I min tid som nattevakt i avis førte vi logg. Vi rapporterte om kveldens begivenheter til morgenvakten, for «dagens» avis var jo for lengst gått i trykken. Blogg hadde vi aldri hørt om, men alle var på logg, og festet notatene til en enkel klype av stål. Jeg kom til å kjenne et drag av nostalgi og minner om loggen mens jeg her en natt surfet gjennom all verdens blogger. Det var litt enklere den gang en avis eller et ukeblad var en klart redigert publikasjon med signerte artikler og leserinnlegg.
Jeg elsker nettets lekenhet, det er ikke det. Men fordi bloggingen er et så nytt fenomen er det også lett å la seg blende. I frihetens navn hyller vi mulighetene og neglisjerer at blogger kan være hva som helst, fra katteprat og sladder til terroristers hevn og hat. Bloggingen er ikke lenger bare en sport for nerder, og heller ikke bare moro. Desto større grunn til å brekke opp begrepet.
Mange blogger og hjemmesider er egentlig bare en dagbok - uten hengelås, slik at alle kan lese og se. Vi legger ut utstillingsvinduer over våre liv på nettet, med bilder av vennefestene, familien, katter og kaniner, til lyden av favorittmusikk og småprat. Denne sosiale bloggen er verdens enkleste måte å komme i kontakt med folk på. Blogging er morsomt og underholdende.
kk.nos nettansvarlige Ine Thereze Gransæter som er en pasjonert blogger, sier det slik: «Bloggens genialitet er at den er lik for alle. Hvem som helst i hele verden kan komme med sine meninger, tanker og ideer. Så lenge bloggerne holder seg innen visse etiske grenser er dette den ultimate demokratiske ytring,» mener hun. Men nettopp fordi Ine også er journalist med ansvar for hva som publiseres på www.kk.no, understreker hun at det går et prinsipielt skille mellom privat blogging og profesjonell journalistikk.
Her er det imidlertid en stor smørje også i offisielle medier. Aviser og magasiner kaller sine kommentatorer for bloggere, og mange skribenter opererer i flere sjangere samtidig, uten at det er klart for leseren om de snakker på vegne av seg selv, sin kjæreste eller en samfunnsaktør.
Mer realt er det når skribent-bloggeren Vampus header sin blogg slik:
«Grunnen til å ha en egen blogg er da for å ha sitt eget lille diktatur. Hvor ytringsfriheten strekker seg så langt man selv synes er greit.»
Noen av de beste bloggerne har klart å markere seg i den offentlige debatten, som kritikere av politikere og medier. Det har etablerte medier godt av, det går nemlig lenge mellom hver gang vi virkelig driver gravejournalistikk. Verre er det når bloggingen får karakter av rasistiske ytringer, utleveringer og hat. Bloggerne slipper nemlig unna redaktørers redigering, og det skal mye til før straffeloven knebler en blogger.
Mange blogger er bare kjendiseri med ny vri, som også går sladrebladene en høy gang. Perez Hilton er for eksempel blitt verdensberømt og rik på kjendisnyheter fra Hollywood. Her møter åpenbart både reality-tv og hjemlige sladreblader ny konkurranse i kampen om vise de mest spektakulære bildene og de «ekslusive» historiene.
Den siste trenden er politikerbølgen av bloggere, der Sveriges utenriksminister Carl Bildt er den hotteste akkurat nå. Han har skapt storm etter sine utskjellinger av presse og journalister på bloggen. Bildt foretrekker å snakke i monologer på sin egen hjemmeside framfor å stille opp i mediene. Ikke få griller av din svenske kollega, Jonas Gahr Støre!
Det er vel og bra at politikere bruker moderne metoder, men de må jaggu møte folket og sine kritikere direkte også. Nettopp derfor trenger vi redaktører og journalister som gir makten motstand og fører «logg».
Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no
KK-jobbekstra: Med ukens KK på print får du KK Jobb, et spesialmagasin med fokus på kvinner, karriere, egenutvikling og personlig økonomi. Her får du masse råd fra KKs eksperter om hvordan du kan få jobb, ha det bra på jobb, eller søke nye veier.
