Foto: undefined
<b>BARNEBURSDAG PÅ BUDSJETT:</b> Jovisst skal barna få kose seg med bursdagsselskaper - men det trenger ikke koste skjorta! Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen

6 tips til barnebursdag på budsjett

Unngå å bidra til «bursdags-inflasjonen». Slik gjør du barnebursdagen billig både for deg selv og gjestene.

Barnebursdager er ikke hva det en gang var.

Tidligere var en barnebursdag synonymt med pølser, brus og lek i hagen, nå er forventningene langt større

– Hvordan vi feirer barnas bursdag har endret seg, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

– Nå skal det gjerne være et tema og en destinasjon på agendaen, som lekeland, badeland, ridning eller annet som gjerne koster en del når man skal ha med et titalls barn.

LES OGSÅ: En barnebursdag trenger ikke koste mer enn to hundre kroner

Foreldre setter standarden

Ifølge tall fra SSB lever hele 92 000 barn i Norge under den offisielle fattigdomsgrensen. Dette betyr at mange barn ikke har foreldre som kan punge ut for dyre barnebursdager eller gaver til et titalls barnebursdager

alt
ADVARER MOT PENGEGALOPP: – Det er viktig å huske på at det er vi som foreldre som setter standarden til barnas bursdagsfeiring, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

– Det er viktig å huske på at det er vi som foreldre som setter standarden til barnas bursdagsfeiring og det er ikke sikkert at alle foreldrene kan innfri forventningene. Da ender man fort opp med et svært skuffet barn som føler seg utestengt fordi han eller hun ikke kan feire bursdagen slik «alle» andre gjør, sier Sandmæl.

Dyrt å gå i barnebursdager

For det er ikke bare det å arrangere barnebursdager som kan koste foreldre mye penger.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, deltar barna våre i snitt på 13 barnebursdager i året. Barn i barneskolealder deltar på flest med hele 17 bursdager i året. 

– Til hver bursdag kjøper vi foreldre gave for cirka 150 kroner. Har man barn i barneskolealdrer bruker vi altså 2550 kroner i året på gaver til barnets klassekamerater. Dette synes jeg er mye penger. Selv om din lommebok tillater det så bør man tenke på at ikke alle har like mye å rutte med, sier Sandmæl.

- Bli enig på foreldremøtene!

Hun mener dette er en problemstilling foreldre ikke bør være redde for å ta opp på foreldremøter.

– Det kan være vanskelig for en forelder å stå alene i kampen mot kjøpepresset, derfor er foreldremøtet en viktig arena for å skape en felles front. Ved at alle foreldrene for eksempel blir enige om et maksbeløp på bursdagsgaver, vil dette føre til større forståelse og til mindre mobbing og ekskludering, sier hun.

Hun mener foreldre selv kan bidra til å unngå «bursdagsgave-inflasjon» ved å rett og slett kjøpe billigere gaver.

– Det er kun vi voksne som bryr oss om hva bursdagsgaver koster, ikke barna. En gang ga sønnen min en prompepute til 20 kroner og det ble bursdagens hit. Mange barn har allerede rommet fullt av leker, da kan det være bedre om hele klassen spleiser på en stor ting eller en opplevelse som en tur til svømmehallen eller kino, sier hun.

LES OGSÅ: Lut lei av alle reglene rundt barnebursdagene

alt
BURSDAGSKAKE: Kake med lys hører barnebursdagen til, men kanskje rekker det med bare en kake? Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen Vis mer

Slik gjør du barnebursdagen billig:

1. Start planleggingen tidlig

Nettsiden Parents.com tipser om at det kan være økonomisk lurt å starte planleggingen tidlig. Slik har du tid til å sammenligne tilbud fra forskjellige forretninger og kjøpe det du trenger på eventuelle salg. På denne måten unngår du forhåpentligvis å måtte rase ut i siste minutt for å kjøpe en overpriset vare som du har glemt.

2. Lag invitasjonen selv

– Dette er en morsom aktivitet du kan gjøre sammen med barnet ditt. Dere kan enkelt lage invitasjoner ved å lime et hvitt ark på en kartong, bruk så farger og eventuelt glitter til å skrive og dekorere, tipser Sandmæl. 

Et annet alternativ kan være å sende ut invitasjonen digitalt, enten i email eller på sms. Bruk et fint foto av barnet eller last ned en gratis mal fra nettet.

3. Lag maten selv

– Server noe som er enkelt å lage og som ikke koster skjorta. Pølser, pannekaker, eller hjemmelaget pizza er både godt og billig! Det kan også være mye penger å spare på å bake selv. Ønsker du å gjøre det enda enklere, er gele en stor favoritt blant barna, sier Sandmæl. 

Til forsiden