

Hun fyker rundt på høye hæler på Grand Hotel i Oslo. Hilser på kollegene hun møter i trappen, mens hun forteller om alt det spennende som skjer på hotellet.

– Under Nobel-uken spilte Kygo her, og det var kjempemoro. Alle kom for å se og være med på festen, sier Angelica til KK. 

Til forsiden