Kk-ekspertene

Arverett for samboere?

Nytt forslag vil gjøre det litt mer gunstig å være samboere.

Arverett for samboere?
Publisert
Sist oppdatertSiw Ødegaard er KKs jobb- og økonomiekspert. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Fofatter av boken Bitch eller martyr? En økonomisk overlevelsesguide for kvinner. Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no.


Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til siw@kk.no
I dag har samboere ingen arverett, slik som ektefeller har. Dør samboeren din fra deg, arver du i utgangspunktet ingen ting. Det ønsker regjering nå å gjøre noe med - i dag sendes det ut et forslag til høring om samboeres arverett.

Barn og ektefeller har automatisk arverett. Barn arver 2/3 av arven og ektefeller 1/4. Resten kan testamenteres fritt.

Ved kun felles barn og ved samtykke fra eventuelle særkullsbarn, kan gjenlevende ektefelle sitte i uskiftet bo. Samboer har i dag ikke den mulighetene, og er pliktig til å gjøre opp med avdøde samboers arvinger med en gang.

Les også:
 • Samlivsbrudd og barn
 • Særkullsbarn

 • Er dere blant det store flertallet av samboere som ikke har skrevet gjensidig testamente, risikere dere i dag å ikke arve hverandre samt å måtte løse ut arvingen umiddelbart etter dødsfall.

  Regjeringen ønsker å styrke samboeres rettsstilling. I forbindelse med det foreslås det å endre arveloven slik at samboer får arverett.

  Minstearv for samboere
  Forslaget går ut på at samboere som har bodd sammen i minst 5 år eller har felles barn skal arve 4 ganger grunnbeløpet (G) som er 251 568 kroner.

  Samboeres arverett skal gå foran andre arvingers arverett - så er hele boet på 250 000 kroner, arver samboeren alt.

  Anledning til å bli boende i boligen
  Det foreslås også at samboere som har felles barn (eller venter felles barn) skal få rett til å sitte i uskiftet bo. Det vil ikke gjelde ovenfor særkullsbarn som alltid har rett på å få arven med en gang, uansett om den avdøde forelderen av gift eller samboer. I slike tilfeller er det mulig å inngå avtale med særkullsbarna om at ektefelle/samboer får sitte i uskiftet bo livet ut.

  Les også:
 • Kjøp deg inn i boligen

 • Gjelder alle samboere
  Forslaget om arverett for samboere gjelder for alle samboere, både heterofile og homofile.

  Samboere er fremdeles økonomisk sårbare
  Samboere vil tidligst få arverett om 1 år. Selv om forslaget blir vedtatt, får samboere svakere arverettigheter enn ektefeller. Avhengig av boet størrelse, kan være stor forskjell på å arve 251 568 kroner og 1/4 del av arven.

  Samboere bør derfor uansett sørge for å skrive gjensidige testamenter.

  Les også:
 • Er samboeravtalen vår gyldig?
 • Samboers arverett
 • Arverett for samboere?
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer