Helse & Livsstil

Ber kaksekoner tie

- Rike hjemmefruer gjør best i å holde kjeft, mener KKs sjefredaktør.

Ber kaksekoner tie
Publisert
Sist oppdatert
De nye, rike hjemmefruene brettet nylig ut sine liv i næringslivsavisen Dagens Næringsliv (DN). De er konene til menn med mange millioner i lønn, de har valgt bort sin egen karriere for å organisere familien, forvalte hus, ferier og barn. Før var slik fruer diskrete. De stilte ikke sin rikdom til skue, og de unngikk sladder. Det er det slutt på. Nå forteller flere åpent om sitt livsstilsvalg.

Det går ikke ubemerket hen. KKs sjefredaktør Bente E. Engesland mener fruene nok helst burde holde kjeft.

- Flere av de nye overklassekvinnene representerer verdier og et syn som sletter ut hele ideen om likestilling, sier hun.

- At toppledere i næringslivet har hjemmeværende koner er i seg selv ingen nyhet. Men de nye hjemmefruene skiller seg radikalt fra den gamle husmoren. De har høy utdanning og gir avkall på sin egen karriere til fordel for å stå bak mannen og administrere familien. Fruene er den nye overklassen; som golfer, rir, trener, bruker mye tid og penger i skjønnhetssalonger og administrerer barn som blir dyrket med drømmen om å bli enere. De har gjerne også opptil flere hushjelper.

Engesland mener imidlertid ikke at det er kvinnernes egne uttalelser som er det mest oppsiktsvekkende i denne saken. Det er signalene fra topplederne i nærlingslivet hun reagerer mest på.

- Budskapet er at det ikke går an å ha lederjobber uten hjemmeværende koner og at kvinner selv bør holde seg langt unna toppjobber i næringslivet.

Engesland viser til tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moes uttalelse til DN: «Jeg må bare si at hadde det vært en vanlig arbeidsdag, hadde jeg ikke fulgt datteren min til legen. Jeg setter pris på å bli fremstilt som en god far, men jeg er ingen Mor Teresa. Det får da være måte på!».

- Jens Ulltveit-Moe finner det naturlig å trekke paralleller til Mor Teresa fordi han en dag kom til å ta ansvaret for sin egen datter. Næringslivsledere har et stort ansvar for hvilke verdier og holdninger de formidler, men gutta er altså ikke kommet lenger i 2007. Alle forstår at visse topplederjobber er vanskelige å gjennomføre hvis ikke bakkemannskapet hjemme fungerer. Men ofte smykker man seg med at livsstilsvalget er for familien og barnas skyld. Jeg blir ikke helt overbevist. Jeg ser ikke hva gartnere, hushjelper, golfbaner og private trenere for barn har med barneoppdragelse å gjøre, sier KKs sjefredaktør.

KKs sjefredaktør Bente E. Engesland mener flere av de nye overklassekvinnene representerer verdier som sletter ut hele ideen om likestilling.
KKs sjefredaktør Bente E. Engesland mener flere av de nye overklassekvinnene representerer verdier som sletter ut hele ideen om likestilling. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer