KLEIN?: Fyllesyke kan være noe skikkelig herk, og det finnes dessverre ingen mirakelkur for å bli kvitt det. Det beste du kan gjøre er å tilføre kroppen "riktig" mat og drikke (se lenger ned i saken), samt hvile.  Foto: Getty Images/Wavebreak Media
KLEIN?: Fyllesyke kan være noe skikkelig herk, og det finnes dessverre ingen mirakelkur for å bli kvitt det. Det beste du kan gjøre er å tilføre kroppen "riktig" mat og drikke (se lenger ned i saken), samt hvile. Foto: Getty Images/Wavebreak Media
Fyllekule

Oppskriften som kurerer fyllesyke

Dette trenger kroppen din etter en skikkelig fest.

Ble det litt for mange drinker eller champagneglass på deg i går?

Ja, da er du nok ikke alene.

Nasjonaldagen er kjent for å være en relativt fuktig dag for mange, og som følge av festing – og ikke minst champagneskåling (som har vist seg å kunne gjøre deg ekstra full og klein), er det nok en del nordmenn som våkner opp med bankende hode, smale øyne, slangegift i blodet og sjøsyke i magen i dag.

Ja, det å være klein er en lite trivelig opplevelse, ikke minst fordi du vet at du har påført deg det helt selv, og totalt frivillig.

Heldigvis finnes det en del råd for deg som har et hode som føles ut som det har blitt kjørt over av en dampveivals. Og noe av det absolutt viktigste du kan gjøre, er å sørge for at kroppen får i seg nok «riktig» mat og væske.

Hvor fyllesyk er du? Test deg selv her.

LES OGSÅ: Ikke bruk allergimedisin mot fyllesyke

Maten du bør få i deg


Selv om hver celle i kroppen roper at den vil ha salt og fett, er det ikke dette du bør spise dagen derpå.

Som du sikkert vet, er nemlig kroppen din skikkelig dehydrert etter fylla, og mye fett vil som oftest bare være en ekstra belastning på leveren. I tillegg er alkohol uttørrende og tapper deg også for kalium.

I stedet for å bestille pizza med ekstra rømmedressing, bør du heller bake en potet. Det høye innholdet av kalium i poteten kan også være gunstig for blodtrykket. I tillegg er det mye næringsstoffer i skallet, som er ekstra viktig, siden du har mistet en del mineraler og vitaminer gjennom drikkingen.

Må du ha rømme, legger du en liten klatt på toppen når den er ferdig. Og spis så mye salat til maten som du vil, det tilfører kroppen viktige vitaminer. Du får også i deg kostfiber, vitamin C, folat og antioksidanter. Dessuten gir bakte poteter energi, uten å tilføre fett og sukker.

Andre matvarer som kan hjelpe mot fyllesyke er: havre, banan, ingefær, egg, suppe og vannmelon. Mer info finner du her!

LES OGSÅ: Så mye alkohol kan du drikke

Hjemmelaget lemonade gjør underverker

Dropp den ultrasøte dagen derpå-colaen til fordel for en hjemmelaget lemonade. Du lager den ved å blande fire teskjeer ferskpresset limejuice, en halv teskje sukker og én liter vann.

Drikk halvparten når du står opp, og resten i løpet av de kommende timene.

Grunnen til at akkurat denne drinken er bra, er fordi lime hjelper leveren med å forbrenne giften fra alkoholen. Sukkeret fikser også det lave blodsukkeret, og vannet hjelper deg med å bli rehydrert.

Ikke fan av lemonade? Da bør du prøve en sportsdrikk. Når du drikker mister du nemlig mange av de samme næringsstoffene som under hard fysisk aktivitet, og disse drikkene er laget nettopp for å fylle opp disse lagrene.

Drikk gjerne når du kommer hjem fra fest, eller så fort du står opp dagen derpå.

LES OGSÅ: Derfor blir kvinner mest fyllesyke

Ja, du kommer til å overleve

I dette øyeblikk kan det nok føles som om du er i ferd med å dø, og de fleste av oss er kjent med sitatet «hvorfor gjør jeg dette mot meg selv?».

Likevel gjør vi det igjen og igjen og igjen, og det må også sies at svært få (til dags dato) har kastet inn årene på grunn av en solid bakrus.

Finn frem pleddet og en god film, beskytt deg mot sterkt lys og masete personer, og vit at det går over – du er faktisk ikke alene.

Ofte kan det også hjelpe å komme seg en tur ut. Rusle en tur i nabolaget med kjæresten og venner, eller kom deg ut i en park/naturen. Du vil raskt merke at frisk luft og gode venner kan lindre mye av fyllesyken – og ikke minst fylleangsten, din.

LES OGSÅ: Unngå dette dagen derpå


Til forsiden