JUSTER STIGNINGEN: Ifølge løpeeksperten vil ikke en økt på tredemølla gi samme effekt som en økt ute, og du bør derfor sette stigningen på 1.0 til 1.5 prosent.  Foto: Sergey Nivens - Fotolia
JUSTER STIGNINGEN: Ifølge løpeeksperten vil ikke en økt på tredemølla gi samme effekt som en økt ute, og du bør derfor sette stigningen på 1.0 til 1.5 prosent.
Foto:Sergey Nivens - Fotolia

Husk dette når du løper på mølla

Ellers er det ikke like effektivt som å løpe ute, forteller treningseksperten.

KK.NO: Liker du å løpe?

Løping er faktisk en av de beste treningsformene som finnes.

Og ikke bare fordi det er god trening, men det har langt flere fordeler for helsen din. Blant annet kan det redusere risikoen for brystkreft og forebygge hjertesykdom.

For at du skal få mest mulig ut av løpeøkten, gjelder det imidlertid å ha rikitg teknikk - ikke minst jobbe effektivt nok.

Og hvis du nå trekker inn på tredemølla, er det spesielt én ting du bør tenkte på.

LES OGSÅ: Derfor bør du løpe i terreng

Derfor bør du alltid justere stigningen

- Steget på tredemøllen blir ofte annerledes enn ute, og man har en tendens til å utvikle en løpetenikk som gjør at du ikke trenger å «drive» steget like mye som når du løper på fast underlag, sier Charlotte Carlander, personlig trener og løpecoach.

- Still derfor inn tredemøllen med en stigning på 0.5 - 1.5 prosent. Stigningen gjør at løpeteknikken og effektiviten blir tilnærmet lik den du ville hatt av løpingen på fast underlag, og du får jobbet med både steg og fraspark, sier hun. 

Når du løper på tredemølle er det også viktig å merke seg at du går glipp av den viktige delen av løpeøkten som påvirker balansen, kraften og løpeøkonomi - som handler om å få mest mulig ut av løpingen ved å bruke riktig teknikk.

Det er derfor god grunn til å ta en løpetur ute - også når det er kaldt.

IKKE GLEM Å LØPE UTE: For at kroppen og musklene ikke skal "glemme" alt arbeidet du har lagt ned i joggingen tidligere, så bør du inkludere en økt i uken ute - også når det er kaldt.
IKKE GLEM Å LØPE UTE: For at kroppen og musklene ikke skal "glemme" alt arbeidet du har lagt ned i joggingen tidligere, så bør du inkludere en økt i uken ute - også når det er kaldt. Martinan - Fotolia

- Kombiner løping på mølla med minst én utendørs løpeøkt hvis du vil utvikle deg. Da mister du ikke følelsen og muskelkontakten du får ved vanlig løping. Ulempen med løping på tredemølle er at du ikke aktiverer en del muskler du aktiverer ved løping ute.

Og dersom du til nå bare har løpt utendørs, er det viktig at du gradvis venner deg til løping på tredemølla, ellers vil du garantert bli veldig støl.

- Det er viktig at du gradvis venner kroppen til mølla slik at musklene kan tilpasse seg. Hvis du ikke har gjort det før, eller det er lenge siden bør du starte med kortere økter.

- Du kan for eksempel veksle mellom å å gå raskt og jogge i et minutt av gangen og ha stigningen på 3.0 -5.0 prosent når du går og 0.5 til 1.5 når du løper. Etter noen uker med minst én økt på mølla i uken vil kroppen ha vendt seg til det, sier Carlander.

Til forsiden