Karbohydrater

Alt du trenger å vite om karbohydrater

Lær hva som et bra og dårlig - og hva som er riktig mengde.

HVITT BRØD MED SYLTETØY: Er helt klart ikke det mest helsebringende karbovalget. Foto: Thinkstock
HVITT BRØD MED SYLTETØY: Er helt klart ikke det mest helsebringende karbovalget. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I disse lavkarbotider blir gjerne karbohydrater sett på som djevelens fråtsefôr.

Nå er det imidlertid fortsatt slik at Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at maten din består av:
 • 55 prosent karbohydrater
 • 30 prosent fett
 • 15 prosent protein

 • Med andre ord skal maten din hovedsaklig være basert på karbohydrater.

  Så mange kalorier er det i næringsstoffene:
 • 1 gram karbohydrater = 4 kalorier
 • 1 gram fett = 9 kalorier
 • 1 gram protein = 4 kalorier

 • Mat som er rik på karbohydrater kan bidra til å øke nivået av serotonin i kroppen. Det er kjemikalie som virker beroligende på deg. Serotonin er en signalsubstans som best kan beskrives som kroppens egen humørspreder. Derfor brukes det også ofte i medisiner mot depresjon.

  Viktig å vite forskjell

  Det er imidlertid forskjell på karbohydrater:
 • Noen er av det kjappe slaget som finnes i sukker og hvitt mel. De gir lite næring, store svingninger i blodsukkernivået, kortvarig energi, lite overskudd og bidrar til overvekt.
 • De langsomme karbohydratene vil vi imidlertid ha. De finnes i helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø. De gir stabilt blodsukker, godt metthetsfølelse, gir energi og overskudd som varer og er rike på antioksidanter.

 • For mange kjappe karbohydrater fra for eksempel hvitt brød, kjeks og cornflakes er en vanlig kostholdsfeil i Norge. De moderate og langsomme karbohydratene i blant annet epler og fullkornbrød er mye bedre for blodsukkeret. De avgir sukkeret over så lang tid at kroppen hele tiden har noe å jobbe med. Du bør derfor spise mest av dem.

  Stabilt blodsukker forebygger diabetes

  Ustabilt og høyt blodsukker øker riskoen for diabetes, som nærmest har blitt den nye folkesykdommen.

  Nå har Diabetesforbundet i samarbeid med Helsedirektoratet utviklet en test for å sjekke om du ligger i faresonen til å få diabetes.

  Det er noen få spørsmål og du får svar hvordan du ligger an:

  Ta diabetestesten her!

  - Brød er bra

  Også vår egen kostholdsekspert Ina Garthe slår et slag for langsomme karbohydrater, gjerne fra fullkornbrød.

  - Brød er bra for deg, sier hun - og får medhold fra en rekke andre ernæringsspesialister.

  LES OGSÅ: Er lavkarbobrød sunnere?

  Her er andre gode tips som bidrar til et kosthold rikt på langsomme karbohydrater:

  1. DAGENS DOSE: Velg ett måltid per dag med raske karbohydrater. Elsker du kneippbrødfrokost, kan dette være ditt daglige karbomåltid. Klarer du å venne deg til frokost uten disse raske karbohydratene, kan du i stedet unne deg poteter eller ris til middagen — med god samvittighet.

  2. NYTTIGE NØTTER: Supersunn frokost uten raske karbohydrater er havregrøt eller kornblanding med frukt og bær (for eksempel banan og rosiner) i stedet for sukker. For et best mulig balansert måltid supplerer du med gunstig fett. Ha stående en finhakket blanding nøtter og frø, som solsikkekjerner og sesamfrø. Blandingen kan også brukes i smoothie, på stekt fisk og på yoghurt.

  3. PASSE PORSJON: Selv om du unner deg en pizza eller en bolle, kan du begrense mengden. Er du på besøk og ikke vil virke uhøflig, så spis sakte. Da virker det som om du spiser mer enn du egentlig gjør.

  4. SØTT SUG: Mange synes smågodt og brus er det enkleste å kutte ned på når de skal legge om kostvanene sine. Sukker gir ingen nyttige næringsstoffer. Du kan leve helt fint uten sukker.

  5. HELST IKKE HVETEMEL: Også hvitt hvetemel kan droppes eller kuttes kraftig ned på. Det gir liten næringsverdi, høy blodsukkerstigning og ofte oppblåst mage. Kjøp eller bak med spelt, rug og bygg, helst av det grovere slaget. Mange brød er farget mørke for at du skal tro det er grovere enn det er. Les innholdsfortegnelsen.

  6. RIS MOT RUG: Mens hvit ris er skrelt og gir lite næring, er brun ris eller villris langt bedre. Den gir heller ikke så rask blodsukkerstigning. Eller dropp risen og kok hel rug eller bygg til middagen. Legg kornet i vann kvelden før, og la det koke i 20 minutter. Godt både for deg og kroppen.

  7. PASTA OG POTETER: Poteter inneholder mye stivelse, og gir rask blodsukkerstigning. Det samme gjelder vanlig spagetti og pasta laget av hvetemel. Fullkornspasta er mye bedre, men heller ikke det bør serveres hver dag. Og dropp ketsjupen.

  8. KUNSTEN Å KOKE: Enten du koker pasta, poteter eller grønnsaker: Stopp før maten er blitt myk. Jo mer tyggemotstand, desto bedre for blodsukkeret.

  9. LINSER OG LIGNENDE: Når både poteter, hvit ris og pasta er fjernet fra middagsbordet, hva serverer du i stedet? Grønnsaker av ulike slag eller linser og bønner. De fins i mange forskjellige typer, fra de på boks til hurtigkokte og de som må ligge i vann natten over. Begge gir rikelig med proteiner og mineraler, og gir deg et jevnere blodsukkernivå.

  10. KETSJUP OG KARRISAUS: Halvfabrikata som posesupper, posesauser, pastasaus og ketsjup er karbohydratbomber du kanskje ikke tenker på. Sjekk innholdsfortegnelsen, og lag suppe eller saus fra bunnen av litt oftere.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer