Blogg

Barnepass til besvær

Hvem skal passe barnet når dagmamma'n slutter?

Lene Einang Flach er redaktør i KK. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til lene.einang.flach@kk.no
Lene Einang Flach er redaktør i KK. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til lene.einang.flach@kk.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Da jeg skulle levere datteren vår før arbeidstid, fikk jeg plutselig beskjeden foreldre frykter: Vår gode, omsorgsfulle dagmamma slutter på kort varsel. Hele prosessen jeg hadde vært igjennom tidligere kom tilbake: leting etter potensielle kandidater, etterfulgt av lange intervjuer for å plukke ut den heldige som skal ta vare på gullungen mens mamma og pappa er på jobb.

Sorgen over å miste en viktig omsorgsperson for datteren vår, og panikken over situasjonen vi har kommet i ble blandet med oppgitthet da jeg åpnet postkassa hjemme. På forsiden av bladet Foreldre og Barn oppfordres vi til å "Finne den rette barnehagen". En spennende artikkel om hvordan man sørger for at barna får de beste omgivelser til å utnytte sitt potensial: skal man satse på musikk, natur eller alternativ pedagogikk?

Det er bare det at vi er så uheldig å bo i en kommune der full barnehagedekning kun er noe politikere snakker om i valgkamptider. På nasjonalt plan er dette et løfte som har vært gjentatt i over 20 år, men 40 prosent av kommunene er milelangt unna målet.
Umiddelbart etter at jeg fikk den ulykkelige beskjeden fra dagmammaen lot jeg jobb være jobb, og troppet opp på barnehagekontoret for å personlig sjekke hvordan det går med søknaden vår.

Jeg var ikke den første den dagen, og min situasjon framkalte bare medlidende smil fra personalet. Kanskje en ørliten sjanse ved neste opptak - hvis jeg endret søknaden og valgte litt mer taktisk. Det vil si - ikke valgte barnehagen i nærmiljøet - som jeg i min naivitet hadde gjort fordi jeg trodde det var et poeng at barn fra samme nærmiljø gikk sammen!

En barnehageplass sånn midt i sesongen kunne jeg bare glemme. Dette ble bekreftet etter en offensiv ringerunde til barnehagene i kommunen.

Jeg overlater gjerne datteren min til en omsorgsfull dagmamma som jeg stoler på. Bare jeg finner en. Dagmammaer er etterspurte i disse dager, og de fleste lar seg heldigvis ikke presse til å ta flere barn enn det som er forsvarlig. Dermed har vi ikke bare mangel på barnehageplasser i vår kommune, men også mangel på dagmammaer.

Ingen barnehage, ingen dagmamma. Heia likestilling for kvinner. Ja, for hvem skal passe barnet nå?


Lene Einang Flach
redaktør i KK
lene.einang.flach@kk.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer