Helse & Livsstil

Barnløs etter klamydia

Viktig å teste seg etter ubeskyttet sex.

Publisert
Sist oppdatert
I arbeidet som sexolog er jeg stadig borti problemer omkring barnløshet. Det er ofte en stor belastning for par som ønsker barn når de må streve i flere år og kanskje ikke lykkes. Det blir mange opplevelser av håp og fortvilelse og mange forteller om lav selvfølelse fordi en tenker at kroppen ikke virker som den skal. Venner av par som strever med å bli gravid kan begrense sin egen glede over å fortelle om egne barn i frykt for å tråkke på ømme tær. I dag er klamydia en viktig årsak til barnløshet og nedsatt fruktbarhet hos kvinner.

Nær 20 000 fikk påvist klamydia i 2005, viser Folkehelseinstituttet rapporter i siste nummer av AIDS-info. Det er 14% mer enn i 2004. I tillegg finnes det et ukjent antall smittede som ikke er testet. Av personer under 25 år er det først og fremst unge kvinner som er smittet. Det er høyest forekomst i Finnmark og Troms, lavest i Sogn og Fjordane. May Linn Gjerding referer i Dagbladet 9. mai til en undersøkelse i Oslo og Trondheim hvor 1032 menn mellom 18 og 30 ble testet for Klamydia. 7,8% avla positive prøver. Av de ønsket 32% å ikke informere alle sine partnere om Klamydia.

Det er svært viktig å teste seg om man har hatt ubeskyttet sex. Ubehandlet klamydia kan gi infertilitet, svangerskap utenfor livmoren eller kroniske magesmerter hos kvinner. Det som gjør det vanskelig er at en klamydiainfeksjon ofte gir svake eller ingen symptomer.

Det gjør ikke vondt å teste seg. Det gjøres ved å levere en urinprøve hos for eksempel helsestasjon for unge eller fastlege. Noen firmaer selger utstyr for prøver en kan ta hjemme og bestilles over nettet. Prøven må da sendes til et privat laboratorium. Både menn og kvinner er smittebærere og det er flest kvinner som tester seg.

Herved oppfordres menn og kvinner til å teste seg for klamydia slik at smittespredningen begrenses. Klamydia behandles enkelt med antibiotika. Og kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter.

Kilde: Aidsinfo nr. 1 2006 og Dagbladet tirsdag 9. mai 2006.

Stéphane Vildalen
Sex- og kjærlighetsekspert
stephane@kk.no

Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne.
Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer