Fet Fisk

Å spise fet fisk er bedre enn å ta tilskudd

Og et økt inntak av denne fiskesorten kan redusere risikoen for slag, viser ny forskning.

SPIS OFTERE: Det beste for både hjerte- og hjernehelse er å spise fet fisk minst én til to ganger i uka, viser forskning.  Foto: Getty Images
SPIS OFTERE: Det beste for både hjerte- og hjernehelse er å spise fet fisk minst én til to ganger i uka, viser forskning. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I dag vet de fleste av oss at fet fisk og omega-3 er helt essensielt for kroppen, og du har garantert fått med deg at det lønner seg å spise fet fisk, som laks, sardiner og makrell, flere ganger i uka.

Får du ikke i deg nok fisk gjennom kostholdet, anbefaler mange eksperter at du tar tilskudd av omega-3, enten i form av tran, eller kapsler.

Er du en av dem som gafler i deg tranpiller i stedet for å faktisk spise fisk, bør du imidlertid lese dette.

LES OGSÅ: Fisken som motvirker diabetes

Best med fisk på tallerkenen

Ny forskning har nok en gang bekreftet de helsebringende egenskapene til fete fiskslag, og at det absolutt beste - særlig hvis du vil unngå slag, er å spise slik fisk minst to ganger i uka.

I tillegg har den nye studien, som er publisert på nettsidene til the British Medical Journal, vist at trankapsler ikke har samme - altså like god effekt, som det å spise fisken «au naturel», skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com.

Tidligere forskning har vist at fet fisk og omega-3 er viktig for å promotere sunn hjertehelse, og for å unngå hjerte- og karsykdommer, men så langt har det vært få studier på effekten på hjernehelse.

VELG FISK ISTEDET: Ifølge ny forskning er det langt mer fordelaktig - hvertfall for hjernehelsen, å SPISE fet fisk, fremfor å ta tilskudd.  Foto: Getty Images/iStockphoto
VELG FISK ISTEDET: Ifølge ny forskning er det langt mer fordelaktig - hvertfall for hjernehelsen, å SPISE fet fisk, fremfor å ta tilskudd. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Reduserer risiko for slag

Den nye studien, som ble ledet av Dr. Rajiv Chowdhury ved Cambridge University og Professor Oscar H. Franco ved Erasmus MC Rotterdam, viser imidlertid at et kosthold rikt på fisk er svært viktig i kampen mot slag.


Forskerne analyserte 38 ulike studier, som inkluderte over 800.000 personer fra 15 land, for å se om det var noen forbindelse mellom inntak av fet fisk og risikoen for slag.

Etter å ha tatt hensyn til ulike risikofaktorer, som deltagernes helse, samt sykdoms- og familiehistorie, viste resultatene at deltagerne som spiste to eller fire porsjoner fet fisk per uke hadde en moderat, men tydelig fordel når gjaldt risiko for utvikling av cerebrovaskulære sykdommer (sykdommer forårsaket av uregelmessigheter eller svikt i hjernens blodforsyning, for eksempel hjerneslag).

LES OGSÅ: Slik kan sardiner skjerpe hjernen

Bør spises oftere

Ifølge studien hadde de som spiste to til fire porsjoner fet fisk i uken seks prosent mindre sjanse for å utvikle cerebrovaskulære sykdommer, mens de som spiste fem eller flere porsjoner hadde 12 prosent lavere risiko. En økning i fiskeinntaket på to porsjoner ekstra i uken var også assosiert med en fire prosent lavere risiko for sykdommene.

Omega-3 tilskudd hadde, til sammenligning, ikke samme effekt.

Ifølge forskerne kan det være flere grunner til at det å spise fisk er bedre enn å ta tilskudd. For eksempel kan det ha sammenheng med kombinasjonen av ulike næringsstoffer, som vitaminer og essensielle aminosyrer, som man finner i fisk.

Forskerne tror også det økte fiskeinntaket blant deltagerne førte til at de kuttet ned inntaket av rødt kjøtt, noe som også er positivt i forhold til helsen.

Forskerne mener at studien deres har vist at fet fisk kan ha en positiv, om enn moderat, innvirkning på risikoen for cerebrovaskulære sykdommer. I tillegg anbefaler de alle til å spise fet fisk minst én til to ganger i uken, fremfor å ta kosttilskudd.

LES OGSÅ: Slik vet du om fisken er fersk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer