FASTFOOD: Klart du kan lage digg fastfood hjemme på ditt eget kjøkken! FOTO: All Over Press
FASTFOOD: Klart du kan lage digg fastfood hjemme på ditt eget kjøkken! FOTO: All Over Press
Fastfood:

Ditt eget gatekjøkken - hjemme!

Slik tryller du fram smakfull og eksotisk fastfood hjemme.

Meksikanske nachos og krydret svinekjøtt med bønner og chorizo

4 porsjoner / Tid: 35 min

Her får du det hele – både sprøtt, søtt og surt! Meksikansk fingermat på sitt beste. Krydret svinekjøtt med bønner og chorizo.

Dette trenger du:

  • 100 g tørket chorizo
  • 400 g hakket svinekjøtt
  • 1 ss olivenolje til steking
  • 1 ts støtt spisskummen
  • 1 ts støtt koriander
  • 1 ts tørket oregano
  • Salt og nykvernet pepper
  • 1/2 boks hakkede tomater
  • 1/2 boks røde kidneybønner
  • 5 g mørk sjokolade 70 %

Råmarinerte rødløk:

  • 2 rødløk
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 ts flaksalt

Til servering:

  • 300 g maischips (nachos)
  • 1 potte basilikum
  • 4 ss crème fraîche 18 %

Slik lager du råmarinerte rødløk: Rens rødløk, og skjær dem i tynne skiver. Bland dem med hvitvinseddik og flaksalt i en skål så løkene er helt dekket, og la det trekke på kjøl i minst 30 minutter, gjerne lenger.

Slik lager du krydret svinekjøtt med bønner og chorizo: Skjær chorizo i bitte små terninger. Stek hakket svinekjøtt og chorizo i olje i en gryte i 2–3 minutter, til det er brunt. Krydre med spisskummen, koriander, oregano, salt og pepper, og stek i ytterligere 2–3 minutter. Tilsett hakkete tomater, bring retten i kok, og la det småkoke under lokk i 10 minutter. Åpne boksen med kidneybønner, hell av væsken, og skyll bønnene i kaldt vann. Rør bønner og sjokolade i det krydrete svinekjøtt og varm retten igjennom i 5 minutter. Sett ovnen på 200 grader. Hel mais-chips i en ildfast form, og lun dem i ovnen i 5–8 minutter. Fordel de lune mais-chipsene i 4 skåler eller engangsbokser. Topp hver anretning med krydret svinekjøtt, råmarinerte rødløk, basilikumblader og 1 ss crème fraîche.

LES OGSÅ: Med dette trikset skifter fisken farge

alt
Meksikanske nachos og krydret svinekjøtt med bønner og chorizo. FOTO: All Over Press Vis mer

Kinesiske dampede boller med hoisinkylling

4 porsjoner / Tid: 90 min

De dampede, bløte bollene stammer opprinnelig fra Kina, men er også blitt veldig populære her hjemme. Avsett litt tid til å dampe bollene, og server dem mens de er lune og ferske.

Dette trenger du:

  • 20 g gjær
  • 2 dl lunkent vann
  • 1 ts salt
  • 1 1/2 ss sukker
  • 1 1/2 ss olivenolje
  • Ca. 375 g hvetemel
  • Olivenolje til pensling

Hoisinkylling:

  • 500 g kyllingbrystfilet
  • Salt
  • 1 1/2 dl hoisinsaus
  • 1/2 dl vann

Til servering:

  • 3 gulrøtter
  • 1/2 agurk
  • Saft av 1 lime
  • 1 bunt vårløk
  • 1 potte frisk koriander

Slik lager du kinesiske dampede boller: Rør gjær ut i vann i en skål. Tilsett salt, sukker og olje. Rør mel litt av gangen, og elt deigen grundig til den er blank, fast og forholdsvis tørr. Legg deigen i en skål, dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.

Slik lager du hoisinkylling: Kok kyllingfileter i en gryte i lettsaltet vann i 10–15 minutter, til kyllingen er gjennomstekt. Avkjøl kjøttet, og plukk det i strimler med 2 gafler.

Kinesiske dampede boller, fortsettelse: Form 8 runde boller av deigen, og rull hver bolle ut til en oval sirkel i 1/2–1 cm tykkelse. Pensle den ene halvdel av hver sirkel med olje, og brett den andre halvdelen inn, så de ligner halvmåner. La bollene hvile i 10 minutter på bordet. Bring en stor gryte med vann i kok. Legg litt bakepapir i bunnen av et dørslag (eller bruk en kinesisk dampkoker). Sett dørslaget over gryten med kokende vann. Legg 2 boller av gangen i dørslaget, og damp dem i ca. 12 minutter under lokk til de puffer opp og er bløte og gjennomvarme.

Hoisinkylling, fortsettelse: Bring hoisinsaus og vann i kok i en stekepanne. Tilsett kyllingstrimlene, og la dem steke i 5–7 minutter, til sausen er kokt inn og kyllingkjøttet er lett karamellisert.

Servering: Skrell gulrøttene, og skjær dem i tynne strimler. Skyll agurken, og skjær den i tynne skiver. Vend gulrøtter og agurk sammen med litt limesaft. Rens vårløk, og snitt dem fint. Fyll de dampede bollene med agurk, gulrot og kylling, og topp med snittet vårløk og koriander. Server 2 fylte boller pr. person.

Før du går i gang: Du kan kjøpe en kinesisk dampkoker av bambus på internett og i kinesiske spesialbutikker. Dampkokeren koster vanligvis fra kr 200–300 og kan dampe minst seks boller av gangen.

alt
Kinesiske dampede boller med hoisinkylling. FOTO: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Får du kloa i kongekrabbe vil middagen garantert bli vellykket

Sprø fiskebiter med friterte søtpoteter

4 porsjoner / Tid: 40 minutter / Ovntid: 30 minutter

Engelske fish’n’chips laget med gode, friske råvarer er en hit, enten den serveres fra foodtrucken eller ditt eget kjøkken.

Dette du til de sprø fiskebitene:

  • 600 g torskefilet uten skinn og bein
  • 2 egg
  • 2 ts finrevet sitronskall
  • Salt og nykvernet pepper
  • 175 g pankorasp
  • Olivenolje til steking

Dette trenger du til fritert søtpotet:

  • 1 kg søtpoteter
  • 2 ss olivenolje
  • 1/2 ts røkt paprika
  • Salt og nykvernet pepper
  • 3 ss friskhakket timian

Dette trenger du til tataresaus:

  • 1 dl god majones
  • 1 dl crème fraîche 9 %
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts flytende honning
  • 2 ts kapers
  • 30 g sylteagurker
  • 1 potte persille
  • 1 potte dill
  • 1/2–1 ss sitronsaft
  • Salt og nykvernet pepper

Dette trenger du til servering:

  • 1 sitron

Slik lager du friterte søtpoteter: Sett ovnen på 210 grader. Skrell potetene, og skjær dem i staver. Legg dem i en frysepose med olje, paprika, salt og pepper. Rist posen godt, så olje og krydder fordeler seg jevnt over potetene. Fordel dem på en bakeplate kledd med bakepapir, dryss med timian, og stek dem i ovnen i 25–30 minutter, til de er gylne og sprø.

Slik lager du sprø fiskebiter: Skjær fisken i mindre stykker. Slå 2 egg ut i en dyp tallerken, og pisk sitronskall, salt og pepper i med en gaffel. Hell pankorasp i en annen dyp tallerken. Dypp 1 stykk fisk av gangen i eggeblandingen, og heretter i raspen, så fisken er helt dekket av rasp. Stek fiskestykkene gylne i olivenolje i en dyp stekepanne i 4–6 minutter. Vend dem hyppig.

Slik lager du tatarsaus: Rør majones, crème fraîche, sennep og honning sammen. Hakk kapers, sylteagurker og krydderurter fint, og rør dem i sausen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. La gjerne sausen trekke på kjøl i 1 time.

Servering: Server de sprø fiskebitene med fritert søtpotet, tataresaus og sitron skåret i båter.

alt
Sprø fiskebiter med friterte søtpoteter. FOTO: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Ukens godbit: Du trenger kun to ingredienser og en supergod rødvin!

Stekte nudler med oksekjøtt, egg og kasjunøtter

4 porsjoner / Tid: 25 minutter

Stek retten i en wok eller en dyp stekepanne, og server den gjerne i en autentisk «chinabox» av karton. Engangsboksene fås bl.a. i asiatiske supermarkeder – eller spør din lokale kinagrill om du kan kjøpe et par stykker av dem.

Dette trenger du:

  • 200 g fullkornsnudler
  • 1 frisk rød chili
  • 2 cm frisk ingefær
  • 1 rødløk
  • 1 bunt vårløk
  • 1/2 agurk
  • 300 g oksekjøtt i terninger
  • Olje til steking
  • Saften av 1 lime
  • 1–2 ss soyasaus
  • 2 egg

Dette trenger du til servering:

  • 1/2 frisk rød chili
  • 50 g ristede kasjunøtter
  • 1 lime

Slik gjør du: Kok nudlene etter anvisningen på pakken, og la dem dryppe av i et dørslag. Rens og hakk chili fint. Skrell ingefær, og hakk den fint. Pill rødløken, og skjær den i båter. Rens vårløk, og skjær dem i skiver. Skyll agurken, skrell den, og skjær den i skiver. Stek oksekjøttet i olje i en wok eller dyp stekepanne til det er gjennomstekt. Bland det stekte kjøttet med chili, ingefær, rødløk, limesaft og soyasaus i en skål. Varm litt mer olje i pannen, og stek de avdryppede nudlene i ca. 2 minutter. Slå eggene ut i pannen, og rør godt rundt mens de steker. Hell oksekjøttblandingen tilbake i pannen, og bland det hele sammen. Smak til med soyasaus.

Servering: Rens chilien, og skjær den i fine strimler. Hakk kasjunøttene grovt. Fordel de stekte nudlene i 4 engangsbokser eller dype tallerkener, og topp med vårløk, agurk, chili og kasjunøtter. Server med lime skåret i båter.

LES OGSÅ: Nå kommer light-versjonen av avokado

alt
Stekte nudler med oksekjøtt, egg og kasjunøtter. FOTO: All Over Press Vis mer

Vietnamesisk sandwich med marinert svinekjøtt og syltede grønnsaker

4 porsjoner / Tid: 45 minutter / Marinering: Minst 1 time, gjerne natten over

Et godt tips! Ønsker du en vegetarisk versjon, kan svinekjøttet erstattes med tofu.

Denne sandwichen er en klassiker fra det vietnamesiske gatekjøkken der den heter «bánh mì». Kombinasjonen av marinert svinekjøtt, sursøte grønnsaker og friske urter er helt unik.

Dette trenger du:

  • 4 nakkekoteletter (ca. 450 g)
  • Olje til steking

Dette trenger du til soya-sesam-marinade:

  • 1 dl soyasaus
  • 1/2 dl sukker
  • 1 ss sesamolje
  • Saften av 1 lime
  • 1 fedd hvidløk
  • 1 ss frisk ingefær
  • 1 ts tørket sitrongress

Dette trenger du til syltede grønnsaker:

  • 200 g gulrøtter
  • 200 g daikonreddik
  • 1 dl eddik
  • 1/2 dl sukker

Dette trenger du til chilimajones:

  • 1 dl god majones
  • 1 ts chilisaus, for eksempel sambal oelek
  • Salt og nykvernet pepper

Dette trenger du til servering:

  • 2 bagetter
  • 8 salatblader
  • 1/2 bunt frisk koriander
  • 1/2 bunt frisk mynte

Slik lager du soya-sesam-marinade: Bland soyasaus, sukker, olje og limesaft i en skål. Rens og hakk hvitløk. Skrell og hakk ingefær. Rør hvitløk, ingefær og tørket sitrongress i marinaden. Legg kotelettene i en frysepose sammen med ca. halvparten av soyamarinaden. Gjem resten av marinaden til senere. Bland alt godt, så marinaden fordeler seg jevnt over kjøttet. Legg posen på kjøl i minst 1 time, gjerne natten over.

Slik lager du syltede grønnsaker: Skrell gulrøtter og daikonreddik, og skjær dem i tynne staver, eller riv dem i lange strimler. Kok opp eddik og sukker i en liten gryte til sukkeret er oppløst. Ta gryten av varmen, og avkjøl eddiklaken lett. Vend gulrøtter og daikonredikker i eddiklaken, hell det på et glass med lokk, og sett det på kjøl i minst 1 time, gjerne natten over.

Slik lager du chilimajones: Rør majones og chilisaus sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Stek de marinerte kotelettene i olje i en stekepanne i 3–5 minutter, til de er gjennemstekte. Skjær kjøttet i tynne strimler, og drypp eventuelt litt av den resterende soyamarinaden over.

Servering: Skjær de 2 bagettene over på midten, så du får 4 stykker. Del dem i to, og rist dem i en brødrister eller i ovnen. Skyll og tørk salat. Smør de varme bagettene med chilimajones,og legg dem sammen med salatblader, svinekjøtt, syltede grønnsaker og friske krydderurter. Server straks.

LES OGSÅ: Derfor er hermetisk tomat «sunnere» enn fersk

alt
Vietnamesisk sandwich med svinekjøtt og syltede grønnsaker. FOTO: All Over Press Vis mer
Til forsiden