TRENGER LITT KARBOHYDRATER: Både Ina Garthe og Kari Jaquesson er skeptiske til den omtalte lavkarbo-dietten, og tror det å kutte alt av karbohydrater vil kunne føre til mangel på viktige næringsstoffer.
TRENGER LITT KARBOHYDRATER: Både Ina Garthe og Kari Jaquesson er skeptiske til den omtalte lavkarbo-dietten, og tror det å kutte alt av karbohydrater vil kunne føre til mangel på viktige næringsstoffer. Getty Images

- Du kan kutte litt, men ikke alt

Lavkarbo kan føre til mangel på viktige næringsstoffer, sier kostholdsekspertene.

Lavkarbo er en av de mest omdiskuterte «slankemetodene» vi har i dag, og ernæringseksperter ser ikke ut til å bli helt enige i forhold til om det er bra eller dårlig for helsen din å gå på en slik diett.

Trimdronning og livsstilsguru Kari Jaquesson er blant dem som stiller seg kritisk til lavkarbohysteriet som har preget nyhetsbildet og skapt smørhysteri det siste året.

- Jeg synes lavkarbo er helt bortkastet. Dessuten er det veldig mange som sverger til det som egentlig ikke vet hvordan de definerer lavkarbo, sa Jaquesson til KK.no i fjor høst:

- Det er klart at folk går ned i vekt når de slutter å spise boller, muffins, sjokolade og cola. De karbohydratene kan man jo regulere veldig ned. Det å kutte brød, poteter, pasta og ris totalt er imidlertid bare helt latterlig. Mange tror dessuten at de har gått ned fordi de har kuttet nettopp dette, mens egentlig har de gått ned fordi de kuttet ut muffins, boller og slikt.

Hva synes du om lavkarbo? Diskuter nederst i artikkelen!

LES OGSÅ: Lavkarbo klusser med magen

«Mister» viktige næringsstofferl

Noe av det som blir omtalt mest i forhold til lavkarbodiettene, er effektene det har på helsen. Foreløpig har det nemlig ikke blitt gjort nok forskning på det til å vite hva slags innvirkning det har på kroppen din i lengden.

KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe, er blant dem som er skeptisk til langtidseffektene av slankemetoden. Og hun er bekymret for at det kan føre til mangel av næringsstoffer.

- Jeg jobber med idrettsutøvere og derfor svært lite med lavkarbo. Videre er det ikke dokumentert noe sted at lavkarbo har noen helsemessige gunstige effekter sammenlignet med et lavenergi kosthold i forhold til vektreduksjon. Og fagpersoner er tilhengere av å støtte seg på vitenskapelig forskning som ligger til grunn for arbeidet vårt, skriver hun som svar på spørsmål fra leseren «Sol» under sitt siste nettmøte:

- Hvis man lever etter det som per definisjon er lavkarbo, vil man i tillegg måtte ta ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler for å få dekket behovet for næringsstoffer. Og jeg personlig er ikke tilhenger av et kosthold som utelukker mange sunne matvaregrupper, som for eksempel frukt og grønnsaker.

IKKE NOK FORSKNING: Foreløpig har det ikke blitt gjort nok forskning på langtidseffektene av et lavkarbokosthold. Derfor er også en del eksperter skeptiske til slankemetoden. Getty Images/iStockphoto

LES OGSÅ: Ikke velg lavkarbo-øl

Greit å kutte litt

Garthe er imidlertid positiv til å kutte litt ned på karbohydratinntaket – så fremt du ikke trener mye og hardt.

- Jeg tenker at det er lurt for de fleste av oss, som ikke er idrettsutøvere, å redusere karbohydratinntak i form av de usunne karbohydratene – altså sukker og fine kornprodukter, skriver hun:

- Men istedet for å kutte ut alt av karbo, så tenker jeg at det er gunstigere å inkludere grove kornprodukter og mer frukt og grønnsaker, sier hun.

LES OGSÅ: Advarer mot ekstrem bryllupsdiett

Bekymret for effektene

KK.NOS EKSPERT: Ina Garthe har klinisk utdannelse innen spiseforstyrrelser.Hun har doktorgrad og jobber i Olympiatoppen, samt på idrettshøgskolen innen feltene idrettsernæring,vektregulering, muskelvekst, triadeutøvere og spiseforstyrrelser. Astrid Waller

Med alle de ulike skriveriene, er det ikke så lett å vite om lavkarbo egentlig er bra eller skadelig.

Og Garthe er redd for at all forvirringen og «hysteriet» har skapt mer usikkerhet og forstyrret spiseatferd blant unge jenter.

- Man hører om flere som lovpriser dette, og jeg synes det er flott at disse menneskene har funnet sin greie, så lenge de vet hva de driver med. Jeg kan imidlertid fortelle flere historier som ikke er riktig så bra - og som man stort sett ikke hører om. Dette vitner bare om at vi er forskjellige og må respektere hverandres valg, skriver Garthe:

- All omtalen gjør det også vanskelig for en som ikke har den faglige bakgrunnen til å ta et valg. Én mulighet er derfor å prøve seg frem og se hva du trives med. Det verste med det hele, er hvordan media har behandlet dette. Og at det er med på å skape usikkerhet og forstyrret spiseatferd hos mange unge jenter, er det ikke tvil om.

LES OGSÅ: Vi tenker på slanking nesten hele tiden

Mest lest