FEMINISME: Det er en vanlig misforståelse at feministen hater menn, men slik er det altså ikke. Så hva er egentlig en feminist? Foto: Shutterstock / Anastasiya Domnitch
FEMINISME: Det er en vanlig misforståelse at feministen hater menn, men slik er det altså ikke. Så hva er egentlig en feminist?
Foto:Shutterstock / Anastasiya Domnitch
Feminisme:

- Det har liksom ikke vært «in» å være feminist, men nå ser det ut til at det har snudd litt

Feminisme handler jo om å jobbe for like rettigheter for både kvinner og menn, ikke bare kvinner, sier nestleder i Norsk Kvinnesaksforening.

«Feminazi». «Jævla rødstrømpe». «Mannehater». Dette er bare noen av de vanlige uttrykkene som brukes om en feminist (i hvert fall om du leser kommentarfelter på nettet). 

Slår du opp i synonymordboka vil du ikke finne noen av disse ordene som den rette beskrivelsen – så hva vil det da egentlig si å være en feminist?

– Jeg tror kvinner har hatt en like stor rolle som menn når det kommer til å snakke feminismen ned. Jeg vet ikke helt hva dette handler om, men det bunner nok i en misforståelse rundt hva det egentlig er, at man ikke kjenner historien og begrepet, sier Turid Lilleheie, nestleder i Norsk Kvinnesaksforening, til KK.no. 

LES OGSÅ: Nå kommer Barbiedukken i flere kroppsformer

- Har ikke vært «in» å være feminist 

Før snakket man om «kvinner og andre minoriteter», selv om kvinnen utgjør 50 prosent av befolkningen. For kvinner har ikke alltid hatt de samme rettigheter og muligheter som vi har i dag, og vi kan takke feministene for at vi har kommet så langt. 

– Her snakker vi om å bekjempe diskriminering av kvinner, vi snakker kvinnefrigjøring og likestilling mellom kjønnene. Feminisme handler jo om å jobbe for like rettigheter for både kvinner og menn, ikke bare kvinner, forklarer hun.

– Det har liksom ikke vært «in» å være feminist. Nå ser det ut til at det har snudd litt, og at flere unge har fått øynene opp for hvorfor det er viktig, legger hun til.

Noe av grunnen til at denne trenden har snudd kan være at flere kjente personer rundt om i verden har satt det på agendaen, og Lilleheie tror det er viktig for framgangen.

LES OGSÅ: Silje Torp: - Å trene styrke er feminisme i praksis!

Forskjell på en feminist og en kvinnesjåvinist

Det er fort gjort å se for seg feministen som en sinna kvinne i demonstrasjonstog som setter fyr på BH’en sin mens hun skriker ut slagord – slik det nok var litt mer av da feminismen først blusset opp. 

– På 70-tallet var det nok noen som tok det langt, og jeg tror også media har fokusert på disse og vært med på å skape et bilde av feministen som mannehater. På den tiden måtte de kanskje være litt ekstreme for å få frem sin sak, men det er ikke nødvendig lenger, sier Lilleheie.

LES OGSÅ: Det menn i all hemmelighet misunner kvinner 

feminist mannehat sjåvinisme
FEMINAZI? Feminisme handler IKKE om å tråkke på menn for å fremme kvinnen - men om like rettigheter for både menn og kvinner.Shutterstock / Piotr Marcinski

Det finnes også noen kvinner som faktisk hater menn, som nok er med på å bygge opp under misforståelsen, men husk at det er forskjell på å være feminist og sjåvinist.

– Det er ikke mange kvinnesaksfeminister som står frem med den typen holdninger lenger. Så må man også huske at når vi kvinner vil opp og frem, er det nok noen menn som har følt sine posisjoner truet, og da er det lett å rakke ned på feministen, forteller hun. 

Som mennesker er vi jo glade for de enkelte fordeler vi selv har, og ifølge Anders Lindskog, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi, kan det noen ganger handle om at man ikke ønsker å gi slipp på disse fordelene.

– For eksempel kan en mann tenke at han synes kvinner bør få samme betaling som ham, samtidig som han selv ikke har lyst til å gå ned i lønn for at hun skal få det. Hvordan man løser det blir jo en egen diskusjon, men man kan jo ikke stoppe opp diskusjonen bare fordi ingen vil bidra, sier han til KK.no.

Han tror at hvordan man ser på feminisme og feminister i utgangspunktet handler om hvordan man selv definerer feminisme.

Til forsiden