COTTAGE CHEESE: Det kan brukes til langt mer enn du tror, og gjør mange retter både mer proteinrike og smakfulle - bare se her! Foto: KK
COTTAGE CHEESE: Det kan brukes til langt mer enn du tror, og gjør mange retter både mer proteinrike og smakfulle - bare se her! Foto: KK
Cottage Cheese

15 ting du kan bruke cottage cheese til

Øker proteininnholdet, gir energi og holder deg mett lenger.

KK.NO: Er du tilhenger av cottage cheese? Det er det god grunn til.

Ikke bare smaker det godt, men det skal visst også være riktig så bra for deg. 

Og det finnes uendelig mange måter du kan bruke den magre ferskosten - se bare her!

LES OGSÅ: Kan ha mer energi enn brødskiver

Gir deg energi og holder deg mett lenger

- Cottage cheese er en ferskost med svak, syrlig smak som inneholder lite fett og mye proteiner, og svært lavt innhold av sukker - noen typer har ingenting, sier Randi Eidsmo Flesjø, som er ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn.

Den kan derfor være en god erstatning for mange matvarer. 

- Proteiner metter godt og er en god energikilde, samt at de bidrar til viktige byggesteiner. Cottage cheese gir i tillegg mer fylde i smaken, og holder deg mett lenger.

alt
COTTAGE CHEESE: Kan brukes til så mye forskjellig - prøv det for eksempel i pannekaker! Foto: maryna Voronova - Fotolia Vis mer

Osten bidrar til å stabilisere blodsukkeret og kan redusere eventuelle salt- og søtsug.

- Smak deg frem når du begynner å bruke ferskosten, og hvis du ikke liker konsistensen kan du bruke stavmikseren for å få en mer flytende og kremete konsistens, forteller ernæringsfysiologen.

Her er noe av det hun mener du kan bruke cottage cheese som erstatning for:

  • Andre typer oster
  • Ris
  • Smør
  • Creme fraiche
  • Kesam
  • Rømme
  • yoghurt
     

LES OGSÅ: Enda sunnere enn mørk sjokolade

Øker proteininnholdet og gir god smak

Karoline Nordbø, som har bakgrunn i folkehelsearbeid og ernæring fra Universitetet i Agder og driver bloggen Á la Karoline, kan fortelle at hun fortrekker å bruke cottage cheese for å øke proteininnholdet og redusere mengden fett. 

- Den beste oppskriften jeg har når det kommer til å erstatte noe med cottage cheese, er paibunn. Paibunn lages normalt på mye smør, men det går veldig fint å bruke cottage cheese, sier hun.

- Pai er i utgangspunktet en matrett med mye fett og karbohydrater, og det er derfor fint å få inn litt mer proteiner.

Ifølge Linda Marie Stuhaug, som har matbloggen LindaStuhaug.blogg.no, har cottage cheese uendelig med muligheter.

- Det er en super ingrediens som kan brukes i både kalde og varme retter - alt fra middag til bakst. Når det gjelder middag kan cottage cheese i noen oppskrifter brukes istedenfor ost, hvit saus eller creme fraiche.

- I bakst kan cottage cheese brukes istedenfor rømme, erstatte litt av smøret eller brukes som glasur og topping. Resultatet blir smakfullt, saftig og proteinrikt, sier hun.

Her er noen forslag til retter du kan gjøre plass til cottage cheese:

  • I pannekaker
  • I bröd og bakverk
  • som pålegg
  • I grøt
  • pizza
  • pai
  • I salat
  • Lasagne
  • dessert
  • kake
  • quesadillas
  • wok
  • pasta
  • i smoothies
  • Som topping
     

LES OGSÅ: Er vann med kullsyre ille for tennene?

Prøv Karolines cottage cheese pai

(Á la Karoline)

alt
Karolines pai med cottage cheese. Foto: Alakaroline.no Vis mer

Ingredienser - bunn:

  • 2 dl sammalt hvete
  • 1 dl hvetemel
  • 2 ss vann
  • 450 g cottage cheese
  • 1 ts salt

Ingredienser - eggestand:

  • 3 dl melk
  • 3 egg
  • 2 hvitløksbåter
  • 2 ss tomatpesto
  • salt/pepper

Ingredienser - fyll:

  • Spinat, sopp, fetaost, tomat

Lag paibunnen av å blande sammen alle ingrediensene og kna inn cottage cheesen. Deigen skal bli klebrig og mulig å forme.

Trykk bunnen ut i en ildfast, smurt, paiform. Pirkk med en gaffel for små hull og forstek paibunnen på 180*C i ca 7 – 10 minutter.

Kutt sopp i passelige biter, legg spinat i paiskallet.  Lag eggestanden i en egen bolle. Pisk sammen alle ingrediensene og hell over fyllet i paiskallet. Legg til slutt hele skiver fetaost og halve cherrytomater i eggestanden. Stek paien på 180*C i ca 30 minutter.

Smakfull dessert - cottage cheese og bær

alt
COTTAGE CHEESE: Smakfull dessert - cottage cheese med bær. Foto: Sprudlende Sunn Vis mer

(Sprudlende sunn)

Ingredienser:

  • 200 g Cottage cheese
  • 3 ss varme bær (eks blåbær, bjørnebær og bringebær)
  • 1 ss hakkede nøtter ( eks paranøtter, cashew eller mandler)

Hvis du ønsker mer sødme strø over litt søtning, eks kokossukker eller honning

Lindas speltlompe-lasagne:

(LindaStuhaug.blogg.no)

alt
Linda Marie sin speltlompe-lasagne! Foto: lindastuhaug.blogg.no Vis mer

Ingredienser:

  • 400 g karbonadedeig
  • 2-3 ss tomatpure
  • 3-4 ss hakkede tomater
  • 1 løk og 2 fedd kvitløk
  • 2 dl vann
  • Krydder - f.eks. chilli, urtesalt, pepper, paprikapulver
  • 4 speltlomper
  • 0,5- 1 stor boks cottage cheese
  • Ost

Sett stekeovnen på 200 grader. Stek karbonadedeig, løk, hvitløk og masse krydder. TIlsett tomatpure og vann og la det koke inn til en kjøttsaus. Smak til med mer krydder.

Legg kjøttsaus i bunnen av en ildfast form. Størrelsen er opp til deg, jo mindre form, jo høyere lasagne. Linda foretrekker å legge det lagvis slik - kjøttsaus, speltlompe, cottage ceese, kjøttsaus, speltlompe, cottagecheese, kjøttsaus og avslutte med ost.

Stek midt i ovnen til osten har smeltet og gyllen, ca. 25-35 minutter.

Til forsiden