Trening

Bra å trene ute

Men organisert trening kan virke mer motiverende for enkelte.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Leser ditt innlegg i KK 47/2006, og argumentet til påstanden om at trening er for dyrt. Da spør jeg: Er det den treninga man betaler for som er den eneste akseptable treningsformen? Jeg synes fokusering på det å trene har dratt i feil retning. I de fleste reportasjer, media, oppslag, aviser etc blir det for det meste snakka om organisert trening i studio eller grupper som eneste reelle treningsform. Mitt inntrykk er at det er kun dette som «aksepteres» som ekte trening.

Jeg mener det norske folk er for mye inne! Man er inne på jobb, inne på trening, inne på aktiviteter med barna, inne, inne, inne. Mindre og mindre foregår utendørs. Det er en trend i tiden at mosjon/mosjonistene (som jeg vil tro er majoriteten i det norske folk), blir mer fokusert på. Og forskning viser vel også at dette er mer gunstig/effektivt enn tidligere antatt.

Jeg tror at ordet trening er negativt ladet for mange, og at det følger en mer plikt enn lyst ved dette ordet. Trening gir veldig god selvfølelse og overskudd, og det får man ikke bare av å bli sett inne på studio!

Jeg vet at vi er mange som går lange turer, småjogger innimellom, tar litt situps, armhevinger og en god dusj når vi kommer hjem. Ei slik god økt utendørs, tross vær og vind, er ikke denne mosjonen trening?

Ikke noe negativt om de som kjører bilen nærmest mulig inngangen til treningssenteret, tar heisen opp, for så å trene tett i tett med mange andre. Veldig viktig og sosialt for selvfølelsen, og sikkert mer effektivt målt i forbrente kalorier. Men ikke glem alle oss andre, som setter pris på frisk luft i tillegg til at det er billig! Og det at aktiviteten starter rett utafor døra er jo også veldig tidsbesparende.

Oi, dette var et skikkelig hjertesukk som jeg har tenkt på lenge.
Kristin

Svar: Takk for engasjert tilbakemelding. Jeg kan selvfølgelig verken håpe eller forvente at mennesker der ute leser alt jeg skriver, men om du hadde gjort det hadde du antagelig opplevd at jeg er en stor tilhenger av å komme seg ut (både voksne og barn).

Det er definitivt ikke bare organisert inne-trening som er saliggjørende, men sannheten er at dette er en mer tilgjengelig form for veldig mange. Jeg ønsker meg at ALLE skal komme seg ut på tur i skogen, men alle gjør ikke det. Om de kommer seg på treningssenter en gang eller to i uken i stedet fordi denne formen tiltaler dem, så er jeg veldig fornøyd fordi de har rørt på deg. I spalten du kommenterer skriver jeg om vanlige unnskyldninger for å ikke holde seg i form. Kostnader på treningssenter eller lignende er faktisk en vanlig unnskyldning, og antagelig kommer den fra en gruppe mennesker som ikke orker tanken på å dra ut på (trenings-)tur i skogen alene i høstmørket. Det er mange som ikke orker det.

Hvordan folk er i aktivitet er altså for meg underordnet, så lenge de faktisk er det. Den triste sannheten er jo at svært mange ikke bedriver noen form for aktivitet i det hele tatt.

Det er interessant at du nevner trening som et negativt ladet ord. Du har helt sikkert rett i at dette ordet er spekket med dårlig samvittighet for mange. Jeg har eksperimentert med å bruke andre ord som mosjon, aktivitet etc. men får da tilbakemeldinger om at det høres ut som en stortingsmelding eller lignende. Lett skal det ikke være! Kom gjerne med andre forlag som jeg kan prøve ut.

Til slutt noen ord om intensitet. Jeg liker at folk beveger seg i både rusletempo og med mer intensitet, fordi begge deler er godt for kropp og sjel. I vårt inaktive samfunn slår jeg allikevel gjerne på stortromma for at aktiviteten et par ganger i uka kan være litt mer heseblesende enn ruslete. Dette fordi man får så fantastisk mye større utbytte av den både helsemessig og overskuddsmessig på kort og lang sikt om man får opp dampen.

God tur til deg, du spreke dame!

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer