DRIKKER DU MYE BRUS? Enten du velger den sukkerholdige varianten eller lettbrus kan det øke risikoen for depresjoner.  Foto: Thinkstock.com
DRIKKER DU MYE BRUS? Enten du velger den sukkerholdige varianten eller lettbrus kan det øke risikoen for depresjoner. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Brus

Brus kan føre til depresjoner

Og det er ikke den sukkerholdige brusen som er verstingen.

Publisert
Sist oppdatert
Det er mange grunner til at du ikke skal drikke for mye brus - uansett om det er lettvarianten eller med sukker.

For eksempel kan brus, ost og fet mat gi deg magetrøbbel siden matvarene bidrar til en tilbakeføring av magesaft til spiserøret.

Spesielt kvinner er anbefalt å kutte ned på sukkerdrikkene, ettersom det kan øke risikoen for hjertesykdom - selv om du ikke legger på deg.

Ikke nok med det, men en ny studie viser at brus, saft og andre sukkerholdige drikker kan øke risikoen for depresjon, ifølge DailyMail.com.

LES OGSÅ: Spis dette sammen med kjøtt

Brus kan føre til depresjoner

Det er en kjent sak at mange kvinner trøster seg med både sjokolade, is og brus hvis de føler seg litt deppa, men det er ikke så lurt som du kanskje trodde.

Spesielt brus kan nemlig ha en svært negativ effekt.

En ny studie viser at brus kan føre til depresjoner, og det er spesielt lett-variantene som byr på trøbbel. Kaffe derimot, har helt motsatt effekt.

Personene som drakk fire kopper med kaffe om dagen reduserte risikoen for depresjoner med ti prosent, til sammenligning med de som ikke drakk kaffe.

Funnene kom frem da amerikanske forskere studerte sammenhengen mellom inntak av brus og depresjoner blant 265.000 menn og kvinner mellom 50 og 71 år.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge en oransje kopp

Lettbrus er den største verstingen

Ti år inn i studien ble deltakerne spurt om de var blitt diagnostisert med depresjoner i løpet av de fem siste årene.

Personene som drakk fire bokser med brus (med eller uten sukker) hadde 30 prosent større risiko for å rammes av depresjon til sammenligning med de som ikke drakk noe i det hele tatt.

Resultatene viste i tillegg at risikoen var større hos personene som drakk lettbrus.

Forskerne mener en av årsakene til dette kan være innholdet av det kunstige søtningsstoffet aspartam - som er godkjent av EU, men som forskere fortsatt er skeptiske til.

– Selv om dette er foreløbige resultater og de underliggende biologiske mekanismene ikke er kjent, samsvarer de likevel med noen av de bevisene som tyder på at kunstig søtet drikke kan være forbundet med dårlig helse, sier forskeren Honglei Chen.

LES OGSÅ: Dette gjør lettbrus med kroppen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer