MATFORGIFTNING: Du vil merke ganske kjapt om du har blitt matforgiftet. Allerede 1-6 timer etter matinntaket vil du kjenne at du begynner å bli dårlig.  Foto: Getty Images
MATFORGIFTNING: Du vil merke ganske kjapt om du har blitt matforgiftet. Allerede 1-6 timer etter matinntaket vil du kjenne at du begynner å bli dårlig. Foto: Getty Images
Matforgiftning

Så fort blir du matforgiftet

Disse forhåndsreglene bør du ta når du behandler eller spiser mat.

Har du opplevd matforgiftning, vil du nødig oppleve det igjen. Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er aldri behagelig.

Symptomene på matforgiftning kommer akutt 1- 6 timer etter inntak av mat som er bedervet av giftstoffer fra bakterier.

- Avhengig av hva du har fått i deg, kan det også oppstå frysninger og feber, blodige avføringer, inntørking, skriver Stefan Frafjord hos Lommelegen.no

Diagnosen stilles som regel med den klassiske «sykehistorien» kvalme, diare, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat. Ofte har andre som har spist det samme måltidet lignende plager.

LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

Drikk mye

Kjøtt, grønnsaksretter og desserter har for vane å gi diaré. Ris og risretter gir ofte oppkast.

Vanligvis går sykdommen over av seg selv i løpet av 12-24 timer. Det finnes ingen spesifikk behandling mot matforgiftning. Det anbefales å drikke rikelig vann eller saft mens sykdommen pågår.

I alvorlige tilfeller, særlig hos små barn og eldre personer, kan sykehusinnleggelse med væske og næringstilførsel bli nødvendig for å unngå uttørking og dårlig ernæring.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe isbitene på ferien

Seks regler

Vil du unngå dette, refererer Livestrong.com til seks forhåndsregler du bør ta hensyn til:

1. Trygg mat og rent vann

Noen matvarer er hyppigere knyttet til matforgiftning. Kjenner du til de matvarene som oftest kan gjøre skade, kan du ta gode avgjørelser. Og du, ikke spis mat som har falt på gulvet.

2. Vask alt

Å vaske mat, hender, arbeidsflater og arbeidsredskaper ordentlig er et av de viktigste grepene du tar for å forhindre smitte gjennom mat.

3. Hold kjøtt og grønt separat

Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Anbefalt rekkefølge for behandling av mat er at du behandler ferdigstekt mat først, deretter rå grønnsaker og til slutt rått kjøtt. Da minsker du sjansen for overføring av bakterier.

4. Kok og stek

Tenk på to T'er - temperatur og tid. Bruk termometer og kjøkkenur, da er du sikker på at maten er kokt lenge nok, og har oppnådd riktig temperatur.

5. Kjøl ned

Bakterier elsker varme, og vokser fort i romtemperatur. Rå matvarer bør komme i kjøleskap innen to timer - og innen én time dersom det er veldig varmt ute. Kjøleskap gjør bakteriene sløve. Ikke tin kjøtt på kjøkkenbenken. Melk og fløte, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr og produkter av disse vareslagene, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker er eksempler på lett bedervelige matvarer.

6. Rapporter matforgiftning

Flesteparten av de som blir matforgiftet melder aldri fra til Mattilsynet. Husk at du gjør venner, naboer og samfunnet en tjeneste dersom du rapporterer at du er blitt syk av mat. Husk å oppsøke lege dersom du er dårlig lenge.

Selv om du ikke finner det nødvendig å kontakte lege, bør du likevel varsle Mattilsynet hvis du tror du har blitt syk av maten eller drikkevannet. Mattilsynet vil alltid vurdere om det er nødvendig å ta prøver av maten eller av stedet der den ble kjøpt. Ta vare på rester av maten du mener å ha blitt syk av, slik at Mattilsynet får mulighet til å ta prøver.

Mattilsynet varsler også kommunelegen som eventuelt vil organisere arbeidet med å finne smittekilden dersom flere er blitt syke samtidig.

LES OGSÅ: Ikke legg kjøttet på øverste hylle





Til forsiden