BILLIGE OG SVÆRT ANVENDELIGE: Gode, sunne og metter masse. Jo mindre linsene er, jo kjappere går det å koke dem.
BILLIGE OG SVÆRT ANVENDELIGE: Gode, sunne og metter masse. Jo mindre linsene er, jo kjappere går det å koke dem.
Kosthold

Derfor bør du spise linser

Kokte linser er godt, gir masse næring og er en langt billigere proteinkilde enn kjøtt. Sjekk tipsene for hvordan spise mer.

Poteten er på retrett, og vi er blitt hyppige forbrukere av ris, nudler og pasta.

Les også: Bli karbo-klok

Vel og bra, men det kunne vært enda bedre. Nordmenn har ennå ikke helt trykket bønner og linser til sitt bryst.

Det er ingen grunn til å la være, for bedre matvare enn linser skal du lete lenge etter. Sjekk bare:

1. Linser er sunne

2,5 desiliter kokte linser gir deg 18 gram proteiner, 15 gram fiber, mindre enn ett gram fett og ikke noe som helst kolesterol.

I tillegg gir 2,5 desiliter kokte linser deg 90 prosent av det anbefalte dagsinntaket av folsyre.

2. Linser kan oppbevares i evigheter

Tørre linser har knapt en «best før»-dato. De kan bli blasse i fargen, men smak og næringsinnhold endrer seg ikke.

3. De krever ikke bløtlegging

De er enklere å ha med å gjøre enn erter og bønner, som må ligge i bløt natten over. Koketiden for linser avhenger selvsagt av størrelsen på dem, men de minste typene trenger bare et par minutter.

4. De er anvendelige

Du kan bruke dem i varme og kalde retter, som en siderett eller som en del av hovedretten. Grønne linser er for eksempel fortreffelige i salat - røde linser er kjempefine i supper og gryteretter.

5. De er billige!

Et halvt kilo tørre linser er mye mat, og koster cirka 30 kroner i vanlig butikk eller i en helsekostforretning. Er du så heldig å bo et sted der det finnes innvandrerbutikker kan du regne med å finne enda rimeligere linser der.

Prøv denne deilige linseoppskriften:


SITRONKYLLING MED LINSESALAT
Her kan du gjerne lage urtesalsaen i forveien, den blir bare bedre av det.

(Til 4 personer)
saften fra 1 sitron
0,5 dl olivenolje
4 kyllingbryst med vinge og skinn,
gjerne levichekylling
godt salt og nykvernet pepper
fersk spinat

Linsesalat
1 ts grovkornet sennep
3 ss god olivenolje
1 ss rødvinseddik
215 g linser, gjerne puylinser
1/2 rødløk
1 ts hakket, fersk estragon
1 ts hakket, fersk salvie
1 ts hakket, fersk bladpersille
godt salt og nykvernet pepper

Urtesalsa
2 ss kapers
2 ansjosfilet (ekte, fra glass i olje)
3 vårløk
3 ss hakket, fersk bladpersille
2 ss hakket, fresk kjørvel eller estragon
1/2 ts zest av sitron (finrevet sitronskall)
3 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
noen dråper rødvinseddik
godt salt og nykvernet pepper

Sjekk ut denne oppskriften også: Kyllingbryst med linser og rotfrukter

Begynn med kyllingen. Bland sitronsaft og olje. Legg brystene i en bolle og ha over sitronsaft-oljen. Mariner i cirka 1 time.
Sett stekeovnen på 220°.
Krydre kyllingfiletene med salt og pepper, legg dem med skinnsiden ned i en varm panne. Stek til de er gylne, snu og stek 1 minutt. Ha kyllingen over i en ildfast form og sett den inn i ovnen i 10–12 minutter.
Ta ut fra ovnen og la hvile i 5 minutter før du skjærer filetene litt diagonalt i tre deler hver.

Mens kyllingen steker, kan du lage linsesalaten.
Bland sennep, olivenolje og eddik i en bolle. En ballongvisp er et supert instrument. Kok linsene etter anvisning på pakken.
Ha linsene i vinaigraitten sammen med finhakket rødløk, urter, salt og pepper.
Når det gjelder urtesalsaen hakker du alle ingrediensene godt og blander alt sammen.
Før servering, skyll spinatbladene godt og legg på linsesalat.
Kyllingen på linsene og urtene på toppen.undefined
Til forsiden