LEDDGIKT: May Liz har leddgikt (revmatoid artritt) – en kronisk, livslang sykdom.  Foto: Privat
LEDDGIKT: May Liz har leddgikt (revmatoid artritt) – en kronisk, livslang sykdom.
Foto:Privat
Leddgikt:

May Liz lot ikke leddgikten stå i veien for drømmen om å bli stylist

Noen år senere sa det stopp – nå hjelper hun andre som er i samme situasjon.

May Liz Lindsetmo Bestvold (31) har leddgikt (revmatoid artritt) – en kronisk, livslang sykdom. Symptomene vil ofte komme gradvis, med vage leddsmerter og morgenstivhet. Hos 10-15 prosent kommer sykdommen akutt med symptomer fra flere ledd, og en generell følelse av å være syk.

– Sykdommen påvirker meg i større grad enn jeg har villet innse, men det har aldri hindret meg i å gjøre det jeg ønsket som ung voksen. Dette har ført til at jeg har gått på en smell mange ganger, og jeg har presset kroppen mer enn den tåler, sier May Liz.

Helt fra hun var liten har hun drømt om å bli stylist, slik at hun kunne hjelpe andre med å føle seg bedre ved hjelp av små grep. Da hun var 15 år fikk hun den «voksne» formen for leddgikt, noe som er uvanlig i så ung alder.

– Jeg trodde først at lillesøsteren min på fire år hadde knekt tommelen min, fordi jeg fikk så store smerter som kom helt plutselig. Utredningen tok et halvt år, og da fant de ut hva som var galt. 

LES OGSÅ: Har du vondt i fingre og tær?

Ønsker ikke å fremstå som syk

Da May Liz fikk vite at hun hadde en revmatisk sykdom ble hun først redd, men samtidig lettet fordi hun fikk diagnosen relativt raskt. 

– Det var fint å få et svar på hvorfor kroppen min ikke fungerte som andre på min alder. Jeg har vel gått litt i fornektelse frem til nå nylig – når man har en sykdom som ikke vises utenpå, vil man jo ikke fremstå som «spesiell», i hvert fall ikke i puberteten.

Personer med leddgikt vil ofte ha følgesykdommer. May Liz har fått flere tilleggsplager, som har gjort at hun har blitt utslitt og havnet på sykehuset på grunn av irritabel tarm.

– Heldigvis har jeg en sterk psyke – det skal veldig mye til for å knekke meg, men å gråte er vel en god lindring for å få ut frustrasjon og irritasjon over den situasjonen jeg er i.

LES OGSÅ: Cecilie slet med irritabel tarm: Ny diett fikk orden på magen

Stort spenn i alvorlighetsgrad

Mer enn 300.000 nordmenn har en revmatisk diagnose, hvor cirka 70 prosent av disse er kvinner.

Belastningstilstander er vanligst, ifølge Inge-Margrethe Gilboe, som er spesialist i revmatologi og indremedisin ved Aleris Medisinske Senter på Frogner i Oslo.

– Enkelte er plaget hele tiden, mens andre vil føle at det varierer mellom gode og dårlige perioder. Noen kan leve omtrent som før, hos andre leder sykdommen til alvorlig funksjonshemming. Omkring 10 prosent blir alvorlig syke med invaliditet, sier hun.

Til forsiden