Helse & Livsstil

Brystkreft? Slik sjekker du selv

Se video og lær hvordan du undersøker brystene dine.

Brystkreft? Slik sjekker du selv
Publisert
Sist oppdatert
Hvert år får cirka 2500 norske kvinner diagnosen brystkreft. For å sikre god behandling, er det viktig at sykdommen oppdages så tidlig som mulig. Mammografi tilbys annethvert år til kvinner over 50 år, men kvinner i alle aldre bør undersøke sine egne bryster med jevne mellomrom for å lete etter kuler og forandringer i vevet.

Slik gjør du det:
Klikk her for å se video om hvordan du undersøker brystene selv.Kreftforeningen anbefaler alle kvinner å undersøke brystene sine en gang i måneden. Det er viktig at du blir kjent med hvordan brystene dine føles og ser ut, slik at du kan merke forandringer. Husk også at det som kan kjennes som en kul, ikke nødvendigvis er det.

- Alle kvinnebryst består av kjertler. De er spesielt tydelig like før menstruasjon. Det er derfor best å undersøke brystene noen dager etter at menstruasjonen har kommet igang, skriver allmenlege Christian Anker på helsenett.no.

Det enkleste er å undersøke brystene mens du dusjer og har såpe eller dusjolje på kroppen.

Undersøk først brystene visuelt. Stå foran speilet med armene hengende ned langs siden og betrakt brystene dine. Se etter om de har forandret seg siden sist. Sjekk om de henger i samme høyde når du løfter armene over hodet, og se etter forandringer i brystvortene.

Løft armen over hodet og sjekk venstre bryst med høyre hånd og høyre bryst med venstre hånd. Lat som om brystet er en urskive med 12 timepunkter, og klem på hvert timepunkt fra brystkjertelen og inn til brystvorten. Vær metodisk og nøye, men ikke klem for hardt. Du skal kun bruke et lett trykk.

Undersøk også armhulene. Bruk samme metode som da du undersøkte selve brystet; bruk lett trykk og kjenn etter forandringer og kuler i vevet.

NB: Kuler og forandringer behøver ikke å bety kreft - men hvis du oppdager forandringer i brystene, bør du få det undersøkt av lege.


LES OGSÅ:
 • Leder: Puppene eller livet
 • Blogg: Det skjer ikke meg
 • Støtt Rosa sløyfe-aksjonen
 • VIKTIG SJEKK: Du bør undersøke brystene foran speilet minst en gang i måneden. Foto: Coloirbox
  VIKTIG SJEKK: Du bør undersøke brystene foran speilet minst en gang i måneden. Foto: Coloirbox Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer