Trening

Bli sprek i sommer

Les hva treningsekspert Jill svarte leserne.

Publisert
Sist oppdatert
Jill Jahrmann er utdannet fysioterapeut og jobber for SATS-kjeden. Hun er KKs faste treningsekspert, og holder jevnlig foredrag om temaer som effektiv trening, aktiv livsstil, overskudd til hverdagen og yoga. I tillegg har hun skrevet bøker om trening, yoga og vektreduksjon.

Jill kan svare på alle spørsmål som berører trening og fysisk aktivitet - alt fra styrketrening til turer i skog og mark. Trenger du tips til hvordan du kan holde deg sprek i sommer?
Lurer du på hva du kan gjøre for å få en mer aktiv hverdag, eller hvordan du trener deg til en perfekte rumpe?
Jill kan svare deg.Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Treningseffekt

, innsendt av Marte
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.07.2007 / kTuesday. 16:16
Har 4 økter på 10 minutter fordelt utover dagen like stor effekt som 1 økt på 40 minutter? Går det an å bygge muskler samtidig som man slanker seg, eller må man først miste vekt for så å bygge muskler?
Hei MarteFire ganger ti minutter har i teorien like stor effekt som 40 minutter sammenhengende, men det er også bare i teorien. Det tar tid å varme kroppen gradvis opp til et høyere forbrenningsnivå, så derfor vil ikke 10 minutter av gangen være lile effektivt - det blir på en måte fire oppvarminger og ingen hoveddel med høyere forbrenning over tid. Det gjelder i alle fall kondisjonstrening.Om vi snakker om styrketrening kan nok 4x10 minutter være like bra.Jill:-)

Lang joggetur!

, innsendt av Jente17
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.07.2007 / kTuesday. 17:53
Hei!Eg er ei snart 18 år gammel jente, som er i forholdsvis god form. Jogger ein del, har jogga 2-4 ganger i veka ca det siste året. Jogger frå vel 5 km opptil 2 mil om gangen, varierer frå gang til gang. Bruker ca. 50 min på 1 mil. Blitt litt slapt i det siste, men er i god gang igjen no :-) No har eg fått ein ide, som eg har veldig lyst å prøve å utføre, men er veldig usikker på om det i det heile tatt er forsvarlig å prøve. Ideen går ut på å jogge ein tur på ca. 25 mil, helst i løpet av 10 dager, altså gjennomsnittlig 2,5 mil pr dag. Trur du eg kunne klart den fysiske påkjenninga ein slik tur er? Er det i det heile tatt realistisk å prøve på noko slikt? Takk for svar! :-)
Hei duJeg ville ikke prøve meg på denne utfordringen om jeg var deg. En tur på 2,5 mil klarer du nok fint, men ikke 10 dager etter hverandre. Kroppen trenger hvile mellom slike lange økter. Du kommer antageligvis til å oppleve at du blir overtrent - at det blir tyngre og tyngre og at du får vondt i kroppen. I tillegg kan du oppleve symptomer som kvalme, depresjon etc. om overtreningen dras virkelig langt.Løp gjerne 2,5 mil på en dag, men vent noen dager før du gjør det igjenJill:-)

Volleyballsko

, innsendt av Kristin
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.07.2007 / kTuesday. 18:08
Hei Jill!Jeg trener volleyball og trenger noen nye sko. Er det en speiell type du kan anbefale? Finner ikke noen spesielle volleyballsko i butikkene...Hilsen Kristin
Hei KristinSpør i en god sportsbutikk, de skal vite. Du trenger sko med god stabilitet som også er gode på foten og gir endel støtdempingJill:-)

Nakkeproblemer

, innsendt av tingeling
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.07.2007 / kTuesday. 19:53
Nakkevirvelen min svaier motsatt vei en den skal. Jeg går hos kiropraktor og han har sagt at jeg ikke bør gjøre ting der jeg bøyer hodet bakover og strekke armene over hodet. Fordi jeg også har vært stiv i ryggen vil han heller ikke at jeg skal jogge/løpe. Men det er nakken som er verst hos meg. Hvordan kan jeg trene kondisjon og styrke på en måte som er bra for meg? Midjen er mitt største problem og jeg vil gjerne trene sånn at jeg kan få gjort noe med/ strammet opp den..
Hei TingelingDu kan prøve deg på sykling - vel og merke med høyt styre. Med lavt styre blir du sittende med nakken i en en uheldig stilling for deg.I tillegg er enkelte av maskinene på treningssenter fine - den elliptiske maskinen og mosjonssykkelen kan egne seg helt suverent.Lykke til!Jill:-)

Tjukke tømmerstokker

, innsendt av Camilla
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.07.2007 / kTuesday. 20:12
Hei Jill.1.Jeg foretrekker å gå så raskt jeg kan på tredemølle med stigning på båndet slik at jeg går i motbakke.Varighet 60 min. Pulsen ligger rundt70-75%.Er dette for lav intensitet? Jeg trener slik 4 dager i uken. Målet er vektreduksjon.2.Jeg har begynt å trene styrke og ser gode resultater.Trener 3 dager i uken, 2 muskelgrupper på hver økt. Men istedenfor å få markerte armmuskler så har jeg tjukke tømmerstokker. Hvorfor klarer jeg ikke å få armene strammere og mer markert? Nå er det jo ingen som kan se at armene mine er sterke...
Hei Camilla1) Både intensitet og varighet ser fint ut i teorien, men man vet aldri helt sikkert når det gjelder puls siden vi ikke kjenner makspulsen din. Om du kjenner at du kan ta i ennå litt mer på tredemøllen skal du bare gjøre det, selv om pulsen din da blir høyere. Det er din treningsfølelse som er det riktigste målet. Om det føles som du har en god intensitet, så er det kjempebra! Det skal føles som om du jobber og sliter, men allikevel klarer å gå opp mot en time.2) Markerte armer får man når fettlaget er så tynt at musklene synes. Styrketreningen sørger for større og spenstigere muskler, men gjør altså ikke noe med fettlaget. Om du fortsetter med begge treningsformer som nå - både kondisjon og styrke, vil du snart se resultater i form av redusert fettprosent også - og da synes de flotte musklene dine:-))

Fettprosent

, innsendt av Marie
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.07.2007 / kTuesday. 20:53
Hei Jill.Jeg elsker å trene. Har nå et ønske om å trene for å bedre balansen mellom muskler og fett slik at musklene synes litt bedre rett og slett:-)de er jo der under et sted,er de ikke det da?:-)Har fått et treningsprogran for dette på senteret der jeg trener. Før jeg fikk programmet målte veilederen fettprosenten min på en slik maskin der du veier deg og skriver inn høyden. Jeg er 156,veier 52 kilo og fikk en fettprosent på 17,5.Men hvordan skal jeg tolke dette tallet? Sier fettprosenten noe om forholdet mellom fett og muskler? Ligger jeg bra eller dårlig an i forhold til mitt mål om en bedre balanse?
Hei MarieDen målingen av fettprosent som du gjorde på treningssenteret er kun en omtrentlig måling, den er ikke helt korrekt, til det kreves det dyrt laboratorieutstyr. 17,5 er en lav fettprosent for kvinner der normalen ligger på 20-24 med korrekt måling.Jill:-)

Gått opp i vekt.

, innsendt av Line C.
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0017.07.2007 / kTuesday. 23:13
Hei Jeg har trent styrketrening fast i 5 år, to ganger i uka. Men slutta brått pga at jeg ble lei. I tillegg har jeg begynt med p-piller. Og har derfor gått opp en del i vekt. Tar 40 situps hver dag og går noen kilometere hver uke. Prøver også å holde meg unna godteri, men jeg legger fortsatt på meg. Har du noen råd til hvordan jeg kan gå litt ned i vekt? Takk på forhånd.
Hei LineJeg vil anbefale deg å trene kondisjonstrening på et litt høyere nivå. Det henger sammen slik at høyere intensitet forbrenner mange flere kalorier samtidig som du kommer deg i bedre form. Når formen din blir bedre orker du mer hver gang du trener, og da forbrenner du ennå mye mer hver gang du trener. Kort sagt - veltrente jenter forbrenner mye mer enn utrente når de trener, opp til 3-4 ganger så myeJill

Kjappeste løsning

, innsendt av Camilla
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.07.2007 / kWednesday. 10:03
Hei Jill,Jeg trener en del styrke i helsestudio, men har den siste tiden ikke vært så aktiv på høypulstimer.Nå har jeg lyst til å forbedre kondisen min og lurte på om du har et par tips til den kjappeste løsningen. Sliter ofte med motivasjonen underveis på mine veldig sporadiske joggeturer. Er rett og slett litt for snill med meg selv!Trenger å bli litt strammere i kroppen ASAP...Har to bryllup som venter på meg om en mnd...Tusen takk for svar - og fortsatt god sommer!
Hei CamillaDen kjappeste løsningen, som du vet selv:-)) er å trene med skikkelig intensitet. Trening som ikke kjennes har ikke synlig effekt heller.Jogging er en flott aktivitet for jenter som har lett for å "jukse" litt. Når du jogger er det nemlig umulig å jukse fordi du bærer kroppsvekten din hvert steg fremover. Trening krever i perioder mer disiplin fordi motivasjonen går opp og ned, så ja, kanskje du skal være litt strengere med deg selv. Dropp det sporadiske, legg en plan for når og hva du skal trene - og gjennomfør planen. Ikke legg opp til at du skal trene i en måned, men at du skal holde på resten av livet.Jill:-)

Hjemmetrening

, innsendt av Chelen
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.07.2007 / kWednesday. 11:49
Har du noe forslag til et treningsprogram som kan gjøres hjemme? Fettforbrening. Det jeg har av hjelpemidler er sånn stor ball og matte. Håper du kan hjelpe meg. Jeg veier 54 kg og er 165 cm. Men ønsker å bli kvitt det siste fettet. Takk:)
HeiSom jeg også har svart til noen andre under her - forbrenning kommer første og remst ved kondisjonstrening, ikke ved øvelser på matte eller med lette vekter/ball. Disse øvelsene har andre og viktige effekter.Om du vil øke kaloriforbruket ditt for å redusere fettprosenten din litt er det altså svette som skal til. Du kan jogge, sykle, trene gruppetrening, spinning - egentlig hva du liker best så lenge du får opp tempoet og puster og peser i en halvtime eller mer.For øvrig vil jeg påpeke at vekt + høyde antyder at du slett ikke har for mye ekstra fett. Kan det være noe bare du ser i speilet?Jill:-)

bekkenløsning

, innsendt av mona
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.07.2007 / kWednesday. 12:01
Hei.Jeg har fått symtongivende bekkenløsning i forbindelse med svangerskapet. Er nå halveis.Hvilken kondisjonstrening kan jeg holde på med? Liker aller best å gå turer på fjellet og i skogen men er redd for å gjøre det verre...skal få styrkeøvelser fra fysioterapaut, men ville høre om du kunne gi noen råd på dette området=)Takker for svarMona
Hei MonaBekkenløsning er kinkig, for det er veldig mye man ikke kan gjøre er jeg redd. I den situasjonen du er nå blir det viktig å unngå provoserende trening slik at du ikke forverrer plagene og slipper å ha mange vonde dager.Du kan diskutere med fysioterapeuten, men om du vil prøve deg på noe alene vil jeg forsøke ergometersykkel eller elliptisk maskin. Jeg har hatt gode erfaringer med at andre med moderate plager har kunnet trene på disse. Forsøk fordiktig og evaluer i etterkant. Får du mer plager utover kvelden etter trening er det antagelig ikke verdt det.Lykke til videre - og husk å gjøre øvelsene du fårJill:-)

