JANNECKE WEEDEN: Jannecke Weeden er aktuell i programmet «Nordens perler»​ på TV3 hvor hun og mesterkokk Stian Floer reiser Norden rundt for å by på kulinariske opplevelser - møtet med trøfler ble ikke helt som hun hadde håpet på. Foto: TV3
JANNECKE WEEDEN: Jannecke Weeden er aktuell i programmet «Nordens perler»​ på TV3 hvor hun og mesterkokk Stian Floer reiser Norden rundt for å by på kulinariske opplevelser - møtet med trøfler ble ikke helt som hun hadde håpet på.
Foto:TV3
Jannecke Weeden:

- Jeg brakk meg, og hele kroppen vrengte seg i smerter

TV-profil Jannecke Weeden ble syk etter å ha spist «verdens dyreste mat» - trøffel.

Jannecke Weeden (40) er en kjent TV- og radioprofil, og nå er hun aktuell i programmet «Nordens perler» på TV3 hvor hun og mesterkokk Stian Floer (40) reiser Norden rundt for å by på kulinariske opplevelser og for å vise frem overnattingsperler du antageligvis ikke visste at eksisterte. (PSST: Den populære programlederen Jannecke Weeden fikk ubehagelige meldinger av «tightsmannen»)

Og det var nettopp under innspillingen av programmet, hvor turen gikk til den svenske øya Gotland og restauranten Punk Royale i Stockholm, at Jannecke ble akutt syk etter å spist det som omtales som verdens dyreste mat - nemlig trøffel.

- Jeg har aldri likt lukten av trøffel, uten at jeg vet hvorfor. Jeg har aldri bestilt det, og synes det er på grensen til fjollete å betale flere titalls tusen kroner per kilo for Alba-trøffel. Vi hadde vært på trøffel-safari med hunder på Gotland, og Stian serverte meg risotto og reinsdyr med trøffelkompott. Jeg syntes det luktet veldig vondt. Rett etter at jeg hadde spist det ble jeg utrolig dårlig, og trodde først at jeg hadde fått i meg fløte fordi jeg er laktoseintolerant.

- Vi måtte avbryte innspillingen og jeg måtte holde meg på rommet hele kvelden. Jeg brakk meg, og hele kroppen vrengte seg i smerter. Det samme skjedde da jeg ble servert revet trøffel over en bit med hummer på hipster-restauranten Punk Royale i Stockholm, forteller hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mugg på mat

- Det må gjerne være verdens dyreste mat for min del, men for meg er det ikke spesielt sjarmerende å spise det

Da Jannecke og ektemannen Lasse Weeden (44) var på ferie i Florida i julen opplevde TV-profilen marerittet på nytt. 

- Jeg bestilte en pastarett, og det sto ikke på menyen at den inneholdt trøffelolje. Jeg kjente igjen lukten, men mannen min ba meg om å slappe av og var overbevist om at det hadde stått i menybeskrivelsen om retten hadde inneholdt trøffel. Men den gang ei, jeg ble like dårlig som under Nordens perler-innspillingen, og da jeg tok kontakt med kjøkkenet etterpå viste det seg at pastaretten inneholdt nettopp trøffelolje. 

Ifølge Wikipedia «kommer nesten all trøffel som omsettes fra Italia og Frankrike. (...) I Mellom- og Sør-Europa kan prisen på en god trøffel komme opp i 30 000 kroner per kilo»

- I Norge har vi flere arter av ekte trøffel (slekten Tuber), men ingen med matverdi, forklarer Anne Molia til KK.no. Hun er overingeniør ved Seksjon for konservering og forskningsteknikk ved Universitetet i Oslo.

Men for programleder Jannecke Weeden frister det ikke til gjentakelse - uansett hvor lukrativ trøffel er.

- Det må gjerne være verdens dyreste mat for min del, men for meg er det ikke spesielt sjarmerende å spise det. Det går veldig fort fra jeg spiser det til jeg blir dårlig, så jeg trenger ikke mer bevis enn de gangene jeg har fått nå med tanke på at trøffel ikke er noe for meg, sier hun med et lurt smil.

Vi har tatt en prat med seniorforsker Ellen Namork ved Nasjonalt folkehelseinstitutt angående trøffelallergi. Hun driver det nasjonale registeret for alvorlige reaksjoner mot mat, «Matallergiregisteret», og forteller til KK.no at hun aldri har hørt om eller fått noen melding om mistanke om allergi mot trøffel.

- Det er ikke dermed sagt at allergi mot trøffel ikke eksisterer, sier hun og legger til: 

- Men det er ikke vanlig å ha trøffel-allergi. Hvorfor noen personer reagerer mot mat eller matproteiner med allergi eller overfølsomhetsreaksjoner vet man lite om. De beskrevne symptomene er ikke typiske allergiske reaksjoner, som ville heller ha gitt hudreaksjoner og eller opphovning i munn og svelg og pusteproblemer – oppkast og magesmerter. Diare er også vanlige symptomer ved allergi, men ikke at hele kroppen vrenger seg i smerte, forklarer seniorforsker Ellen Namork til KK.no.

LES OGSÅ: - Nå vil jeg bli mer kjent som Thomas Hayes og ikke Skam-William

Jannecke Weeden, mesterkokk Stian Floer
I KULISSENE: Programleder Jannecke Weeden og mesterkokk Stian Floer reiser Norden rundt for å by på kulinariske opplevelser og spennende overnattingsperler. Foto: Privat

LES OGSÅ: Dette er maten som får fart på sexlivet

- Jeg er i utgangspunktet veldig redd for å prøve nye ting

Men det er ikke bare verdens dyreste mat Jannecke får bryne seg på i Nordens perler, også lammehjerne, fisk fra Island røkt på sauebæsj og grisemage står på menyen.

Det meste er jo faktisk godt, men så er det noe som skjer i hodet ditt når du i etterkant får høre hva du nettopp har spist. Som når verdens fineste fyr, kokken Stian, spør om hva jeg synes om grisemagen jeg akkurat har spist. Eller absolutt vil ha meg til å smake på beinmarg. Når man har et filmkamera i fjeset kan man jo ikke si nei, men jeg grøsser fremdeles av den grusomme konsistensen og fettbelegget som la seg i ganen.

Til forsiden