Kosthold

Bli venn med maten

Jobb med maten, ikke mot den.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er ei jente på 24 år som er veldig frustrert. Siden jeg var liten har jeg vært allergisk for egg, fisk, nøtter og en del frukt. Dette har medført at jeg hele tiden har vært veldig opptatt av kosthold.

Helt til jeg var rundt 19 år var jeg ekstremt tynn, men da begynte jeg sakte men sikkert å legge på meg. I begynnelsen var dette greit, for det er jo vanlig å få litt mer former i den alderen. Men plutselig synes jeg at vekten ble litt høy og jeg trives overhodet ikke med det. Jeg har en fettprosent på ca 27 og er 1,76 høy og veier 73 kg.

Jeg vet at jeg ikke er overvektig, men ønsker veldig å gå ned litt for å føle meg vel. Jeg har et veldig ansrengt forhold til mat. Det har gått veldig i rykk og napp med hva jeg spiser. Jeg tar opp tips og råd både her og der og blir gang på gang deprimert og forvirra fordi dette ikke fungerer for meg. Jeg har lenge slitt med mageproblemer som ingen finner ut av.

Denne våren ble jeg veldig dårlig etter å ha gått med oppblåst mage og diaré i ca et år. Da prøvde jeg akupunktur og tok også en test som viste at jeg hadde matintoleranse. Da fikk jeg beskjed om å holde meg unna alle produkter med melk, hvete, rug, spelt, sukker, banan, honning, kaffe, appelsin, siron og bønner. Denne dietten begynte jeg på i mars og har holdt frem til nå.

Jeg har nå begynt å spise litt med sukker og hvetemel, men det tar litt av siden jeg synes det er så etterlengtet. Jeg får totalt kick og kan hive i meg masse på en gang. Dette medfører at jeg igjen får mye luft i magen. For tre år siden begynte jeg på Grete Roede-kurs. Men det gikk også dårlig fordi magen slo seg fullstendig vrang.

Jeg trener ca fire ganger i uka, to styrkeøkter med litt kondisjon og to spinningtimer. Men som du sikkert forstår så virker dette helt håpløst. Mitt forhold til mat er helt usunt. Jeg fikk også for 2 mnd siden en anbefaling om å begynne med Herbalife sine produkter. Derfor har jeg nå i det siste drukket shake hele dagen med unntak av ett måltid hvor jeg har spist vanlig middag. Hva mener du om Herbalife? Det jeg tenker er at jeg ikke kan drikke shake resten av livet?

Alt dette har preget meg mye i det siste og ført til dårligere livskvalitet! Jeg har mistet mye selvtillit på veien. Jeg føler jeg ikke klarer å få til det jeg ønsker! Hvorfor kan det være så vanskelig å finne en løsning på et fornuftig kosthold som gjør at jeg også kan oppnå trivselvekt? Jeg spiser egentlig ikke mye usunt. Ikke potetgull, drikker aldri brus og ikke mye alkohol. Jeg er nok svak for mørk sjokolade, men spiser det ikke så ofte. Det er sånn at jeg hiver det nedpå når jeg får disse kickene innimellom.

Det som jeg også synes er rart er at jeg ikke gikk ned mer enn ca 2 kg da jeg fulgte denne harde dietten i sommer. Da spiste jeg nesten bare salater, kylling, magert kjøtt, grønnsaker og ris. Ingenting med sukker i, i det hele tatt! Er det noe rart i at jeg mister motivasjon?

Nå om dagen tenker jeg på mat hele tiden fordi jeg ikke skjønner hva jeg kan spise eller ikke spise! Det blir jo så feil. Det medfører også til mye småspising. Jeg må i tillegg si at jeg anser meg selv som ei veldig vanlig jente, men som synes dette er vanskelig. Hadde noen fortalt meg eller hjulpet meg til å finne en bra løsning, ville jeg fulgt dette på en prikk! Jeg ønsker å få et avslappet forhold til mat og kunne nyte et måltid med familie og venner! Nå føler jeg at jeg omtrent ikke kan spise noen ting og at shaken er veldig kjedelig.

Så jeg lurer veldig på om du kan gi meg noen råd eller tips til hvem jeg kan henvende meg til, eller om du vet om noe jeg kan prøve. Skulle veldig ønske at det også kunne blitt laget tv-program om anstrengt forhold til mat og hjelp til dette! Det er ubehagelig å stadig ha luft i magen og ikke å kunne kvitte seg med noen få kg.

Kathrine

Svar: Jeg skjønner du er frustrert!

Jeg har forstått det sånn at mange sliter med luft i magen, og at det er vanskelig å finne en god forklaring på hvorfor.

Helt sikkert er det at magen din ikke blir noe bedre av å veksle mellom ulike opplegg, og ikke gi magen din tid til å roe seg med en type kosthold. Og jeg skjønner at du får kick av og til når du må holde deg unna så mange matvarer.

Jeg har dessverre ingen løsning, men spør du meg, så ville jeg ikke gått for de alternative løsningene. Har du snakket med fastlegen din? Luft i magen kan skyldes så mangt, men du kan jo foreslå melkeintoleransetester, cøliaki-tester evt annet.

Jeg tror ikke på at det å erstatte måltider med pulver og shakes, i hvertfall ikke i lengden, for man lærer ikke så mye av det og kroppen trenger ordentlig mat. Jeg skjønner jo at du tyr til dette når du blir dårlig i magen av ulike mattyper. Likevel vil jeg råde deg til å få sjekket dette ordentlig opp hos legen din (be om å bli tatt på alvor og få utredet dette skikkelig!).

Når det gjelder ditt forhold til mat, så henger jo det som du sier, nok sammen med hvordan kroppen din reagerer på den. Kan du snu tankene dine litt? Hva tåler du? Hva liker du godt å spise som også kroppen din liker? Hvilken mat og hvilke måltider får deg til å føle deg vel? Kan du fokusere mer på det som er bra? Kan du kose deg med den maten som er helt uproblematisk? Den maten er faktisk med på å jobbe for deg, for en sunn og sterk kropp. Bli venn med maten, ellers blir maten bare et nødvendig onde.

Et praktisk tips - spis nok i løpet av dagen! Få i deg nok kalorier og næringsstoffer. Det kan være med på å begrense «lyster» og kick. Ofte er kickene et resultat av at du ikke har fått nok mat eller at du mangler ulik type mat.

Til slutt har jeg lyst til å rose deg for at du ikke spiser så mye usunn mat til vanlig, og ikke minst at du trener jevnlig. Du har så mye positivt å bygge videre på!

Jeg ønsker deg lykke til! Ta gjerne kontakt igjen hvis vi kan hjelpe med noe.

Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer