HVILKEN VIN VELGER DU? Hvor stor mengde det er av antioksidanter, polyfenoler og resveratrol avhenger av hvor vinen er fra.  Foto: Fotolia
HVILKEN VIN VELGER DU? Hvor stor mengde det er av antioksidanter, polyfenoler og resveratrol avhenger av hvor vinen er fra. Foto: Fotolia
Alkohol

Har du lyst på sunnere vin?

Da bør du velge flasker fra disse landene og distriktene!

Du har helt sikkert fått med deg at vin kan være bra for helsen?

Moderate mengder har vist seg å ha en positiv effekt på hjernen, i tillegg til at undersøkelser tyder på at etglass vin om dagen styrker skjelettet.

Det er imidlertid viktig å merke seg at det er moderate mengder som gjelder. Og det er ikke det eneste du bør tenke på.

Dan Amatuzzi, som er vindirektør ved Eataly i New York, kan nemlig fortelle at det har mye å si hvor vinen er fra, hvis du skal få mest ut av helsefordelene, skriver FoxNews.

LES OGSÅ: Fire gode grunner til å drikke alkohol

alt
FORDELENE VARIERER: Blant annet vil du finne mye mer antoksidanter i vinene som kommer fra nord i Italia. Foto: Fotolia Vis mer

Inneholder mer antioksidanter

Med tanke på hvor mange forskjellige viner det er å velge mellom, er det ikke alltid så lett å vite hvilke du bør velge - for det kan nemlig være stor forskjell på de ulike variantene.

Og det er ikke bare smaken som varierer - ut i fra hvilket land og region vinen er fra, vil det også variere hvilke fordeler den har for helsen din.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Når det gjelder rødvin, bør du helst velge de som komme fra Nord, Nord-øst i Italia, forteller Dan Amatuzzi.

– For eksempel vin fra Friuli. Regionen er kjent for sine Bordeaux-viner - som Cabernet, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot.

Disse vinene har mye smak, og er kjent for å ha en veldig myk og fløyelsaktig konsistens. Amatuzzi kan også fortelle at disse variantene er proppfulle av antioksidanter, polyfenoler og andre godsaker.

LES OGSÅ: Det er bare å droppe juicen

Kan forebygge kreft og hjertesykdom

I en annen region av Italia, kalt Umbria - som ligger i midten av landet, finnes en drue som heter Sagrantino, som kun blir dyrket frem i en liten kommune i området kalt Monte Falso.

– Denne druen skal være den som inneholder de høyeste nivåene av polyfenoler, som gjør at blodkarene slapper av og blodsirkulasjonen øker, forteller Amatuzzi.

Litt lenger sør i landet finner du druer fra regionene Scicilia, Sardinia og Calabria.

– I Sardinia finner du en drue kalt Cannonau, kanskje bedre kjent som Grenache-druen - som viser seg å ha de høyeste nivåene av resveratrol, sier han.

Resveratrol er et naturlig forekommende stoff som mange eksperter mener har en rekke fordeler for helsen - de mener at det blant annet kan forebygge kreft, hjertesykdom og diabetes.

Det kan også se ut til at druen har en effekt på levealderen, ettersom studier har avslørt at de som bor på Sardinia lever til de er over 100 år.

LES OGSÅ: Vær obs på disse flekkene

alt
HAR OGSÅ FORDELER: Selv om det er mye snakk om hvor bra rødvin er for deg, skal du ikke kimse av boblene. De er også bra for helsen. Foto: All Over Press Vis mer

Liker du ikke rødvin? Les dette

Hvis du er blant dem som ikke er så glad i rødvin - og kanskje heller foretrekker sprudlende godsaker - har vi også en gladnyhet til deg: det er også sunt!

(Artikkelen fortsetter under bilder)


Hva er vel ikke bedre enn lyden av en champagnekork som spretter og synet av et høyt glass som blir fylt opp, etterfulgt av den deilige smaken av bobler i munnen?

Det er nok også dette som fikk forskere ved Reading University til å se nærmere på helsefordelene i champagne, og til manges store glede, viser det seg at drikken er fylt til randen av polyfenoler.

Det er heller ikke bare luksusbolbene som byr på de helsegunstige ingrediensene, men også rimeligere alternativer som cava og prosecco.

Dermed er det også god grunn til å nyte boblene i finværet i sommer.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta deg en øl i dag
Til forsiden