SJOKOLADEKJEKS: Lag dine egne på under 5 minutter! Alt du trenger er kjeks og noen sjokoladebiter. Og hvis du vil ha den litt sunnere - ja, så er det fullt mulig også.  Foto: Tone Ruud Engen
SJOKOLADEKJEKS: Lag dine egne på under 5 minutter! Alt du trenger er kjeks og noen sjokoladebiter. Og hvis du vil ha den litt sunnere - ja, så er det fullt mulig også. Foto: Tone Ruud Engen
Lag Egne Kjeks

Sjokolade + kjeks = sant

Helgkosen absolutt alle kan lage og ingen kan motstå.

KK.NO: Har du fått uventet besøk?

Eller kanskje du bare har lyst på en smakfull snacks, mens du ser på favorittserien din? 

Ja, da er det faktisk ganske mye du kan mikse sammen på kort tid, og et alternativ er å lage hjemmelagde kjeks - kanskje du til og med allerede har ingrediensene i skapet?

LES OGSÅ: Kosen det er lov å unne seg

Slik gjør du det

Alt du trenger for å lage knallgod helgkos er salte kjeks og sjokolade.

Kreativeideer.com - som har kommet på den smarte ideen, har brukt Ritz og sjokolade med karamell i midten, men du må gjerne prøve deg frem med andre alternativer - for eksempel sjokolade med frukt eller en mørkere variant.

Det viktigste er at den blir myk ved varme - for den smakfulle kombinasjonen skal nemlig plasseres i ovnen, og toppes med en ny kjeks - yum!

Slik går du frem:

  1. Sett ovnen på ca. 175 grader
  2. Legg kjeksene på bakepapir på et stekebrett med én sjokolade oppå hver av dem (fortsetter under bildet).
alt
SJOKOLADEKJEKS: Lag dine egne på under 5 minutter! Alt du trenger er kjeks og noen sjokoladebiter. Og hvis du vil ha den litt sunnere - ja, så er det fullt mulig også. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
  1. Sett stekesbrettet i ovnen i 3-5 mnutter til sjokoladen har blitt myk - merk at den ikke skal smelte, men bare bli myk.
  2. Ta brettet ut av ovnen og legg en ny kjeks opp hver sjokolade og press sjokoladen ned. La kjeksene avkjøle seg litt, før du nyter.
alt
Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Blir det mange kjeks til overs kan du oppbevare dem i en lufttett boks, og finne de frem igjen neste gang du får besøk eller skal kose deg.

LES OGSÅ: Sjokolade og kaffe er ja-mat

Slik kan du lage litt sunnere kjeks

Ok, så det er kanskje ikke den aller sunneste snacksen. Dersom du ønsker å gjøre den litt sunnere, finnes det imidlertid noen enkle grep som i det minste gjør den litt sunnere.

- Jeg ville valgt en kjeks med høyere innhold av fiber og protein, samt lite sukker. Et godt alternativ er Korni fullkornkjeks fra Kavli, sier Karoline Nordbø, som har bakgrunn i folkehelsearbeid og ernæring fra Universitetet i Agder og driver bloggen Á la Karoline.

Når det gjelder sjokoladen, anbefaler hun å bytte den ut med en variant som er søtet med stevia - som finnes i utallige varianter, også med karamell.

Randi Eidsmo Flesjø, ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn, påpeker at de fleste kjeks i butikkhyllene ofte er tilsatt mye sukker, og det beste kan derfor være å lage kjeksene selv.

- Da vet du hvilke ingredienser som er brukt. Sukker kan erstattes med honning, kokossukker eller yacon sirup, og du kan tilsette nøtter og frø for å gjøre kjeksen sunnere og mer næringsrik, samt bruke grovere mel eller havregryn, sier hun.

Hun kan fortelle at det du generelt bør se etter for at de skal være litt sunnere langsomme karbohydrater, proteiner, fiber og sunne fettsyrer.

Når det gjelder sjokolade, anbefaler hun å bruke en mørk eller rå variant.

- De har et høyrere kakaoinnhold, som bidrar med flere antioksidanter. Falvonoider i kakao har også en positiv effekt på blodtrykket, reduserer risikoen for hjertesykdom, demper stressnivået i kroppen og bedrer humøret, sier Eidsmo Flesjø.

Bare husk at den likevel inneholder like mye kalorier.

LES OGSÅ: Ha grønnsaker i vaffelrøra

Lag egne mandelkjeks

Et alternativ er å lage den raske snacksen med hjemmelagde kjeks - her er oppskriften Randi Eidsmo Flesjø fra Spudlende Sunn anbefaler:

alt
MANDELKJEKS: Bruk de til å lage sjokoladekjeks, eller til pålegg. Foto: Sprudlende Sunn Vis mer
  • 2 dl mandler
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 eggehvitter
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts kokossukker
  • 2 ts fiberhusk

Kjør mandlene til mandelmel (husk å kjør lenge nok, så det blir skikkelig mel).

Bland alle ingrediensene og rør godt. Form runde kuler og trykk de flate på et bakepapir. Jeg liker å ha fuktede fingre når jeg trykker de flate og former de runde og fine.

Strø havsalt over og stek i ovnen på 180 grader i 20-25 minutter avhengig av størrelse. Lag gjerne dobbel eller trippel porsjon og ha liggende. Genialt å ha liggende når sulten melder seg eller når man trenger et kjapt måltid.

Havrecookies A la Karoline

Eventuelt kan du også bare lage noen smakfulle kjeks som i utganspunktet gjør seg godt som kveldskos eller hvis det dukker opp uventet selskap.

Karoline anbefaler disse havrekjeksene, som er ekstra grove, men som smaker veldig godt med kanel og nøtter.

alt
HAVREKJEKS: Du kan også bare lage noen supergode kjeks i utgangspunktet. Foto: Alakaroline.no Vis mer

Du trenger - cirka 16 stykker:

  • 50g smør
  • 3 ss honning
  • 2 egg
  • 3 dl havremel
  • 4 dl havregryn
  • 1 ts natron
  • 2 ts kanel
  • en klype salt
  • 1,5 dl hakket mandler

1. Smelt smøret i en kjele.
2. Bland smelter smør og honning i en bakebolle.
3. Ha i eggene og tilsett alle tørre ingredienser bort sett fra hakkede mandler.
4. Bland godt sammen, du kan gjerne bruke kjøkkenmaskin. Dersom deigen blir for bløt, sper du med mer mel. Blir den tørr kan du tilsette litt vann (1-2 ss).
5. Hakk mandler og bland dette inn til slutt.
6. Ha deigen ut på et bord, klem den flat (ca 2 cm tykk).
7. Stikk ut cookies med kakeformer.
8. Varm ovnen til 180 grader og stek cookiesene i 8 - 10 minutter. Avkjøl på rist.

Dersom du vil ha sjokolade cookies, kan du enkelt tilsette 50g hakket mørk sjokolade.

Til forsiden