Fullkorn

Brød er bra for hjertet

Og det er særlig én type som er gunstig, viser forskning.

GROVT FOR HJERTET: Forskning viser at de som spiser grovbrød jevnlig, har bedre utsikter for et sunt hjerte- og karsystem. Foto: All Over Press
GROVT FOR HJERTET: Forskning viser at de som spiser grovbrød jevnlig, har bedre utsikter for et sunt hjerte- og karsystem. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trendene skifter og stadig nye uttrykk kommer til. Et av Språkrådets nyord for 2012 er «grovkarbo». Blant annet kan Grete Roede-kostholdet kalles grovkarbo.

Og nettopp de grove karbohydratene kan være gode for hjertet, skriver forskningsnettstedet AlphaGalileo.org.

En ny studie viser nemlig at daglig brødspising kan forbedre hjertehelsen vår. Studien er spansk, og forskningen identifiserer metabolske faktorer som kan relateres til brødets effekt på hvor bra hjerte- og karsystemet vårt har det.

LES OGSÅ: Slik vet du at brødet er grovt nok

Fettprofilen bedres

Sammenhengen mellom karbohydrater i kosten og ugunstig lipidprofil er kjent, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening. Lipider er en fellesbetegnelse for fettstoffer (triglyserider) og fettlignende stoffer, lipoider.

Men den spanske studien viser at grovbrødet bør få bli, uansett.

- Dataene viser at det å spise brød hver dag - som en del av en balansert diett ,ble assosiert med en sunnere lipidprofil som viser lavere konsentrasjon av insulin i blodet, sier professor Rafael Llorach fra studien.

Dette er gode nyheter for alle som er redd for å få type 2-diabetes.

Dette gjelder spesielt grovbrød. Studien viste lavere nivåer av LDL-kolesterolet og høyere nivåer av HDL-kolesterolet hos de som spiste brød jevnlig, enn hos de som spiste brød mer sjeldent.

Dette er grovkarbo

Kutt de raske, behold de grove!

Grovkarbo er langsomme karbohydrater fra grovt og fiberrikt brød, ulike kornprodukter, og annen fiberrik mat som grønnsaker, bønner, linser, nøtter, frukt og bær.

Disse karbohydratene gir et jevnt blodsukker, god metthetsfølelse og god fordøyelse.

Spiser du mye av dette, og samtidig lite av de raske karbohydratene man finner i godteri, sukker, brus, lyst brød, boller og søte bakevarer, får du et grovkarbokosthold som er gunstig for helsen - og ikke minst - bra når du skal ned i vekt.

LES OGSÅ: Brød er bra for deg

Ikke kutt alt

- Å kutte ned på karbohydratinntaket er noe av det første du skal gjøre når du vil ned i vekt, fordi karbohydrater utgjør vår største energikilde. Men det betyr ikke at du skal kutte ut alle karbohydrater, understreker ernæringsfysiolog i Grete Roede AS, Kari H. Bugge.

Behold de sunne komplekse karbohydratene som vi får fra grove kornvarer, grønnsaker, frukt og bær. De har en viktig rolle i kostholdet vårt.

I tillegg til å være vår eneste kilde til kostfiber, bidrar disse matvaregruppene med størsteparten av vitaminer og mineraler i kostholdet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer