ENKEL BAKING: Å bake brød trenger slett ikke være så vanskelig. I hvert fall ikke hvis du prøver en av disse oppskriftene. Foto: (c) Pam McLean/Corbis/All Over Press
ENKEL BAKING: Å bake brød trenger slett ikke være så vanskelig. I hvert fall ikke hvis du prøver en av disse oppskriftene. Foto: (c) Pam McLean/Corbis/All Over Press
Brødbakst

Brød som nesten baker seg selv

Lyst på sunt, hjemmebakt brød med mindre jobb? Da bør du prøve disse oppskriftene!

KK.NO: Vi nordmenn er helt klart et brødglade. Uansett om det er snakk om frokost, kvelds eller matpakka på jobb, så er brødskiva en sikker vinner.

Og det er kanskje ikke så rart, for brød er jo både godt og sunt – særlig hvis du baker brødet ditt selv.

Da kan du selv velge hvor grovt det skal være, hvor mye salt det skal inneholde, og hvor godt det skal smake.

Og det trenger slett ikke være så vanskelig. Hvert fall ikke hvis du prøver en av disse oppskriftene.

LES OGSÅ: Den beste måten å oppbevare brødet

Raskt, enkelt og supersunt

Å bake brød trenger ikke alltid foregå på tradisjonell måte. Noen brøddeiger behøver for eksempel ikke å eltes, men kun at ingrediensene røres sammen, mens andre brød ikke engang trenger å heves.

Et eksempel på en slik oppskrift er dette steinalderbrødet vi har skrevet om tidligere, som bare tar ti minutter å bake, og trenger verken å eltes eller heves. Dette er en oppskrift fra den danske stjernekokken og kjøkkensjefen Thomas Rode Andersen, som har blitt gjengitt av blogger på Livsmagasinet.no - Eva Skovrup Jensen. 

alt
KJAPT: Dette steinalderbrødet tar bare ti minutter å forberede, og innebærer verken mel, gjær eller elting – enklere kan det ikke bli. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Det består av kun egg, mandler, valnøtter, linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner, solsikkekjerner og litt salt, og trenger verken å eltes eller heves. Ingrediensene røres sammen, helles i smurte former og stekes i ovnen på 175 grader i 50 til 60 minutter.

Men dette er slett ikke det eneste enkle og sunne brødet du kan prøve deg på. Kaisa Hafredal er kostholdsveileder og coach, og driver helsebloggen Balanseihverdagen.no der hun blant annet har delt en oppskrift på energibrød, med spennende ingredienser som banan og gulrot som gjør underverker for smaken.

LES OGSÅ: Sunnere å bake brød uten mel?

Energibrød uten gjær og hvete

Oppskrift fra: Balanseihverdagen.no

1 liten banan, delt i små biter
1 gulrot, skrelt og raspet
210 gram emmer og rugmel (40/40) og resten speltmel
40 gram havregryn, byggflak eller bokhveteflak
30 gram havrekli eller Psyllium Husk – Loppefrøskall
25 gram linfrø
25 gram gresskarkjerner
30 gram valnøtter, hakkede
1 ts natron eller bakepulver
5 gram himalayasalt eller havsalt
1 egg
2 dl kulturmelk eller cultura 
0,5 dl vann

Slik gjør du: Bland alt det tørre og bland inn banan og gulrot. Pisk egg, melk og vann lett sammen og bland så det våte med det tørre. La det stå kjølig over natten, eller i kjøleskapet i 3-4 timer før steking. Stek på 200 grader i cirka 1 til 1 ½ time (kan variere fra ovn til ovn). Brødet skal få en sprø skorpe og bli litt fuktig inni. 

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

alt
SPRØ SKORPE: Energibrødet skal få en sprø skorpe og bli litt fuktig inni, men det er også kjempegodt å ha i brødristeren. Foto: Kaisa Hafredal, balanseihverdagen.no Vis mer

Verdens enkleste brød

Oppskrift fra: Mariaskappel.no

Dersom du foretrekker å spise brød som også inneholder mel, framfor bare korn og nøtter, kan du prøve deg på denne herlige oppskriften fra Maria Skappel Holzweiler.

650 g siktet spelt mel
250 g sammalt spelt mel
60 g solsikkekjerner
60 g gresskarkjerner
50 g havregryn
50 g sesamfrø
100 g linfrø
1 ss salt
1 pk gjær
1 l vann
(50 g chiafrø om du har)

Slik gjør du: Rør ingrediensene sammen til en løs deig, og hev under klede i cirka 30 minutter. Hell deigen over i to godt smurte former, og strø over gresskarkjerner. Heves i cirka 45 minutter til.  Stekes på 225 grader i 40 minutter. Ta så brødene ut av formene og stek dem opp-ned på rist i 15 til 20 minutter, så blir skorpen sprø og deilig.

LES OGSÅ: Slik har du ferskt brød hver dag

alt
NÆRINGSRIKT: Maria Skappel Holzweiler har laget et spennende brød med sunne og næringsrike frø og korn. Og best av alt er at det er enkelt å lage. Foto: Maria Skappel Holzweiler Vis mer

Eltefritt brød av mel

Ideen om eltefrie brød ble først startet av den amerikanske bakeren Jim Lahey ved Sullivan St. Bakery i New York, og konseptet har blitt mottatt med stor glede over nesten hele verden.

Marit Røttingsnes Westlie som driver matbloggen Fru Timian, hadde selv eksperimentert med tilsvarende framgangsmåte, men det var først da hun oppdaget Lahey og hans eltefrie brød at hun fikk satt ideen i system. Og hun har derfor laget sin helt egen oppskrift på brød som ikke krever elting.

– Cluet med eltefrie brød er at de krever tid, men ikke så mye jobb. Siden deigen inneholder lite gjær trenger den å heve en god stund, men det å røre sammen ingrediensene går raskt, og kan fint gjøres på morgenen før du skal på jobb, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Fristende bakst du kan spise til frokost

alt
INGEN ELTING: Dette brødet inneholder lite gjær og er kjapt å røre sammen til en deig. Men nettopp derfor bør det heve en god stund. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian Vis mer

Deigen kan da stå og heve mens du tilbringer dagen på jobb. Eller du kan lage deigen klar på kvelden, ha den i kjøleskapet over natten, og sette den på benken før du drar på jobb. Så gjør du resten når du kommer hjem.

LES OGSÅ: Tørrgjær eller fersk gjær?

Eltefrie brød med grovt og fint mel

Oppskrift fra: Fru Timian

Utgjør 3 små brød, eller 2 litt store.

900 g hvetemel
200 g fint sammalt hvetemel
200 g grovt sammalt rugmel
25 g salt
2 g tørrgjær eller 8 g fersk gjær
1050 g vann 
1 eller 2 jerngryter

Slik gjør du: Bland de tørre ingrediensene i en stor bakebolle, tilsett så væsken og rør sammen til alt er blandet. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå enten på kjøkkenbenken eller på et kaldere sted over natta.

alt
RUNDE BRØD: Ved å bruke jerngryte får du runde brød, samtidig som det gir en ekstra god heveeffekt på brødene. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian Vis mer

LES OGSÅ: Ingrediensen bakebloggerne elsker

Når du er klar for å arbeide videre med deigen har du et godt lag med hvetemel på bakebordet. Brett inn kantene på deigen og «klem» dem fast på midten før du ruller deigen over. Dette gjør du for å stramme opp deigen slik at brødene holder seg bedre i fasongen etterpå.

Del deigen i 2 eller 3 like store deler og brett inn deigen på samme måte til du får runde og fine emner. Dryss et tykt lag med mel enten i heveformer eller på kjøkkenhåndklær som du plasserer i runde boller. Legg brødene til heving i cirka 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader og sett inn en jerngryte. Når brødene er klare til å stekes, tar du gryta ut av ovnen og hvelver brødet oppi. Har du 2 jerngryter, kan du gjerne steke flere brød samtidig. Legg på lokket igjen og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned varmen til 225 og stek videre i 15 minutter.

Til forsiden