Helse & Livsstil

Bra, bedre, utbrent

«Det perfekte er ikke det beste. Det perfekte er ofte det verste - en kvinnefiende.»

Publisert
Sist oppdatert
Hva er det med kvinner i 30-årene? Flere og flere går på en smell, sykmelder seg for kortere eller lengre perioder, noen brenner seg helt ut. Hver tredje kvinne mellom 30 og 40 år tror at hun kommer til å bli utbrent i løpet av arbeidslivet, viser KKs alarmerende undersøkelse. Tallene bekreftes av ferske forskningsresultater i Sverige, der en studie viser at en fjerdedel av kvinnene faktisk allerede kjenner seg utbrent. Dette er sjokkerende sannheter. Det er på tide at vi stopper opp.
 • Norske kvinner sliter seg ut
 • Først til «tilstandsrapportene». Hvorfor er det så tøft? Hver kvinne har sin egen historie, og bildet er sammensatt. Men noen felles trekk ser vi likevel i denne perioden av livet vi kaller livsfaseklemmen. I 30-årene skal alt skje. Vi etablerer oss, får ofte mann og barn, en posisjon i arbeidslivet som stiller større krav enn før, økonomien skal gå i hop, og det er så mye vi gjerne vil oppnå på fritiden også. Single kvinner uten barn sliter på sin måte, med rastløshet og kavet etter å lykkes. Perfekt hjemme, maksimalt på jobben! Det går lett galt for «generasjon ambisjon».Jeg skal ikke nekte for at jeg kjenner meg igjen i høye ambisjoner – jeg har mange ganger kjørt meg selv hardt. Siden jeg nå er over 40, kan jeg derfor si: Ta det med ro! Det er jo ikke slik at verden stopper opp etter 30. Tvert imot har de fleste av oss mye av det beste til gode, når barna blir litt større og vi kjenner oss tryggere, mer profesjonelle og mer selvsikre som kvinner. Vi utvikler oss hele livet – om vi selv er våkne og vil det.Det perfekte er ikke det beste. Det perfekte er ofte det verste – en kvinnefiende. Så hva driver oss? Hvem er det som sier at hjemmebakte boller automatisk gir lykkeligere barn enn muffinmiksen? «Jeg sverger til enkle løsninger. Vaffelmiks, muffinmiks og langpannemiks fungerer supert», sier legen Guro Storsul i ukens KK. Hun er en tøff og positiv dame som får til mye, og har masse energi. Men hun har også tatt noen valg. «Min ego-tid er å være på jobb, fordi jeg har kunnet velge den jobben jeg har mest lyst på,» sier Guro. Andre velger å jobbe deltid for å få en bedre balanse i livet, det kan også være et klokt valg. Men ingen får til alt. Det er kanskje det viktigste budskapet.Kvinnestresset er ikke bare den enkelte kvinnes problem. Det er en stor samfunnssak, som er tett koblet til spørsmålet om mannens rolle, likestilling på jobb og hjemme, lønnsvilkår og velferdsgoder. Det er en utfordring for arbeidsgivere også. Sykefraværet blant unge kvinner øker, statistikken for fjoråret viser et fravær på 8,3 prosent for kvinner mellom 30 og 40 år. Det er et signal til arbeidsgivere, som har alt å vinne på å få snudd trenden. Men kvinner må også selv ta tak i dette. Dyktighetssyndromet driver kvinner til vanvidd. Vi trenger altså ikke å være så fordømt dyktige hele tiden. Samtidig må vi regne med motstand. Slik er livet, det er ikke for amatører, og det går opp og ned.Lett å si, men vanskelig å ta konsekvensene av, ikke sant? Jeg vet. Du vet. Vi vet. Så hva gjør vi, hvordan får vi mer hvile og mer energi samtidig? Hva med å starte her: Se deg selv i speilet og si fem bra ting du har fått til i dag (for det er sikkert minst 10!) Si at tid for deg selv er en investering i din helse, som gjør deg til en bedre og mer opplagt dame. Kom deg opp i sofaen, les KK, les en bok, sett på god musikk, kos deg. Mitt nye motto er dette: Halvparten så stresset er dobbelt så lykkelig!Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer