ENKELT, SUNT OG KJEMPEGODT: Hjemmelaget, sunn sjokolade er faktisk ikke så vanskelig å få til.  Foto: Elin Larsen
ENKELT, SUNT OG KJEMPEGODT: Hjemmelaget, sunn sjokolade er faktisk ikke så vanskelig å få til. Foto: Elin Larsen
Sunn Sjokolade

Lag din egen knallsunne sjokolade

Er du en skikkelig sjokoholiker? Det trenger ikke spolere de sunne matvanene dine.

KK.NO: Er det en ting det er vanskelig å holde seg unna, er det sjokolade, og de aller fleste av oss har nok en liten sjokoholiker boende i oss. 

Hadde det ikke vært fantastisk om favoritten ikke var så veldig usunn?

Vi kan selvsagt trøste oss med at kakaobønner jo er å regne som grønnsaker som inneholder masse antioksidanter og mineraler. Men vi kommer ikke fra det faktum at det er mye sukker og mye fett i sjokoladen vi kjøper i butikken. 

Så hvorfor ikke lage sin egen, sunne variant?

Da får du med alle de gode næringsstoffene som er i kakao, og slipper unna noe av fettet og sukkeret. Det beste er at det ikke er særlig vanskelig eller tidkrevende å lage sin egen sunne sjokolade.

LES OGSÅ: Cottage cheese-kaken du må prøve

Gojisjokkis

Damen bak bloggen Sprudlendesunn.no, Linn Hansen, er stor fan av råsjokolade, og holder matlagingskurs gjennom firmaet Sprudlende Sunn. Denne er pimpet med næringsrike gojibær, og Hansen mener 3-4 biter av denne fint kan telle som en av fem om dagen. 

- Dette med rå sjokolade er helt spesielt. Alle ingrediensene er på sin måte spekket med næring, og sammen blir de dynamitt. Kroppen jubler av rå sjokkis! Spesielt om den i tillegg inneholder superbæret goji.

alt
MED GOJI: Gojibær er fantastisk næringsrikt og sammen med kakao blir jo dette en vitaminbombe. Foto: Linn Hansen/Sprudlendesunn.no Vis mer

Du trenger: 

  • 100g kakaomasse
  • 50g kakaosmør
  • 40g finmalt kokosblomstsukker
  • 1 ss yaconsirup eller 4-6 dråper stevia med smak
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 ss lechitinpulver (kan sløyfes)
  • Gojibær

Slik gjør du: 

Hakk kakaomassen og kakaosmøret i små biter. 

Smelt kakaomassen og kakaosmøret skånsomt over vannbad og bland i søtningsmidler og vaniljepulver. Husk å smak den til! 
Visp alt godt sammen. 

Hell sjokoladeblandingen i et tynt lag i bunnen av en silikonbrødform eller plastboks dekt med plastfolie. 

Bland i godt med gojibær og sett sjokoladen i kjøleskapet til den har stivnet (eller i fryseren for å korte ventetiden). 

I kjøleskap vil sjokoladen stivne på ca. 30 min. I fryser, ca. 15-20 min. 

Ta den ferdige sjokkisen ut av formen, skjær i ønsket store biter og NYT! 

Oppbevar gjerne sjokkisen i kjøleskap. Den kan også fryses.

LES OGSÅ: Mørk sjokolade inneholder mer antioksidanter enn blåbær

Sunn sjokolade med nøtter og tørket frukt

Litt av poenget bak Elin Larsens sjokoladeoppskrift er at det er en basic sjokoladeoppskrift som krever minimalt med kjøkkenutstyr og en liste ingredienser som ikke tømmer lommeboka. 

Hun råder deg til å være litt presis første gang du prøver, så kan du forme oppskriften litt selv etterhvert.

alt
NAM! kos deg med hjemmelaget, sunn, antioksidantrik sjokolade. Foto: Elin Larsen Vis mer

- Neste gang kan du avansere og tilsette smaker som salt, surt, søtt og krydder. Ved å tilsette andre smaker så du får du dine favorittsmaker, skriver hun på bloggen sin - Elinlarsen.no. 

Du trenger: 

  • 0,5 dl eller 50 g rå kokosolje
  • 4 ss rå kakaopulver
  • 5-8 ss agave- eller yaconsirup 
  • 1/2- 1 ts salt
  • det du måtte ønske av nøtter eller tørket frukt til fyllet.

Du får kjøpt både sirup og kokosolje i helsekostforretninger. 

LES OGSÅ: Fløyelsmyk sjokolademousse

Slik gjør du: 

Rør alt sammen, og smak til med salt. Du må ha i salt for å få ordentlig med smak på sjokoladen, men vær forsiktig og tilsett litt og litt.

alt
Foto: Elin Larsen Vis mer

Kle et flatt fat/underlag med bakepapir, og hell sjokolade utover. Del røren jevnt i et tynt lag og hell over ønsket fyll. 

Frys sjokoladen til den stivner (ca 30 minutter i iskald fryser). Bruker du mye sirup er det ikke så lett at sjokoladen stivner. Det er kokosoljen som gjør at den stivner.

Når den er stiv, knekker du sjokoladen i biter.

Voilá! Sjokoladen oppbevares i kjøleskapet. 

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som tar ti minutter å bake

Sunn snickers

Er du ikke så glad i de helt rene sjokoladetypene, bør du prøve Hansens oppskrift på snickers. 

- Snickersen er en favoritt hos alle kursdeltagere og mange mener den smaker bedre enn originalen. Den er snill med blodsukkeret og oppfyller virkelig alle kroppens søtbehov, selv med veldig lite.

Du trenger:

  • 2 dl salte peanøtter
  • 1 dl naturelle casewnøtter
  • 6 store dadler
  • 4 ss glutenfri havregryn
  • 3 ss Yaconsirup
  • 3 ss kokosblomstsukker (gjerne en finmalt variant fra f.eks Økosjokolade)
  • 9-10 dråper Stevia med karamellsmak
  • + peanøtter til å legge oppe på formen 

Topping: 

  • 60g kakaomasse
  • 30g kakaosmør
  • 3-4 ss kokosblomstsukker (finmalt)
  • Evt 6 dråper Stevia med smak
  • ½ ts vaniljepulver
alt
HJEMMELAGET OG SUNN: Snickers er en favoritt hos mange nordmenn! Foto: Linn Hansen/Sprudlendesunn.no Vis mer

Slik gjør du: 

Kjør først nøttene til mel i stavmikseren din, så tilsetter du resten av ingrediensene. Kjør til en fin masse og smak til.

Kle en stor plastform eller en brødform med plastfolie/aluminiumsfolie og klem massen ut i den.

Legg noen peanøtter på toppen og hell forsiktig litt yacon i en tynn stråle over. Sett i fryseren mens du lager sjokoladen.

Hakk kakaomassen og kakaosmøret i små biter, og smelt det skånsomt i vannbad.

Bland i søtningsmidler og vaniljepulver, og visp alt godt sammen.

Ta brødformen ut av fryseren etter en halvtime/time og hell over sjokoladen. Sett kaldt en liten stund før du skjærer i terninger.

LES OGSÅ: Ostekakepai med tyttebær og havresmuler

Til forsiden