Facebook

7 ting du ikke visste at du deler

Du er kanskje ikke klar over hvor generøs du er med informasjon om deg selv på Facebook?

HVEM DELER DU BILDENE MED? Har du gått gjennom personvernsinnstillingene dine, eller er du usikker på hvem som får se hva på Facebook? Foto: PantherMedia / Andres Rodriguez
HVEM DELER DU BILDENE MED? Har du gått gjennom personvernsinnstillingene dine, eller er du usikker på hvem som får se hva på Facebook? Foto: PantherMedia / Andres Rodriguez Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom du ikke har valgt å bruke to minutter på å gå gjennom i personverninnstillingene, ligger det utrolig mye informasjon om oss åpent og tilgjengelig på Facebook.

Du avslører når du har bursdag, hvilken sivilstatus du har, hvor du befinner deg og mye mye mer.

Det er en tynn grense mellom å delta i sosiale medier - og å dele altfor mye av detaljene i livet vårt.

En studie fra Social Cognitive and Affectiv Neuroscience Lab på Harvard fant ut at hjernen vår reagerer på det å dele informasjon om oss selv på samme måte som mat, penger og sex. Det vi si - de fleste av oss liker å dele ting online, og mange av oss liker det kanskje litt for godt, skriver Huffington Post.

Innser vi hvor mye informasjon vi sprer utover nettet? Er vi for raske til å poste hvor vi er, hvem vi er med, og hva vi gjør denne helgen?

Oversharing er et godt, engelsk ord på fenomenet. Og ofte er vi ikke klar over det selv. Her seks ting du kanskje ikke visste du deler - og seks tips for hvordan du kan oppjustere ditt digitale privatliv.

Du sorterer ikke hvem som får informasjonen

- Jeg tror mange hadde hatt godt av å gruppere vennene sine, slik at man kan poste statusen sin til aktuelle mottakere, sier Pål Joakim Olsen, teknologiredaktør for Dinside.no.

- For eksempel synes jeg det er litt snodig å se statusoppdateringer fra en jeg gikk i parallellklasse med på ungdsomsskolen, som er helt knust etter en skilsmisse og poster dikt og andre ting. Kanskje burde han ha justert det slik at dette bare går ut til de nærmeste.

Selv har teknologiredaktøren gruppert folk enten de er kolleger, nær familie, kompisgjengen og så videre.

- Det gir meg mulighet til å inkludere og ekskludere Facebook-venner når jeg poster, men det gir meg også mulighet til å sjekke innom hva de nærmeste har postet i det siste slik at jeg får filtrert det ut fra resten av feeden, sier Olsen.

Husk at du ikke får se oppdateringer fra alle venner, men at Facebook gjør et utvalg. Ved å gruppere er det lettere å følge med på de som betyr mest.

LES OGSÅ: Facebook kan gi deg psykiske problemer

Musikken du egentlig er flau over

Vi har alle våre øyeblikk, der våre guilty pleasure-låter ljomer ut i stua fra Spotify, kanskje ti ganger på rad. Noen sanger gir oss jo et ekstra gir.

Men husk at dersom du ikke har skrudd av "Del på Facebook"-knappen på Spotify (den finner du øverst til høyre på Spotify-appen), så vil det bli veldig mange vitner til dine musikkpreferanser - og alle er kanskje ikke de du vil rope høyest ut om?

- Spotify har også støtte for "start private session", som gjør at du i et tidsrom ikke poster på Facebook underveis, forklarer Pål Joakim Olsen.

Du bare MÅ klikke deg inn på sexy videolinker

Noen Facebook-apper, som Socialcam, er designet for å få deg til å klikke på innholdslinker som fanger oppmerksomheten med småfrekke titler.

Bruker du Socialcam må du huske at titlene på videoene du klikker deg inn på, vil legge seg på profilen din. Dermed vil både mamma, onkel og kollegaer se at du så på «CraZy ThReeSom» eller «Two Wasted Chicks» i forrige uke.

Du forteller hvor gammel du er

For noen er det stas med bursdag på Facebook, og deler gjerne med seg når man er født. Men uærlige fremmede kan bruke denne informasjonen til å stjele identiteten din. Behold gjerne dag og måned, men fjern fødselsåret, i det minste.

LES OGSÅ: Vi elsker å snoke på nettet

Du var ute på byen hver kveld forrige uke

Både venner og applikasjoner kan tagge hvor du befinner deg, via Facebook. Men kanskje vil du ikke at sjefen skal vite at du er blå under øynene på grunn av festing, ikke overtid. Eller at mamma skal vite at du bruker så mye penger på alkohol i stedet for boligsparing?

Ifølge Facebook finnes det ingen spesifikk innstilling der du kan forhindre at du blir tagget mot din vilje. Men det finnes en innstilling der du må godkjenne alle tagger før de postes. Hvis ikke må du manuelt fjerne tagger med en gang de er publisert.

Husk at forsidebildene dine er offentlig.

Du liker bilder av solnedganger og cup cakes

Instagram forteller deg hvor bildene dine er postet, men det du kanskje ikke visste, er at det kan hende du spammer vennenes nyhetsstrøm med bilder du har likt.

Appen reposter nemlig hvert eneste bilde du trykker liker på, til Facebook. Avhengig av hvilke bilder du liker - det kan potensielt bli litt flaut.

Dette er lett å fikse på. Gå på innstillinger på Instagram-appen, og skru av innstillingen som lar appen dele likte bilder til din Timeline på Facebook.

Du forteller hva barna dine heter

Å tagge eller navngi yngre barn på Facebook kan være skummelt. For mye informasjon om barn kan gjøre skade. Be folk fjerne tagger og bilder dersom du ikke ønsker at de skal være der.

- Du bør sjekke hvem som ser innlegget dersom du poster på andres tidslinjer. De fleste har "kun venner", men noen har også både offentlig og venners venner. Da vil din hyggelige hilsen plutselig være åpen for alle, og vennene dine vil også få det opp i "tickeren" øverst til høyre at du har postet, sier Olsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer