HEKTA PÅ KJÆRLIGHET: Psykolog Sissel Gran snakket om moderne kjærlighetsforhold på KK-dagen 2011, fredag 1. april. Foto: Per Ervland
HEKTA PÅ KJÆRLIGHET: Psykolog Sissel Gran snakket om moderne kjærlighetsforhold på KK-dagen 2011, fredag 1. april. Foto: Per Ervland
Samliv

Her er Sissel Grans beste kjærlighetsråd

Sliter du i parforholdet? Kanskje er det er par ting du ikke har tenkt på.

Psykolog Sissel Gran er velkjent for mange gjennom sine avisspalter, tv-opptredener og bøker.

Fredag 1. april snakket hun til publikum på KK Dagen 2011 om betydningen av å forstå egne følelser, ta hensyn til sine egne behov, om selvstøtte og grensesetting.

LES OGSÅ: Ekteskap er bra for helsa

alt
MEDFORFATTER: Nora Skaug (t.h.) har erfart hvordan det er å være hekta på kjærlighet. Foto: Per Ervland Vis mer

Er du hekta?

Den siste boken til Gran, «Hekta», har hun skrevet sammen med Nora Skaug, som har opplevd et ganske alminnelig, slitsomt hekt der uforutsigbarhet, utydelighet og glimt av lykke skapte en komplisert kobling mellom to individer. Nora var hekta på «Frank».

- Boken er Noras og mitt felles prosjekt, men den første delen, som er Noras historie, ble på mange måter Noras personlige gjenreisningsprosjekt. Jeg fikk øye på noe underveis mens vi snakket oss gjennom hele Nora og Frank-historien, at dette fenomenet angår mange og at det har både en psykologisk forklaring og en løsning. Det var rett og slett mulig å anvende psykolgisk teori på en ny måte for å forstå hva et hekt er, sier Gran.

Hun hentet tanker fra fire psykologiske «verdenshjørner» for å finne forklaringen på hektets psykologi:
1. Tilknytningsteori
2. Atferdspsykologi
3. Psykobiologi
4. Moderne sjekketeori

- Folkeopplysningsaspektet er alltid viktig for meg, og gjennom boken - og Hektabloggen - kunne vi nå mange. Både boken og bloggen er et tilbud til alle interesserte. Her kan de skrive, utveksle erfaringer, få hjelp til selvhjelp og «hekte seg av» sine «Franker» og «Frankiner» - alle disse litt uforutsigbare menneskene som aldri er helt påkoblet over tid og som derfor hekter folk uten å vite at det er det de gjør.

- Hvilke utfordringer står de i moderne parforhold i hovedsak overfor?

- Hvis jeg skal velge et par aspekter fra en diger bunke utfordringer, må det bli disse to, svarer Gran:1. Overstimuleringsproblemet

- Livet er overfylt av arbeidsoppgaver, ting, gjøremål, valgmuligheter og informasjons- og underholdningstrykk. Parforholdets behov for det enkle, som oppmerksomhet, omsorg, varme, felles tid og empati, kan gå dukken fordi det er så mye annet som presser seg foran i køen.

2. Misnøye

- Vi lever på toppen av Maslows behovspyramide - vi har alt - og derfor kan vi tillate oss å være misfornøyde med sider ved livet som mennesker i andre deler av verden bare kan drømme om å oppnå. «Er jeg lykkelig nok med deg, fortjener jeg ikke noe bedre?». Dette er for mange det daglige selvplagingsspørsmålet. Evig ambivalens preger mange samliv, og det skaper stor utrygghet.

- Hvordan løser man best disse utfordringene?

- Ved å redusere mengden saker og ting man gjøre som helt klart går på bekostning av parforholdet - altså innse at et parforhold må skjermes litt for å overleve. Og arbeide med egen selvutvikling, følelsesregulering og empatisk evne, ikke bare kreve den andres forandring og klage over partnerens feil og mangler, sier psykologen.

LES OGSÅ: 10 små ting lykkelige par gjør

Her er Sissel Grans fem grunnleggende råd til par av i dag

  • Vær mer lydhør for hverandres tanker og følelser
  • Spill mer med istedet for å protestere og kverulere
  • Vær snillere mot hverandre (det betyr ikke å være selvutslettende)
  • Bidra aktivt til å reparere krangler, ikke spill på furtenhet, forsvar og
    krenkethet
  • Vær der for hverandre - emosjonelt og fysisk  • Til forsiden