GODT OG SUNT: Egg er både godt og sunt, og inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Det er imidlertid viktig å passe på at du oppbevarer og behandler eggene «riktig» for å unngå bakterier og sykdom.  Foto: Colourbox
GODT OG SUNT: Egg er både godt og sunt, og inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Det er imidlertid viktig å passe på at du oppbevarer og behandler eggene «riktig» for å unngå bakterier og sykdom. Foto: Colourbox
Egg

Slik holder du eggene friske og bakteriefrie

Riktig oppbevaring, rengjøring og behandlingen er viktig.

Egg er både godt og sunt, og ferske studier har også vist at dagens egg faktisk er bedre og sunnere enn de var for ti år siden.

Mer næringsrike

En forskningsstudie, som ble gjennomført i Storbritannia i fjor, viste blant annet at kolesterolnivået i egg, som tidligere ble betegnet som usunt, er langt lavere enn det var før.

I tillegg inneholder dagens egg mer vitamin D, som kan forhindre utviklingen av beinskjørhet og rakitt (en barnesykdom som fører til at skjelettet mangler nødvendig styrke, slik at visse knokler deformeres).

Årsaken til at egg har blitt mer næringsrike er at høner ikke lenger blir fôret med benmel, som ble forbudt i Norge i 2000 på grunn av faren for kugalskap (som kan føre til dødelig hjernesykdom hos mennesker). I stedet får hønene nå en blanding av hvete, korn og høyprotein-fôr, som gjør eggene sunnere.

For to år siden hevdet også kanadiske forskere at egg faktisk kan hjelpe til med å senke blodtrykket, mens en fersk studie fra Surrey University i Storbritannia viste at det å spise ett eller to egg til frokost kan hjelpe folk ned i vekt, fordi det høye proteininnholdet i eggene gjør at vi føler oss mettere lenger.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise egg til frokost

Oppbevaring og behandling

Ja, egg er sunt, men egg utgjør også en bakterierisiko for oss mennesker, særlig hvis de ikke blir oppbevart og behandlet riktig i forbindelse med matlaging.

Ifølge helsenettstedet Prevention.com (ekstern lenke) er det imidlertid enkelt å unngå matforgiftning eller andre problemer relatert til egg, så fremt du følger disse enkle «reglene»:

1. Åpne kartongene
Du bør alltid åpne opp pakken/kartongen eggene ligger i og ta en titt på dem når du er i butikken. Sjekk om eggene er skitne eller knuste, dersom de er det bør du velge en annen kartong.

Sjekk holdbarhet og «best før»-dato på pakken. Ifølge britiske eksperter (ekstern lenke) bør du helst unngå å spise egg 21 dager etter at de ble lagt, ettersom salmonellabakterier kan utvikle seg (dette gjelder særlig i utlandet).

Salmonellafaren er ulik i avhengig av hvor i Europa du befinner deg, og i Norge er den svært lav, så norske egg holder seg vanligvis lenge.

Når et egg blir gammelt utvider sekken/hinnen seg inne i egget siden vannet fordamper. Legg egget i en bolle og se om det flyter, da er det for gammelt. Synker egget fortsatt er det ikke noe problem å spise det.

LES OGSÅ: Når kaster du mat som har gått ut på dato?

2. Oppbevar eggene i kartongen
Kartongen/pakken beskytter nemlig skallet til eggene, motvirker den uttørrende effekten av kjøleskapet og forhindrer vond lukt.

Oppbevar pakken på en av hyllene der det er kjøligst i kjøleskapet, ikke i døren. Sørg for at kjøleskapet har en temperatur på fire grader eller lavere.

LES OGSÅ: Egg er den beste treningsmaten

3. Ha rene hender
God håndhygiene er viktig når du behandler egg. Sørg for at du vasker hendene og kniver/fjøl/kjøkkenredskaper med såpe og vann etter at du har behandlet rå egg.

Deretter er det lurt å rengjøre kjøkkenbenken med et desinfiserende middel for å unngå bakterier.

LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

4. Kok eggene
Både eggehviten og plommen bør kokes (60 grader) til de blir «faste». Dette vil drepe salmonella eller andre bakterier som måtte befinne seg i egget (lurt hvis du er i utlandet).

Du kan også skolde eggene i kokende vann i fem sekunder før de brukes.

Husk å aldri knekke ett rått egg på kanten av en skål som inneholder andre matvarer. På de fleste egg sitter smitten kun på skallet!

5. Server retten mens varm
Retter med egg i bør serveres raskt etter at de er tilberedet. Mat som er varm/lunken/i romtemperatur er et ypperlig grosted for bakterier. Derfor bør du unngå å la oppvarmede egg/retter med egg stå lengre enn to timer.

LES OGSÅ: Så varm bør middagen din være

6. Nedkjøling
Du kan oppbevare retter som inneholder egg i kjøleskapet, men disse bør kastes innen tre dager.

LES OGSÅ: Ikke gjør dette med restene dine
Til forsiden