hvorfor

, innsendt av mira
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.07.2007 / kWednesday. 12:45
Jeg trener på sats fire ganger i uken. Stram opp puls, step styrke to ganger og høypuls. Men jeg føler at de 5 kiloene jeg vil ha bort sitter helt fast. Jeg spiser sunt og drikker 2 liter vann om dagen. Kan du gi meg et hint på hva jeg kan gjøre?
Hei MiraSammensetningen av timer er kjempebra, den behøver du ikke å forandre. Det kan hende et du er litt utålmodig. Jeg vet ikke hvor lenge du har holdt på med treningen, men det tar som regel litt tid før kroppen godtar å gi fra seg noen kilo. Det er også verdt å merke seg at kilo er irrelevant i treningssammenheng- Når du slanker deg ved hjelp av kost vil kroppen kvitte seg med både fett og muskler. Da forsvinner kiloene raskere fordi muskler veier mer enn fett. Når du benytter trening som virkemiddel forsvinner ikke muskler i samme grad, så resultatene er mye større om du måler centimeter rundt liv, hofter og lår enn om du ser på badevekten. Prøv det.Til slutt; Sørg for at du tar skikkelig i og gjør store bevegelser på alle timene. Du skal føle at du jobber hardt hele veien etter oppvarmingen. Lykke til videre med flott treningsoppleggJill:-9

joggings..

, innsendt av Kari
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.07.2007 / kWednesday. 16:58
hei!Jeg anser meg selv som relativt godt trent..prøver å få trent 2-3 ganger i uken, men med en jobb der jeg jobber til alle døgnets tider er det litt vanskelig! Jeg jogger endel på tredemølla, og da gjerne mellom 30-40 min...Er dette nok liksom?!farten er på ca 9,2-9,5...og det blir litt over 5 km! Synes egentlig dette er litt lite, men så klarer jeg liksom ikke mer heller... Jeg jogger mest for å forbrenne fett! Vil så gjerne ha bort litt av magen min...Har du noen tips? Gjør jeg riktig? Bør jeg trene lengre, høyere intensitet eller hva?Tusen takk for svar:):)
Hei KariHva som er riktig fart for deg er det nok bare du som vet. Det kommer nemlig an på form og teknikk. Din form og din teknikk. Du kan jo forsøke å gradvis skru opp tempoet for å teste ut om det blir for hardt eller ei.Når du skrur opp, gjør det bare litt om gangen og la kroppen få venne seg til det nye nivået i tre-fire minutter før du vurderer om det går bra eller ikke. Om det fremdeles går bra kan du holde deg på dette nivået i noen minutter og forsøke å skru opp litt igjen.Selve poenget med trening er jo at man skal kunne klare mer etter hvert, så ikke vær redd for å øke jevnt og trutt. Du skal selvfølgelig bare øke inntil et visst nivå før forbedringen flater ut og du må trene mye mer for å øke ytterligere, men du har nok en vei å gå før du har nåd ditt "platå".En annen mulighet er å løpe intervaller. Da varmer du opp på det vanlige tempoet ditt, så skrur du opp til f.eks 11 eller 12 km/t og løper i dette tempoet i ett minutt eller to før du skrur ned igjen like lenge. Fortsett opp og ned på denne måten 5-10 ganger totalt. Da forbedres kondisjonen ganske raskt og du kan løpe fortere på de jevne øktene også.Lykke tilJill:-)

Trenger trening!

, innsendt av mummimamma
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.07.2007 / kWednesday. 22:08
Jeg er en hjemmearbeidende mamma på 26 som trenger overskudd og styrke og utholdenhet, med andre ord trenger jeg trening. Jeg tenkte å ta i bruk ditt gå/jogge-program fra "Tren", og i tillegg gjøre pilatesøvelser hjemme med Pilates Rooms dvd. Hvor ofte bør jeg utføre pilatesprogrammet? Er dette nok med hensyn på styrke? Jeg har ikke råd til å bli medlem noe sted, så om du mener jeg trenger noe mer/tyngre, så setter jeg pris på tips som ikke involverer apparater. På forhånd tusen takk for hjelpen!
Hei MummimammaDette høres ut som en bra plan! Jeg vil anbefale pilates to ganger i uken om du har tid. I tillegg kan du kjøpe deg en treningsstrikk og eventuelt en treningsball og laste ned treningsprogrammene jeg har laget som ligger som videoer på www.kk.no. Strikken er det viktigste, for mange av balløvelsene kan erstattes med pilates. En strikk koster ikke mye, men er et flott treningsredskap.Lykke til!Jill:-)

kondisjon og fettdepoer

, innsendt av Kalleklovn
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.07.2007 / kThursday. 08:35
Hei,har tidligere løpt eller syklet 3 ganger i uka, og tatt én styrkeøkt. Etter flere år med dette er jeg blitt litt lei av tradisjonell kondisjonstrening, og har variert med timer i sal. I et par måneder nå har jeg trent mer styrke (minst to ganger i uka), og så sykler jeg til jobb hver dag - et kvarters oppoverbakke, samt andre steder jeg skal. Mitt spørsmål er hvorvidt jeg blir i vesentlig dårligere form av dette? Prøver også å bli kvitt fettet på utsiden av lårene, men det er ingen enkel sak. Spiser sunt og fettfattig, og er genetisk veldig slank og glad i å bevege meg. Disse fettdepoene er de eneste av sitt slag på meg, så det er kanskje ikke enkelt å bli kvitt dem? Trener mye styrke, og merker jo at de har blitt mindre med årene. På forhånd, takk!
Hei duSpørsmålet ditt er om formen din blir dåligere om du reduserer fra løping og sykling 3g per uke til sykling til jobb og ellers. I tillegg trener du kondisjonstrening i form av gruppetrening slik jeg leser det...?Når du reduserer fra 3 til f.eks 1 gang per uke (en gruppetreningstime) vil du kunne vedlikeholde formen i ganske mange måneder så lenge intensiteten denne ene gangen hver uke er like høy som de tidligere øktene dine. Men med tiden vil kondisjonen din bli litt dårligere. Syklingen til og fra andre steder har ikke så mye å si på kondisjonen med mindre den gjøres med høy intensitet. Den vil allikevel ha mye å si på det totale kalori-regnskapet, så fortsett med det! Selv om kondisjone sin muligens blir litt dårligere i en periode er det viktig å variere slik du gjør nå, for å i det hele tatt orke å fortsette med trening gjennom hele livet. Styrketreningen vil gi deg andre effekter, så ikke stress med kondisjonen så lenge du opprettholder den med minst en hard økt hver uke.Når det gjelder fettlagrene på lårene må jeg nok si som til mange andre at lagrene er genetisk bestemt. Noen får det på magen, andre på lårene. Det er forresten sunnere å lagre på lårene, mindre fare for hjerte/karsykdommer.Jeg er sikker på at du i andres øyne er både slank og veldreid, så ikke stress med lårene. Fortsett med trening som du trives med og varier mellom kondisjon og styrke. da oppnår du å bli den slankeste og flotteste versjonen av deg.Jill:-)

Hopp?

