Kk-ekspertene

Barnas velsignelse?

De nekter å akseptere den nye kjæresten.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har et spørsmål som jeg håper dere kan hjelpe meg med som gjelder meg og min kjæreste. Vi er begge 43 år - han har ingen barn, men har hatt to-tre lange forhold – det siste der han beholdt sin egen leilighet samtidig som han for det meste bodde hos kjæresten. Han forklarer dette med at han fra begynnelsen av forholdet visste at det var feil, for hun hadde store psykiske problemer og tvang han til å bli i forholdet som han først klarte å komme seg ut av etter 5 år. Han hadde et veldig nært forhold til hennes datter som gjorde situasjonen ekstra vanskelig, for hun ble brukt mot han.

Selv har jeg vært alene i nærmere 10 år (med unntak av to kortere forhold, men barna ble aldri introdusert til vedkommende) med mine 3 barn, inntil jeg traff han som definitivt er mannen i mitt liv, for 1 ½ år siden. Barna mine er 10, 14 og 17 år. Den yngste som er en jente (som ikke ser sin biologiske far) kommer veldig godt overens med kjæresten min, mens mine to eldste som er gutter (som har samvær med sin far annenhver helg) har problemer med å akseptere han.

Vi vil gjerne etablere oss - flytte sammen, forlove oss og etter hvert gifte oss, men kjæresten min vil ha barnas velsignelse før vi går til det skrittet. Jeg vet han elsker meg over alt, men når han setter betingelser ved kjærligheten vår på den måten føler jeg at han ikke ønsker å satse fullt og helt, og at han nyter sin frihet og ønsker å komme og gå når han vil og det er en vond følelse for meg, for jeg tenker - vil han virkelig satse - bruker han barna som en unnskyldning for å la være? Jeg mener at det hadde vært lurt overfor barna å for eksempel forlove oss da de kanskje da vil skjønne at vi mener alvor og at dette ikke bare er en «fling» - en som kanskje vil forsvinne bare de er vanskelige nok.

Hvem av oss har rett - hva er det lureste å gjøre overfor barna og hvordan kan vi få dem til å akseptere han?
Regine

Svar: Det er ikke en god idé å la barna bestemme om du skal ha et kjærlighetsliv, eller hvem som skal være kjæresten din. Dette er et alt for stort ansvar for dem. Parforholdet er de voksnes verden. Denne må dere som voksne passe på og ta ansvar for. Ingen andre har noen rett til å blande seg inn, uansett hvor mye de føler seg berørt av deres avgjørelse.

Overfor barna dine bør du legge opp til en samtale om hva dere voksne vil gjøre, og du bør si til tenåringssønnene at dette er det du som bestemmer. Du kan selvfølgelig ikke bestemme om de skal like eller godta ham. De to eldste er kanskje for store til å godta ham som stefar. Men som nesten voksne må de respektere ham som din kjæreste. Hvis datteren din oppfatter ham som sin stefar er jo dette hyggelig for både ham og henne. Brødrene hennes har ingen rett til å ødelegge dette!

Vi blir litt bekymret for reaksjonen til kjæresten din. Det kan se ut som om han har en tendens til å legge mye ansvar for viktige valg på andre. Det er ikke sikkert han vil beholde friheten i forhold til deg – det kan være at han generelt ikke våger å ta valg, men heller gjør seg avhengig av utenforliggende ting. Er dette en form for misforstått snillhet og overdreven hensyntagen? Slik han forholder seg blir det uansett utrygt for deg. Hvis du vil vite hvor du har ham, kan det hende du blir nødt til å kreve at han tar standpunkt selv. Så får du se hvordan du selv vil velge ut fra dette.

Peder Kjøs
Psykolog og samlivsekspert
peder@kk.no

Hanne Weie Oddli
Psykolog og samlivsekspert
hanne@kk.no

LES OGSÅ:
 • Derfor drømmer han om en jomfru
 • Kjærlighetshjelperne
 • Sex som dumpegrunn
 • Han vil ikke ha sex med meg
 • Svigermor maser
 • Skal jeg si det?
 • Hanne Weie Oddli er psykolog og samlivsekspert på kk.no sammen med Peder Kjøs, som hun er gift med. Hun er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hanne svarer på spørsmål om små og store hverdagsproblemer som berører mental helse eller sex og kjærlighet.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til hanne@kk.no.Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er ny samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no
  Hanne Weie Oddli er psykolog og samlivsekspert på kk.no sammen med Peder Kjøs, som hun er gift med. Hun er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hanne svarer på spørsmål om små og store hverdagsproblemer som berører mental helse eller sex og kjærlighet.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til hanne@kk.no.Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er ny samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer