Annet

Bomber i Beirut

Beirut er byen som virker evig fordømt.

Bomber i Beirut
Publisert
Sist oppdatert
Silje BerggravEnkelte byer virker evig fordømt. Jordskjelv, flodbølge, bybrann, korsfarere, okkupasjoner, krig og borgerkrig har herjet Beirut siden tidenes morgen. Idet byen var i ferd med å komme seg på fote, hagler bombene nå på nytt over den libanesiske hovedstaden.
 • Les sjefredaktør Bente E. Engeslands leder om krisen i Midtøsten her.

 • jdkfjdjfjdkkf

  sex

  – Det er forferdelig. Jeg visste ikke at det var kvartal etter kvartal med hus som var bombet. Dette er et brudd på folkeretten, sa FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland til reportere under et besøk i det isønderbombede og tett befolkede området Haret Hreik i Beirut.

  Etter at okkupasjonsmakten Israel trakk seg ut av Libanon i 2000, og etter enorme ødeleggelser gjennom tiår med krig og borgerkrig, var Beiruts gamle merkelapp «Midtøstens Paris» i ferd med å få ny gyldighet. Byen bobler over av gallerier, restauranter, nattklubber, kasinoer, kjøpesentre og markeder.

  Det var laget en 25-årsplan for det skamferte sentrum. Byggebransjen og eiendomsmarkedet opplevde en boom, med en prisøkning på boliger rundt 50 prosent. Myndighetene markedsførte landet som et trygt reisemål i Midtøsten, og turistene var tilbake både i hovedstaden, ved kysten og i vindistriktene i Bekaadalen.

  Norske Nadia Falch Bandak (28) studerer arabisk i Syria og var på ferie i Beirut dagen før Israel satte i gang bombeangrepene.

  – Jeg var i Beirut for fire år siden, og merket at stemningen nå var lettere og mye mer positiv. Nye luksushoteller var kommet til overalt, byen var full av turister fra Golf-området som la igjen masse penger. Jeg snakket med en dame som drev en trendy klesbutikk, og hun fortalte at forretningen hadde vært i gjeld lenge, men nå hadde de endelig begynt å tjene penger. Dagen etter falt bombene, forteller Nadia på telefon fra Syria.


  LES MER OM BEIRUTS FALL OG STRIDEN I MIDTØSTEN I NESTE UKES KK, I SALG 21. AUGUST.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer