Helse & Livsstil

Brudd som svir

«Vi må slutte å være så naive.»

Publisert
Sist oppdatert




Å sette opp en økonomisk pakt med sin elskede kjennes ikke særlig sexy. Det er noe naturstridig over hele temaet. En økonomisk og juridisk bindende avtale representerer fornuft og rasjonalitet.

Kjærligheten er følelser, tro, drøm og visjon. Dypest sett føler vi derfor et svik mot kjærligheten når vi ikke tror at den overlever alt. Men så er det bare det at løfter om evig kjærlighet ofte blir som skrift i sand.

Nøkternt sett er risikoen for et samlivsbrudd femtifemti. Over halvparten av oss opplever samlivsbrudd en eller flere ganger i livet, uten at vi er særlig godt forberedt, verken når det gjelder følelser eller fornuft.

KKs økonomiekspert Siw Ødegaard har tatt dypdykket inn i konsekvensene av samlivsbrudd, og ser at kvinner rammes hardest. Mange kvinner glemmer å ta ansvar for sin egen økonomi. Vi er kjempedyktige til å stå for den løpende driften av familien, men sikrer oss ikke.
  • Les mer om hvordan du sikrer deg økonomisk ved brudd

  • Kvinner blir ekstra sårbare fordi vi jobber mindre og tjener mindre penger enn mennene, påpeker hun. Selv om det ikke er særlig romantisk å tegne avtaler i ekteskap eller samliv, er det litt ulogisk at kvinner ikke tar utfordringen på større alvor.

    Vi er raske til å forsikre huset, bilen og barna, og går gjerne inn i rollen som familienes administrerende direktør. Men like glatt forsømmer vi å tenke på vår egen økonomiske framtid.

    Vi må slutte å være så naive. Jeg vet ikke om bindende avtaler øker eller demper konflikter mellom kjærester. Men det er iallfall klokt å tenke over de formelle sidene av saken før det er for sent.

    Som likestillingsminister Karita Bekkemellem sier til KK: – Kvinner må bli bedre til å sette seg inn i sine rettigheter og se konsekvensene av de valg de tar. Jeg er enig med statsråden i at vi selv må ta ansvar for å være bevisste i gjerningsøyeblikket.

    Men Karita Bekkemellem blir unnvikende når vi påpeker at lovene rammer skjevt. For skal vi sette oss inn i rettigheter, må lover og regler også være enkle å tolke og entydige. De fleste av oss som har vært gjennom samlivsbrudd, vet hvor håpløst det kan være å trenge inn i paragrafene.

    Hvem tror ikke at «felleseie» betyr å dele likt ved skilsmisse? Det er altså helt feil! Tar mannen din med seg egenkapital inn i ekteskapet, får han også med seg verdiøkningen når han går ut.

    Likestillingsminister Karita Bekkemellem burde være den første til å vise interesse for å rette opp urettferdighetene i lover og regler – og i det minste sørge for at vi skjønner lovenes konsekvenser.

    Bente E. Engesland
    Sjefredaktør
    bente.engesland@kk.no


    Les mer om skilsmisse og økonomi i denne ukens KK. I salg fra mandag 7. august.

    Sjefredaktør Bente E. Engesland.
    Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer