Leder

Barnas beste

«To menn har satt fyr på en debatt vi var litt ferdige med»

Publisert
Sist oppdatert
«Hva skal vi med barn?» Spørsmålet kom fra en ung pappa, frilansjournalist Simen Tveitereid, i et provoserende innlegg i Dagbladet forleden. Han føk løs på alle mødre som heller vil gjøre karriere enn å passe på barna sine.

Omtrent samtidig spurte kunnskapsminister Øystein Djupedal: «Hva skal vi med foreldre?» Han påstod at barnehagene er best til å oppdra barna, i et minst like spissformulert intervju.

Fra hver sin kant har disse to mennene satt fyr på en barnehage- og likestillingsdebatt vi var litt ferdige med. Nå er det tilbake til start: For og mot barnehager, for og mot hjemmeværende mødre, og er mor eller far best...

Simen Tveitereid skrev: «Det er visst babyboom i Norge. En kan spørre seg hvorfor. Når det å være forelder er en sur plikt som det gjelder å fri seg mest mulig fra. Når det å være mor ansees som mindre viktig enn å sitte i styret i en mellomstor bedrift.» Tveitereid har valgt å jobbe mindre for å se barnet sitt mer, han synes fire timer i park er nok for en liten pjokk. Derfor forteller han oss «kjære karrierekvinner» at det ikke er sjelden han hører toåringene stå og gråte ved gjerdet, ropende på mamma ...

Han glemmer i farten å spørre hvorfor ungene ikke roper på pappa. Og om meningen var å provosere feminister, undergravet han i stedet moderne fedre som tar det prisverdige valget han selv har tatt!

De fleste småbarnsmødre er verken direktører eller styremedlemmer. Fire av ti jobber deltid, mens fedrene jobber minst like mye som tiden før de fikk barn.
Derfor har vi i årevis kjempet for at både kvinner og menn kan få muligheten til mer tid med barna, gjennom redusert arbeidstid. Gammel og banal kjønnskamp trenger vi ikke nå.
Budskapet fra SV-statsråden Øystein Djupedal blir på den andre siden like meningsløst. Men fordi SV nå har regjeringsmakt og Djupedal er minister må man ta det han sier på alvor. Derfor diskuteres det også heftig om vi foreldre er i stand til å oppdra barna våre.

Barnehagene er selvsagt ingen erstatning for foreldrene, og det har heller aldri vært meningen. Barnehager og foreldre spiller på lag. Foreldre er viktigst i de fleste barns liv, men i barnehagene lærer barna lek og samvær med andre som betyr enormt mye for dem.

Det hadde vært fint om kunnskapsministeren nå konsentrerer seg om hovedsaken, nemlig å sørge for at alle barn får tilbud om barnehageplass. Køen utenfor er jo det største problemet.

Så får vi som foreldre streve med å finne ut av hva vi tror er best for våre egne barn.


Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Barnas beste
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer