Foto: undefined
- Velg heller barnepike fremfor pappapermisjon, sier svensk kontroversiell professor. Foto: Shutterstock ©

Professor: Pappa kan skade barnet for livet

Og det kan de faktisk bare ved å være seg selv!  - De fleste menn er ikke egnet til å alene ta seg av små barn, sier professor Annika Dahlstrøm (65)

Kvinner bedre egnet enn menn til å ta seg av barn!

Professor i nevrobiologi Dahlstrøm forteller i sin omdiskuterte bok fra 2007 "Kjønnet sitter i hjernen" at vitenskapelige undersøkelser viser at kvinnens og mannens hjerne i prinsippet er konstruert med forskjellig utgangspunkt gjennom evolusjon for å sikre artens overlevelse.  

- Fedre er selvfølgelig mye mindre i stand til å ta seg av barn! Dypt inne i barnet sitter en instinktiv kunnskap om at mamma er den store tryggheten og sikkerheten. Barnet er fra begynnelsen vant til mamma, hennes lukt og henne stemme. Mammaen bør ikke forlate barnet de første tre årene og biologien forteller henne at hun ikke bør gjøre det heller, sa hun til det svenske Aftonbladet i 2007, og utsagnene hennes blir fortsatt diskutert i sosiale media - 4 år etter.

Kan lede til kronisk stress hos barnet

- Hvis pappa tar over omsorgen for barnet kan det i verste fall medføre kroniske stressymptomer når barnet blir eldre. Diabetes, hjerte- og karsykdommer, fedme og mange av de sykdommene vi ser i dag forårsakes av stress. Barnet kan ikke bli like sterk psykisk som det kunne ha blitt, sier den svenske professoren som derfor mener at fedre ikke bør ha pappapermisjon alene med barnet det første halvåret.

Dahlstrøm skriver også i boken sin at fedre ofte kan skade sine barn fysisk. - Fedre forstår ofte ikke hvor skjøre barn er. De lar barnets tunge hode henge og slenge så de får skader. De har mindre tålmodighetog dasker ofte barna, skriver hun.Hun kan ikke vise til noe statistikk som beviser at fedre oftere skader barn, men viser til å ha snakket med mange barnekirurger og leger som deler hennes oppfatning.

Bedre med en barnepike

- De fleste fedre er ikke egnet til å ta hånd om små barn alene, derfor synes jeg i mange tilfeller en barnepike eller en bestemor er et bedre alternativ enn pappapermisjon, sier den kontroversielle professoren til Aftonbladet. Heller en kvinnelig barnevakt enn pappapermisjon, med andre ord...

Dahlstrøm bekrefter også påstandene i 2012

- Under barnets første år er det mammaen som bør ta hånd om barnet - ganske enkelt fordi hun er best egnet for det sett ut fra et biologisk perspektiv, sier Dahlstørm til Aftonbladet når de konfronterer henne med at saken fra 2007 har blitt en stor "snakkis" i sosiale medier.

Når den svenske journalisten spør henne om det finnes det belegg for påstanden om at barn som blir tatt hånd om av far risikerer stressrelaterte sykdommer, svarer hun: - Det finnes studier som er blitt gjort på apeunger som ikke har fått tid med sin mamma, der ungene i voksen alder utvikler kroniske sykdommer, svarer Dahlstrøm som mener at forskningen er direkte overførbar på menneskebarn.

Annicas fem punker:

Derfor er menn dårligere til å ta seg av små barn: 

 1. Mindre følelse i fingertuppene:
  - Følsomheten har stor betydning når du håndterer et nyfødt, skjørt barn. Dine bevegelser avhenger av hvilken input du får fra dine sensoriske fingre. 
 2.  Menn har tunnelsyn:
  – Kvinnen har et bredere syn enn menn, nesten 180 graders synsfelt og kan "nesten se bak ryggen". Det er viktig å ha et bra overblikk når barnet begynner å krabbe rundt. 
 3.  Mindre følsom hørsel:
  – En mamma hører svakere lyder og kan, på sitt eget barns skrik, avgjøre om det er for varmt, kaldt, sulten, trøtt eller skal ha avføring. En mann har ikke i det hele tatt den samme følsomheten i det indre øret. 
 4. Lukten og stemmen:
  – Mannens kunstige maskuline lukt og mørke stemme passer ikke for barnet!
 5. Morsinstinktet:
  – Hos mamman utsondres hormonet oxytocin i hennes blod etter fødselen og det strømmer ut når hun hører barnet skriker. Dette hormonet gir i normale tilfeller det sterke morsinstinktet, som hos alle pattedyrmødre. Mennesket er intet unntak.  

Kilde: Aftonbladet

  Hører hjemme på museum!

  - Annika Dahlstrøm har tidligere blitt kritisert av andre fagpersoner for å misbruke sin forskerrolle i media. Med dette utspillet må hun igjen forvente krass motbør, sier redaktør av Mammanett.no, Elisabeth Lofthus. - Det konservative utsagnet er et gufs fra fortiden. Dette hører hjemme på museum. Utsagnet kan ha uheldige konsekvenser hvis det får stå uimotsagt. Mitt inntrykk er at skandinaviske fedre i stadig større grad tar del i omsorgen for barn, helt fra nyfødt alder. Det må være positivt at barn i dag har to engasjerte foreldre som begge vil barnets beste, i stedet for en eneveldig og enerådende mor som nekter å gi slipp på kontrollen og ikke vil la far være delaktig i barnet liv. Selvsagt kan fedre være like gode omsorgsgivere som mødre! Sier den noe oppgitte redaktøren.

  Pappa: Dette er latterlig!

  Og det er flere som reagerer. Robert Langerud, 2-barnsfar og deltager i Mammanetts Foreldrepanel, tror ikke sine egne øyne når han leser utspillet.

  - Dahlstrøm har ingen ryggdekning i denne uttalelsen. Jeg tror faktisk at det er slik at mannfolk er enda mer forsiktige enn kvinnfolk når det gjelder håndtering av spedbarn. Med dette mener jeg at mannfolk kanskje spør litt ekstra og er forsiktige. Jeg tviler derfor på teorien hennes om at vi lettere vil kunne skade barn, sier Langerud som også blir provosert over forslaget om å bytte ut pappa med en barnevakt. - Å si at en barnepasser, svigermor eller hans egen mor vil være større sikkerhet, er å virkelig bosette seg på den nyoppdagede planeten mange lysår fra der vi andre lever. Uttalelsene hennes minner meg litt om "typiske" uttalelser som vi hører fra våre besteforeldre. - "Slik gjorde vi før, og det ble da folk av oss også!" Verden har endret seg drastisk de siste 30 årene. Fedre er mer aktive i omsorgen for spedbarn - og tatt i betraktning, så har også barnedødeligheten sunket!

  Dahlstrøm rokker også ved den vesentlige definisjonen av hva en kjernefamilie er, mener Langerud. - Hun kaller mor og barn en enhet. Men hvor er far? Jeg vil se på min egen familie som én enhet, hvor mine tanker og mitt fokus er å gjøre alt jeg kan for at VÅR enhet skal ha det best mulig!

  Les også: Er fedrekvote nødvendig? 

  Hva mener du?

  Mamma best, eller er dette det rene vås? Legg gjerne din kommentar nedenfor, eller delta i diskusjonen i forum: Utsette pappapermisjonen til barnet er 3-4 år?

  Til forsiden