Før du koser deg med feriepengene, bør du sjekke at du virkelig har fått alt du har krav på. Her er sjekklisten.
SiwØdegaard
All Over Press
Publisert Sist oppdatert
Du kan også lese mer om feriepenger i ukens KK på papir, i salg til og med søndag 10. juni.
1. Det er kun arbeidstakere som får feriepenger. Freelancere, selvstendige næringsdrivende og arbeidsledige har ikke krav på feriepenger.
2. Retten til feriepenger må opparbeides. Årets feriepenger utbetales på grunnlag av hva du tjente siste år. For å ha fulle rettigheter til feriepenger nå i 2007, må du ha vært i jobb i hele 2006.
3. Ifølge Ferieloven har du krav på ferie i 4 uker og 1 dag. I stedet for lønn, får du da 10,2 prosent av det du tjente siste år i feriepenger.
4. Mange har avtale om 5 ukers ferie - de får da 12 prosent av siste års lønn i feriepenger i stedet for lønn i ferien.
5. Er du 60 år eller mer, har du krav på én ekstra ferieuke.
6. På lønns- og trekkoppgaven du fikk i januar i år, står det hvor mye du har krav på i feriepenger.
7. Tidspunkt for ferie må avtales med arbeidsgiver, og må tilpasses både deg og sjefen.
8. Du har krav på å få 3 ukers sammenhengende ferie i perioden juni-september. Du kan også kreve å få resten av ferien sammenhengende.
9. Du kan kreve å få feriepengene utbetalt når du faktisk har ferie. For å gjøre det enklere for alle, utbetales feriepenger vanligvis i juni uavhengig av når du faktisk tar ferie.
10. Det at feriepenger er skattefrie, er en myte. Feriepenger inngår i skattepliktig inntekt. For at du skal få litt ekstra å rutte med i ferien, trekkes du for mye i skatt de andre månedene for å kompensere for null skatt i ferien.
11. Slutter du i en jobb, har du krav på å få utbetalt alle feriepengene du har opparbeidet deg.
12. Får du ikke tatt ut all ferien du har krav på, kan du avtale å overføre inntil 2 ukers ferie til neste år. Men du kan ikke kreve det.
13. Hindrer sykdom deg i å ta ut ferie, kan du derimot kreve å få overført inntil 2 uker ekstra til neste år.
14. Ferie du ikke har brukt og ikke får overført til neste år, bortfaller. Da får du betalt for det du har jobbet i ferien.
15. Blir du syk i mer enn en uke i ferien, kan du kreve ny ferie for de dagene du var syk.
16. Du opparbeider deg kun rett til feriepenger den første 12 ukene du er syk. Fra og med den 13. uken er det slutt på feriepenger.
17. Deltidsansatte har samme ferierettigheter som de som jobber heltid. Har du en 50 prosent stilling og har avtale om 5 uker ferie, har du ikke anledning til å ta 10 ukers ferie. En ukes ferie er en ukes ferie uavhengig av stillingsprosent.
18. Må ferien din utsettes eller endres på grunn av utforutsette hendelser på jobben, kan du kreve erstatning.
19. Begynte du i ny jobb i år, kan du kreve full ferie. Men da får du ikke feriepenger.
20. Er du oppsagt, kan ikke arbeidsgiver kreve at du tar ferie i oppsigelsestiden.
NETTMØTE Torsdag 7. juni kl.11.30-13 stiller Siw Ødegaard til nettmøte og svarer på spørsmål om ferie og feriepenger i tillegg til andre ting du lurer på om privatøkonomi og jobb.
Siw Ødegaard er KKs jobb- og økonomiekspert. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no. Siw stiller på jevnlige nettmøter, gir tips og råd og svarer på leserspørsmål. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til siw@kk.no
Vis mer