Foto: undefined
ETTERLYSER MER MATKUNNSKAP: Det bør være en minimumsstandard for hva som skal serveres i barnehagene mener lege og forsker Charlotte Björk Ingul. Foto: Privat

Mener matkunnskapen i norske barnehager er for dårlig

Sukkerfri barnehager er vel og bra, men fortsatt er kunnskapen om ernæring for dårlig, mener lege og forsker.

Barns matvaner formes tidlig og det spiller ingen rolle om denne kunnskapen kommer fra hjemmet eller barnehagen. Men fordi cirka 90 prosent av alle barn går i fulltidsbarnehage hvor de får tre måltider per dag som skal dekke 65-70 prosent av det totale energiinntaket til barnet, er barnehagekosten svært viktig, sier Charlotte Björk Ingul, lege og forsker ved NTNU.

Ingul har blant annet mange års erfaring fra kursing og rådgivning om kosthold i barnehager, SFO og skoler.

Hun mener at mye sukker ikke lengre er det store problemet i barnehagene, men at det er et alt for stort sprik i hva slags mat barnehagene tilbyr barna.

– Det burde være en minimumsstandard på hva som skal serveres, da forskjellene er alt for store. Noen barnehager har drømmekosthold hvor maten lages fra bunnen og hentes fra lokale bondegårder, mens andre gir barna posesuppe.

– Hvilken mat barna skal vokse opp med, burde ikke bero på hvor du bor. Det burde være likt tilbud til alle barn, sier hun.

alt
FOKUS PÅ HELSEFREMMENDE KOST: - Vi opplever at det bare blir positivt mottatt av foreldrene, sier daglig leder Trine Sjåstad Gundersby i Norlandia Gaustadskogen Barnehage. Foto: Privat Vis mer

Foreldre stadig mer opptatt av kostholdet i barnehagen

I Norlandia Gaustadskogen Barnehage i Oslo er fokuset på helsefremmende kosthold stort, her skal maten være sukkerfri, næringsrik og allergivennlig.

Daglig leder Trine Sjåstad Gundersby opplever at dagens foreldre blir mer og mer opptatte av at barna deres skal ha et godt kosthold når de er i barnehagen.

– Når vi får inn nye barn har vi en oppstartsamtale med foreldrene hvor vi forklarer hvordan vi jobber med kosthold. For oss er det viktig å vise at det er en sammenheng mellom hva barna spiser og hvordan de utvikler seg – både når det gjelder kropp og hjerne. Vi legger vekt på å gjøre dette uten å rette pekefinger og opplever at det bare blir positivt mottatt av foreldrene, sier hun.

Hver dag serverer barnehagen et varmt måltid fra et cateringfirma med spesielt fokus på sunne måltider som lages fra bunnen av.

I tillegg har barna med seg to brødmåltider hjemmefra, som ikke kan ha sukkerholdige pålegg som syltetøy, prim eller sjokoladepålegg. Bursdager feires uten kaker eller andre søtsaker, i stedet oppfordres foreldrene til å ta med frukt, grove vafler eller grove rundstykker.

– Men nå før jul får barna lov til å bake pepperkaker og lussekatter til Luciafeiringen. Vi tenker at det er noe med at man må få lov til å ivareta de tradisjonene vi har, uten at vi trenger å lage det i store mengder, sier Gundersby.

LES OGSÅ: Denne barnehagen er ikke som andre barnehager - kommer hjem til deg ved behov

alt
VARM MAT HVER DAG: I Norlandia Gaustadskogen Barnehage er fokuset på at maten skal være sukkerfri, næringsrik og allergivennlig. Foto: Privat Vis mer

Synes barnehageansatte vet for lite om ernæring

Selv om foreldre kanskje blir mer opptatte av at barn skal ha et godt kosthold i barnehagen, er det ifølge Charlotte Björk Ingul langt mellom barnehager som har tilstrekkelig kunnskap til å gi barna det de trenger.

For to år siden var hun veileder for ernæringsfysiolog Trude Olsens mastergradsoppgave ved NTNU. Her evaluerte Olsen barnehageansattes kunnskap om ernæring. 115 barnehager og 1000 ansatte deltok i spørreundersøkelsen og resultatet var nedslående.

– Bare 18 prosent visste hva et fullverdig ettermiddagsmåltid for et lite barn bør bestå av. Færre enn halvparten visste hva «fem om dagen» bør være og 8 av 10 trodde olivenolje inneholdt lite fett, sier Ingul.

– Vi har i mange år kurset barnehager i ernæring og de som har deltatt på slike kurs har noe bedre kunnskap. Men vi kan ikke fortsette å kurse hver enkelt barnehage på denne måten, systemet må endres. Barnehagene trenger dedikerte individer som kan retningslinjene, da dette kan være svært komplisert med tanke på allergier, overvektproblematikk, barn som er vegetarianere og så videre. I tillegg må det finnes eksperter tilknyttet kommunene som barnehagene kan bruke som konsulenter.

Ingul mener at barnehagen også er en viktig arena for å fremme helse og forebygge overvekt, feilernæring og sykdom i fremtiden.

– Barnehagene kan være med på å utjevne forskjeller i samfunnet, men slik som det er i dag er den med på å forsterke dem. For barn som kommer fra en familie som sliter økonomisk eller av andre årsaker ikke klarer å gi barnet næringsrik mat, er det ekstremt viktig at man får kompensert dette med gode måltider i barnehagen, sier hun.

Til forsiden