PÅVIRKER VEKTEN: Drikker du mange søte kaffedrikker om dagen kan du fort legge på deg noen uønskede kilo.  Foto: iStockphoto
PÅVIRKER VEKTEN: Drikker du mange søte kaffedrikker om dagen kan du fort legge på deg noen uønskede kilo. Foto: iStockphoto
Kaffe Latte

Dropp den ekstra kaffe latten

Kaloriene kan bidra til at du legger på deg opp til seks kilo i året.

Det du spiser og drikker mellom måltidene, enten det er en kopp kaffe eller en sjokolade, kan til slutt hope seg opp til flere kilo i løpet av ett år.

Ernæringsfysiolog i Bramat.no, Lise von Krogh, kan fortelle at dersom du drikker to kaffe mocca eller to kaffe latte på helmelk i løpet av dagen, vil det tilsvare et lite måltid.

– Jeg mener at en kaffe mocca laget på helmelk er absolutt en av de mest usunne kaffedrikkene. Hvis du drikker en av disse, eller en latte på helmelk minst to ganger daglig, kan det faktisk bli så mye energi at det tilsvarer en frokost.– Da vil det utgjøre en merkbar del av kostholdet ditt, sier hun.

Til tross, mener von Krogh at de aller fleste skal kunne drikke en latte om dagen uten å legge på seg. Men det er hvis de holder seg i normal fysisk aktivitet.

– De fleste vil kunne drikke en kaffe latte i løpet av dagen hvis de spiser normalt sunt og er aktive. Dersom du er en person som er litt nøye på kaloriinntaket kan du be om å få den laget på lettmelk i stedet for helmelk, men dropp sukker og sirup.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om korriander

Virker ikke slankende

Selv om det tidligere er blitt hevdet at kaffe og innholdet av koffein i drikken kan påvirke forbrenningen, vil det ifølge von Krogh ha liten effekt på vekten i det lange løp.

– Kaffe inneholder stoffer som gjør at man oppnår en viss form for økt forbrenning, men den merkbare effekten er neglisjerbar. Du vil altså ikke oppnå noen vektreduksjon av å drikke kaffe, forteller hun.

Dersom kaffe skal hjelpe deg ned i vekt må du drikke så mye at du overskrider den anbefalte mengden kaffe, og du vil da oppleve effekter som skjelvinger, uro, rask hjerterytme og så lignende.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge en oransje kopp

Et sunnere alternativ

I stedet for å kjøpe kaffedrikker som består av store deler helmelk og sukker, mener von Krogh man bør velge varianter som inneholder mye kaffe og lite melk.

– Det er bedre å velge kaffedrikker som for eksempel cortado eller cappuccino hvor det er en større andel kaffe i forhold til melk, sammenlignet med lattedrikker. I disse kaffedrikkene er kalorinivået lavt og man kan drikke dem med god samvittighet.

Skal du ha det sunneste alternativet er det aller best å drikke svart kaffe som både smaker godt, og er nesten uten kalorier.

– Svart kaffe er kalorimessig nærmest som å drikke vann. En kopp inneholder ca en kilokalori, som er ingenting i forhold til hva for eksempel en kaffemocca inneholder.

Hvis du vil kutte kaffedrikken helt ut, anbefaler von Krogh grønn te som en erstatning.

– Hvis du lager grønn te i stedet for kaffe, er dette en fin måte å bli sunnere på. Men husk, dersom du bruker mye sukker i teen vil du ikke vinne noe på dette, forklarer hun.

LES OGSÅ: Dette er slett ikke bare til sushi
alt
VELG ET SUNNERE ALTERNATIV: Lise von Krogh mener det er lurt å velge kaffedrikker som inneholder lite melk. Foto: John Harald Knutsson Vis mer
Til forsiden