, innsendt av Lurer
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.07.2007 / kThursday. 09:24
Hei. Jeg leter litt etter treningsting jeg kan gjøre hjemme i stua. Jeg sliter med en del angst og liker ikke så godt å være ute blant folk, og spesielt ikke på treningssenter. Jeg har en trimsykkel, men synes det blir litt kjedelig i lengden. Da jeg var barn pleide jeg å hoppe tau og bruke rockering, kan jeg bruke det som trening?
HeiAlle de tre du nevner er fine treningformer, så gjør gjerne en variasjon av dem. Du kan jo starte med 10 minutter sykkel og så gå over til 5 minutter hoppetau før du sykler 10 minutter igjen og avslutter med ytterligere 5 minutter hoppetau. Det blir fin variasjonstrening.I tillegg kan du jo kjøpe deg en treningsstrikk og eventuelt en ball og laste ned treningsvideoene med disse på ww.kk.no.Jill:-)

BMI/nybakt mamma

, innsendt av Rakel
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.07.2007 / kThursday. 10:25
(Datt ut på første forsøk, prøver igjen). En kort oppsummering: Har to tette barn, noe som har krevd mye av kroppen min. Har trappet ned på ammingen for å få mer krefter. Det har hjulpet; klarer meg uten masse godteri mellom måltidene, og vekten har stabilisert seg på 53-54 kg. Fortsatt får jeg hele tiden høre at jeg er SÅ tynn. ER 166 cm høy. Føler meg ikke så tynn selv, men mannen min sier jeg så mye friskere ut før. Selv ønsker jeg å bli sterkere, men når jeg trener, får jeg en slags krampe i magen. Rett under diafragma på høyre side. Under ribbenet liksom. Er det magemusklene som er utrent? Klarer like mange situps som før, men det gjør VONDT. Skal sies at jeg måtte ta keisersnitt med sistemann. Hvordan skal jeg trene meg opp igjen? Det kan ikke kreve for mye tid og krefter... Og er jeg for tynn? Eller er det bare tull? Takknemlig for svar! Da jeg ønsker å komme meg i form igjen.. Bli sterkere å få overskudd! Og spiser jeg nok? (Føler selv at det er masse...) 2-3 brødskiver til frokost, 2-3 til lunsj. Banan eller annen frukt, middag (fisk, pasta, noe med karbonadedeig e.l.) og minst to måltid på kvelden. Smooties hvertfall 2.hver dag.
Hei RakelJeg kan ikke vurdere om du er for tynn uten å ha sett deg, men det er muligens slik at du er litt undervektig og veldig sliten etter to svangerskap siden omgivelsene dine reagerer på det? Det er bra at du har begynt å gi minstebarnet tillegg slik at at du selv kan få orden på ditt eget kosthold og få overskudd igjen.Når det gjelder trening vil jeg anbefale effektiv styrketrening. Få hjelp av en treningsveileder til å legge opp et mest mulig kort og effektivt program på treningssenter. Det bør være et program for hele kroppen og behøver ikke å ta mer enn 30-40 minutter hver gang. Om du ikke føler at du vil trener på et senter kan du kjøpe deg en treningsstrikk og laste ned program med øvelser for dette på www.kk.no. I tilleg bør du være nøye med å få i deg nok proteiner til alle måltider. Det vil si kjøtt/ost/melk/fisk til alle måltider. I smoothiene kan du eventuelt tilsette proteinpulver som fåes kjøpt i helsekostforretninger.Lykke til videre med både seg selv og småtrolleneJill:-)

TØYNING!

, innsendt av Ditte
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.07.2007 / kThursday. 10:36
Heisann=)Jeg er en jente som lenge har prøvd å lære meg å gå i spagat men har ikke klart det enda. Har du et tips om hvordan jeg kan trene meg til det?
Hei Ditte.Den beste måten er faktisk å tøye og tøye.... Du kan legge opp tøyningene slik at du holder i ca 30 ekunder og tar en liten pause før du gjentar i nye 30 sekunder. Gjenta totalt 5 ganger på hver tøyning.Du kan også forsøke å identifisere hvilke muskler som stopper deg og tøye disse spesielt. Bare baksiden av låret, f.eks.Jill:-)

Fettforbrenning

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.07.2007 / kThursday. 13:06
Hei.Tusen takk for alle gode tips og råd. Du gir masse inspirasjon.Hva vil du si er den aller beste treningsformen når det kommer til fettforbrenning?Fortsatt god sommer til deg!
Hei duTakk for hyggelig ros!Begrepet fettforbrenning er i stor grad misforstått i treningssammenheng, de fleste kaller det fettforbrenning når de vil slanke seg/redusere kroppsfett. Om dette er målet er det IKKE den treningsformen som fører til høyest andel fettforbrenning som er løsningen, såkalt "fettforbrennende" trening har nemlig lav intensitet og dermed brukes lite kalorier totalt samtidig som man ikke kommer seg i bedre form.Løsningen er å trene med høyest mulig intensitet som du klarer å holde over tid - f.eks i 30 eller 40 minutter (eller så lenge du planlegger å trene). Jo kortere trening, desto høyere intensitet. det er nemlig slik at "en kalori er en kalori" når det gjelder slanking. Kroppen har sitt eget regnskap og sørger for omfordeling mellom karbohydrater og fett slik at det eneste viktige er om du bruker opp flere kalorier enn du inntar. Svaret på spørsmålet ditt er altså joggig, spinning, aerobic, stavgang..... Den formen der du trener mest mulig effektivt (har høyest puls) per tidsenhet.Håper det var forståelig:-)) JIll

overtrent?

, innsendt av Helsestudiotrening
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.07.2007 / kThursday. 14:30
hei... jeg lurer på en ting jeg trener opptil 5 dager i uken, og er glad i treningen... jeg trener på helsestudio, og bedriver mest med stryke samtidig med kondisjon... det jeg lurer på er blir det for mye med 5 dager i uken...? jeg har ingen problemer med dette, men noen venner av meg blir beskymret. Jeg syns at det hele er opp til meg hvordan jeg vil trene. Jeg har ingen spiseproblem, jeg spiser som normalt. 3 måltider om dagen, men prøver å få i meg lite karbohydrater i form av brød og ris siden dette ikke er så sunt. Eneste jeg vil er å få bort *noe av det lille ekstra* rundt magen og ellers... Noen tips om hvordan jeg skal klare dette...?
HeiFem ganger i uken er ikke noe problem om det føles bra for deg. Da er antegelig kroppen din i god form og rustet for påkjenningen. Du bør imidlertid se opp for om treningen får et "tvangspreg" - om du føler deg utilpass om du står over en dag, får dårlig samvittighet etc.Når det gjelder mat bør du absolutt ikke holde deg unna karbohydrater når du trener så mye som du gjør. Du trenger karbohydratene!! Karbo-kutt kan du overlate til folk som ikke beveger seg. I tillegg kan du gjerne øke antall måltider med ett eller to mellommåltider for å oppnå maksimal effekt og forbrenning. Husk proteiner til alle måltider.God trening!Jill

Strekk i ryggen

, innsendt av Anne
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.07.2007 / kThursday. 14:42
Jeg er en forholdsvis godt trent dame på 47 år. Har alltid trent mer eller mindre fra 2-5 ganger i uka fordelt på kondisjon og styrke. Sist uke ble det antagelig litt for mye, da jeg i tillegg drev med maling av hus. Så nå har jeg fått en strekk i ryggen, som gjorde veldig vondt den første dagen. Andre dagen var det bedre og i dag kjenner jeg det men det er fortsatt bedre. Jeg har holdt meg i ro disse dagene utenom å ha gått 45 min til 1 times gåtur. Hvor fort kan jeg ta opp treningen igjen dvs. jogging ute ca 50 min og styrketreningen ?
HeiJoggingen kan du antagelig ta opp ganske snart, det samme gjelder styrketrening som ikke belaster det skadde området.Vent noen dager etter at du er symptomfri før du forsøker med forsiktig styrketrening på området du er skadet i.Jill:-)


Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no
Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer