LAKSERULLER: En klassiker på 17. mai-bordet Foto: Kristine Aure
LAKSERULLER: En klassiker på 17. mai-bordet Foto: Kristine Aure

5 tips til 17. mai-frokosten

Disse enkle rettene garanterer suksess!

KK.NO: 17. mai nærmer seg og du skal kanskje ha med deg en rett eller to på den tradisjonsrike champagne-frokosten? Eller skal du stå vertskap for hele festligheten selv? 

Uansett er det mye som må ordnes, og midt oppe i alt stresset kan det være vanskelig å finne på noe kjempespenstig. Da tyr man kanskje til den gode gamle eggerøra, og den skal jo med den, men det er kanskje ikke så populært når 50 prosent av gjestene har tenkt det samme. 

Har du lyst til å lage noe nytt og spennende i år? Her er fem sunne, enkle og fargerike tips til 17. mai-frokosten!

LES OGSÅ: Finn den perfekte 17. mai-kjolen

Sunne 17. mai-pannekaker

Damen bak bloggen Dedication, Kristine Aure, er kostholdsveileder og personlig trener. Hun foreslår sunne pannekaker til 17. mai.

- Sunne og enkle pannekaker er alltid en slager til frokost hos meg.
På nasjonaldagen ville jeg servert de med brunost, rømmme og syltetøy, og
spekeskinke, ruccola og pesto.

Ellers kan du faktisk kombinere dem med den tradisjonsrike 17. mai-laksen.

- Røklaks er veldig typisk norsk frokost. Man kan gjerne gjøre en vri på dette og servere laksen på pannekaker, foreslår hun.

LES OGSÅ: Denne kaken har kun 150 kalorier

RØKELAKS: Laks på pannekaker er en fin 17. mai-vri
RØKELAKS: Laks på pannekaker er en fin 17. mai-vriKristine Aure

Oppskrift på proteinpannekaker: 

Du trenger: 
3 egg
2 eggehviter
150 g cottage cheese (kesam kan også brukes)
1 stor ss kokosmel, ca 15 g, eller annen tørrvare som speltmel, havremel
0,5 dl melk
Valgfritt: kanel, kardemomme og litt sukrin

Slik gjør du: 

Ha alt i en bolle og bland det med en stavmikser eller visp for å få ut klumpene i cottage cheesen.

Stek tynne og fine pannekaker i en panne på middels varme. 

Lakseruller

En annen idé er å lage gode og sunne lakseruller av speltlomper.

- Speltlompe eller andre potetlomper med eggerøre,grønnsaker og røklaks, eller fyll dem med phildephia, dijon sennep og laks, foreslår Aure. 

- Kjempe godt og enkelt!

LES OGSÅ: Salat med parmaskinke og grillgrønnsaker

LAKSERULLER: En klassiker på 17. mai-bordet
LAKSERULLER: En klassiker på 17. mai-bordetKristine Aure

Lettere speketallerken

17. mai er som kjent en dag med mye usunn mat. Men er du litt bevisst, kan du fint unngå å spolere det sunne kostholdet, og likevel kose deg med tradisjonsrik mat på nasjonaldagen. 

- Hvis man er opptatt av vekten kan det være lurt å følge litt ekstra godt med på 17.mai, for her er det lett å trå i salaten, bokstavelig talt. Det aller beste er om du kan lage maten selv, for da har du kontroll på hva som blir servert. Spekemat inneholder mye fett, men du trenger ikke å ofre det helt, sier fagansvarlig i Grete Roede AS, Kari Bugge. 

Grete Roedes forslag til spekemattallerken gir ikke mer enn 230 kalorier, mens en tradisjonell tallerkenen, med mårpølse, potetsalat og rømme, vil gi langt mer. 

- Med et fargerikt og lett tilbehør blir det et smakfullt og sunt festmåltid.
 
Grete Roedes forslag til en lettere spekemattallerken:

6 skiver spekeskinke
8 stk kalkun spekesnacks
2 stk nypoteter
1 båt sommerkål
1 ss rømmekolle
(ta gjerne med litt eggerøre her, lager du den med lettmelk er det ingen stor kaloribombe)

Trattoria Popolare
Oslo, Trondheimsveien 2. Restaurant Trattoria Popolare. Bildet: Italiensk spekemat. Prosciutto e formaggi. FOTO: INGAR STORFJELLAftenposten

LES OGSÅ: Lag din egen knallsunne sjokolade

Sunn potetsalt

Potetsalaten er noe som tradisjonelt sett hører hjemme på 17. mai-bordet, men den kan være svært kaloririk. Heldigvis er det fullt mulig å lage en langt sunnere variant, som denne fra Grete Roede: 

Til fire posjoner trenger du: 

Potetsalat:  
6 kokte poteter
2 epler
3 vårløk 

Dressing:
3 dl Kesam, 1 %
2 ss søt sennep
½ ts salt
1 ts sukker
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket gressløk
 
Slik gjør du:

smoothie
RØDT: Smoothieslush med bringebær og jordbærMaria Uldahl
Avkjøl potetene om de nettopp er kokt. Skjær opp poteter og epler i terninger og vårløk i ringer.


Bland ingrediensene til dressingen. Bland inn poteter, eple og vårløk. Dryss gressløk over potetsalaten.

LES OGSÅ: Her er matekspertenes favorittoppskrifter

Smoothier i flaggets farger

Maria Uldahl driver vegetarbloggen Mariasmat og råder til å gå for grovt, frukt og grønt.

- Ellers skal jeg selv på champagnefrokost på 17.mai og tar da med hjemmelagde, grove knekkebrød, samt frukt og grønt vi kan ha på. Most banan eller most avokado og paprikaringer på grove knekkebrød er mine frokostfavoritter for tiden.

- Ellers hører en good smoothie med til enhver festfrokost. Man kan lage den i flaggets farger ved å bruke en base av yoghurt eller kulturmelk for så å blande inn jordbær/bringebær, blåbær eller kokos/ pære uten skall.

Rød smoothieslush med bringebær og jordbær: 

HVITT: Med kokos og pære
HVITT: Med kokos og pæreMaria Uldahl

Du trenger: 
ca 100 g frosne jordbær
ca 100 g frosne bringebær
Drue- eller eplejucie
Saften av 1/2 lime

Slik gjør du: 
Fyll benderen med frosne bær og hell på juice til det nesten dekker bærene. Skvis i saften av 1/2 lime. Bland godt, til en deilig slush-konsistens! Hvis den blir for flytende har du i mer bær, hvis den blir for tykk har du i mer juice. 

LES OGSÅ: Slik lager du bringebærsorbet 

Hvit smoothie med kokos og pære

Du trenger: 
1 pære
1 boks kokosmelk
Saften av 1/2 lime

Slik gjør du: 
Pæren skrelles og kuttes i mindre terninger. Ha alt i en blender og kjør til pærebitene er helt most. Denne smoothien har en veldig mild smak, så bland gjerne inn en god del lime hvis du liker det syrlig. Du kan gjerne bruke lett kokosmelk hvis du ønsker å begrense fettinntaket, men da blir ikke smoothien like kremet og god. 

BLÅTT: Med blåbær
BLÅTT: Med blåbærMaria Uldahl

Blå smoothie med blåbær: 

Du trenger: 
200 g frosne blåbær
Gresk yoghurt eller kokosmelk
Drue- eller eplejuice 
Saften av 1/2 lime

Slik gjør du: 

Ha blåbær i en blender og fyll på med juice til det nesten dekker bærene. Ha i 4-5 spiseskjeer gresk yoghurt, eller bruk eventuelt. det tykke fra kokosmelken hvis du ønsker en vegansk og laktosefri variant. Ha gjerne i en skvis limesaft. Kjør det i blenderen til blåbærene er most og smoothien er godt blandet. Blir den for tykk har du i mer juice. 

LES OGSÅ: Kjøttspyd og grillet grønt med ricottakrem

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Til forsiden