Kk-ekspertene

Å starte på bunnen

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en kvinne på 38 år - har i flere år slitt med kroniske smerter (etter tre bilulykker), vært 80% sengeliggende i 2-3 år, har en kronisk nakkeskade (er avstivet i nakkens øverste del) - ja, i det hele tatt står det ikke så bra til. Et slikt liv vil jeg ikke ha lenger - så jeg er motivert for å komme i gang med rehabilitering på flere felt. Et av dem selvsagt trening. Men da stopper det litt opp for meg - fordi det meste av det jeg finner om trening - også i KK - ta utgangpunkt i at man er frisk. Jeg trenger noen tips om hvordan man starter helt på bunnen. Kanskje også noe å tenke på i KK.

Jeg går ut i fra at du på din vei støter på mennesker som meg - har forsøkt meg en rekke ganger helt på egenhånd - men noe av mitt problem (som egentlig er svært positivt) er at jeg «tar litt av» - og gjør alt for mye - noe som fører til at jeg igjen blir sengeliggende.

Så jeg lurer på:
 • Hva bør jeg begynne med; gå, ergometersykkel, bassengtrening, trening med strikk (har kjøpt meg gymstick), trening hos fysioterapeut, pilates (på dvd) - det er de mulighetene jeg ser akkurat nå (har satt helsestudiomedlemskapet mitt på vent - men har en drøm / et mål om å kunne dra dit 3 ganger i uka).
 • Hvor mye bør jeg gjøre i starten - og når øker jeg innsatsen? Det er som sagt her jeg ofte «går på tryne».
 • Pulsklokke; vant faktisk en slik i våres - men lurer på om den har noen funksjon på det stadiet jeg befinner meg.
 • Anne Elisabeth

  Svar: Noen mennesker må overkomme mer enn andre for å få seg en treningsvane, du er definitivt en av dem. Tenk på at de fleste andre mennesker klager over hvor vanskelig det er å få til en treningsvane på grunn av manglende motivasjon og tidspress i perioder. Kanskje de burde være i dine sko et par dager for å kjenne på hva skikkelige utfordringer er?

  Nok om det - jeg er imponert over hvor målrettet du er. Jeg vil selvfølgelig veldig gjerne hjelpe, og skal forsøke så godt jeg kan, men i din situasjon er det helt uvurderlig med personlig hjelp. Du bør få oppfølging av en god fysioterapeut eller annen helse/treningsperson når du skal i gang med trening. Den perfekte personen for deg er nok en fysioterapeut som også er Personli Trener. Dem er det ikke mange av, men om du vil satse litt penger på prosjekt kom-i-gang med trening så finner du Anne Mette Rustaden på Sjølyst medisinske senter (om du bor i Oslo, det vet jeg jo ikke).

  Om du ønsker å gjøre dette på egen hånd er det beste rådet jeg kan gi deg å ta ting veldig pent og langsomt. Begynn med gåturer UTEN staver. Med staver kan du lett provosere nakkeskaden, men vanlig gange er veldig sunt for rygg og hele resten av kroppen. Ta tiden til hjelp og prøv deg veldig forsiktig frem, begynn heller med for lite enn for mye. Du kan for eksempel begynne med to gåturer i neste uke. Gåturen kan vare 20-30 minutter og være med moderat intensitet. Vær nøye med å kjenne etter hvordan det føles om kvelden etter gåturen og neste dag. Passe belastning eller for mye? Gå gjerne med pulsbelte. Da sikrer du at intensiteten blir lik og at du øker i takt med egen formforbedring. Når du øker formen kan du nemlig øke tempoet uten at pulsen øker.

  Når du har gjort dette i 4-6 uker med gradvis økning av enten varighet eller intensitet (ikke begge deler samtidig) kan du kanskje prøve deg på litt annen trening. Poenget er at du endrer bare en liten ting av gangen og er nøye med å legge merke til hvordan endringen påvirker deg.

  Du kan gjerne legge til pilates, sykling eller trening med strikk etter en stund, men pass på å ikke gjøre øvelser som provoserer nakkemusklene dine. Ikke gjør de øvelsene som fører til at du strammer/anstrenger nakken.

  Stikkordene er altså gradvis og en ny ting av gangen.

  Lykke til med stort og viktig prosjekt!

  Jill Jahrmann
  treningsekspert
  jill@kk.no

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer